‘Aan de teugel’?!, bij mijn paard lukt het niet…

Velen krijgen het niet voor elkaar of op een verkeerde manier. Het ‘aan de teugel’ komen of beter gezegd ‘in de hand’ komen, kan niet worden afgedwongen door de ruiterhand. Dit zet namelijk verkeerde druk op de halswervels wat zich uit in ‘de valse knik’. Feitelijk komt je paard vanzelf ‘in de hand’ wanneer het zijn rug loslaat. Door de ontspanning van de rugspieren kan het paard zijn hals en hoofd niet meer omhoog houden en dus zakt het paard als het ware en komt in je hand.

Wat is de mogelijke oorzaak?


Wanneer het paard zijn rugspieren niet ontspant zal het ook niet ‘in de hand’ kunnen komen en dus met aangespannen rug- en nekspieren blijven lopen. Een terugwerkende hand zal dit niet verbeteren, maar juist nog meer druk toevoegen op de wervelkolom met uiteindelijk als gevolg blessures. We moeten dus altijd streven naar een ontspannen voorwaarts neerwaartse houding van het paard waarbij het paard kan ontspannen en soepel en in balans kan bewegen. Op dat moment komt het paard met een licht contact ‘in de hand’ en dus ‘aan de teugel’. Vanuit daar kan er gewerkt worden aan meer oprichting door middel van de zijgangen waardoor je paard leert om zijn achterbenen beter onder te brengen, maar ook de oprichting kan nooit afgedwongen worden door de ruiterhand “hoger instellen. etc.”, aangezien dit ook flinke schade kan toebrengen aan het lichaam van het paard.


Tips ter verbetering:

  • focus dus niet op ‘aan de teugel’ maar op een ontspannen houding van je paard
  • is je paard gespannen of schrikachtig, werk hier dan eerst aan, desnoods via grondwerk voor je verder gaat. Een gespannen paard zal ook nooit met een ontspannen rug kunnen lopen
  • houdt de teugels niet te kort, hiermee verhinder je dat het paard zijn hals en hoofd kan laten zakken
  • zit zelf in balans zodat je je paard niet hindert in zijn bewegingen
  • voorwaarts wil niet zeggen rennen, zoek het juiste tempo van je paard. Dit ligt bij ieder paard anders
  • rijdt (correcte) voltes en wissel tijdig van hand
  • werk aan de training van je paard, zorg dat het paard op allebei de zijdes gelijke stelling en buiging aan kan nemen zodat het zijn lichaam goed leert bewegen en in balans leert lopen (zie Gymnastiseren).

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *