Appuyeren

Voordat je begint aan deze oefening

Is het belangrijk dat de Basis Communicatie met je paard goed is, zodat jij het paard begrijpt en het paard jou (zie Basis grondwerkoefeningen). 

en

Dient je paard bekend te zijn met de voorgaande 7 stappen/oefeningen en deze voor 3/4 te beheersen:


Stap Acht

Door de oefening Renvers heeft het paard geleerd om zonder aanleuning van de wand meer op eigen benen te lopen, waardoor de balans sterk verbeterd. Als jij en je paard dit goed beheersen kun je weer verder oefenen.

Dit kun je doen met het appuyeren. Het appuyement is een renvers of een travers op de diagonaal. Het paard beweegt zijwaarts maar tegelijkertijd ook voorwaarts en het hoofd is gesteld in de richting waar het paard naar toe gaat. Doordat je de oefening uitvoert op de diagonaal heeft het paard geen enkele steun meer van de wand en dient het paard goed op eigen benen te lopen en aan de hulpen te zijn.


Voordelen voor het lichaam

  • Appuyeren heeft feitelijk dezelfde gymnastiserende werking/voordelen voor het lichaam als de Travers/Renvers.
  • De beide schouders van het paard kunnen vrijer bewegen. Dit komt omdat het paard in deze oefening, het binnenachterbeen meer onder het zwaartepunt leert zetten én ook het buitenachterbeen meer onder het zwaartepunt leert zetten. Om en om meer gewichtopname op beide achterbenen. Dit komt omdat het paard op de diagonaal beweegt.Ben je benieuwd hoe ook jij dit je paard kunt aanleren?

Ik heb een Online Cursus voor je samengesteld


Zie ook: