5 Rare Tips waarvan je beter gaat rijden!

Een goed paard maakt nog geen goede ruiter. Een mooi gezegde! Paardrijden is moeilijk en vraagt veel lichaamscontrole van de ruiter. Allemaal hebben we als ruiter zo onze rare gewoonten. Zoals een rechterhand die altijd naar achteren beweegt of een linkerbeen wat maar niet op z’n plek blijft. Deze gewoonten aanpassen en vervolgens inprenten in je spiergeheugen is lastig. Hieronder heb ik 5 leuke en interessante tips voor je die je helpen een betere ruiter te worden.

 

TIP 1  Houd de teugels vast als een Menner

Door de teugels anders vast te houden, namelijk als een menner van een span paarden, ontspant je pols en onderarm zich. Erg handig om af en toe te oefenen wanneer je merkt dat je de teugels te gespannen vast houdt, of je de teugels gebruikt om zelf in balans te blijven. Als je dit regelmatig oefent zul je merken dat het gemakkelijker wordt om met een zacht en soepel contact te rijden.

 

TIP 2  Muntjes onder je duim

Een zachte hand is o zo belangrijk. De hand voelt via de teugel hoe de achterhand beweegt. Om de teugels goed vast te houden dient je duim de teugel goed op zijn plaats te houden zodat de teugels niet door je handen kunnen glijden. Stop eens 20 cent muntjes onder je duim. Dus tussen je duim en de teugels in en zorg daarbij dat je duimen ‘dakjes’ hebben. Dit zorgt ervoor dat je duimen soepel blijven en je ze niet teveel vast zet (zie foto).

Door je te concentreren op het vasthouden van de muntjes, leer je je duim op de juiste manier op de teugel te houden.

 

TIP 3  Krant onder je oksel

Verloopt het contact via de teugels met je paard stroef? check dan vooral je ellebogen. Steken ze uit naar buiten dan heb je ze vastgezet en dit maakt het contact hard en stug.

Door vanuit je ellebogen te rijden en je onderarmen en handen soepel te houden wordt het contact via de teugels voor het paard een stuk aangenamer. Het paard zal dit contact ook veel sneller willen volgen. Om dit goed te kunnen doen dien je te leren dat je je ellebogen vlak naast je lichaam moet houden.
Rol twee kranten op en stop deze onder je oksel. Concentreer je nu op de kranten zodat ze opgerold op hun plaats blijven. Zo leer je jezelf de gewoonte aan om je armen dichtbij je lijf te houden.

 

TIP 4  Lichtrijden met maar één stijgbeugel

Net als paarden hebben wij mensen ook een voorkeursbeen. Dit been is sterker omdat we hier meer op leunen en ook mee afzetten (denk maar aan rolschaatsen of steppen, hierbij is het het heel duidelijk). Mijn rechterbeen is bijvoorbeeld sterker dan mijn linker.

Het kan zijn dat hierdoor je zadel naar één kant glijdt. Puur omdat je teveel leunt met je sterke been. Ook kun je last krijgen van je enkel. Erg vervelend. Wat je kunt proberen is om tijdens je warming up licht te rijden met alleen de stijgbeugel aan je zwakkere been. Dus je sterkere been laat je zonder stijgbeugel gewoon hangen en probeer dit been ook zo ontspannen mogelijk te houden (je tenen wijzen een beetje naar beneden). In het begin voelt dit natuurlijk heel raar aan, maar na een aantal keren proberen zul je merken dat het beter gaat, je zwakkere been sterker wordt en je sterkere been meer ontspannen afhangt.

 

TIP 5  Ogen dicht!

Om echt te leren voelen helpt het om je ogen als zintuig even uit te schakelen. Vooral als je erg visueel bent ingesteld. Het is vaak lastig om te voelen wanneer het paard bijvoorbeeld zijn linkerachterbeen optilt, maar het is wel erg belangrijk. Want tijdens het optillen van het linkerachterbeen kunnen wij met een beenhulp het paard vragen om beter met het achterbeen onder te treden. Voelen is dus key!

Ga maar eens op je paard zitten en laat iemand anders met je paard lopen terwijl jij je ogen dicht doet. Vraag degene die met het paard loopt om ook verschillende richtingen uit te gaan en probeer te voelen en vervolgens te raden welke richting je uit gaat. Lastig, maar je zult merken het is een ‘eyeopener’ :), je voelt zo veel beter de bewegingen van je paard.

Succes ermee en mocht je nog aanvullingen hierop hebben, laat ze in een reactie onder dit bericht achter!

 

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.