Beenbescherming gebruiken of juist niet?

Veel paardeneigenaren maken er gebruik van en in de wedstrijdsport zien we niet anders…, beenbescherming in allerlei vormen. Maar wegen de voordelen wel op tegen de nadelen? 

Uit onderzoek in Engeland is gebleken dat beenbescherming vaak wel beschermd tegen kneuzingen, maar niet tegen aanraking met scherpe voorwerpen en daarnaast loopt bij veel beenbescherming zoals bandages of peesbeschermers, de temperatuur hoog op en wordt beenbescherming te strak om gedaan met daardoor juist risico op….peesblessures!

Beenbescherming dus maar niet meer gebruiken?

Het is natuurlijk altijd een persoonlijke afweging, maar zelf gebruik ik zelden beenbescherming tijdens de training. De oefeningen die ik doe zijn er over het algemeen op gericht om het paard op een gecontroleerde manier (in balans te laten bewegen) en daarbij vind ik het risico op beschadiging aan de benen dermate laag dat de voordelen van beenbescherming niet opwegen tegen de nadelen.  Daarbij behoort ook het aantikken, struikelen en onregelmatig bewegen, met gericht gymnastiseren van je paard, al snel tot het verleden omdat het paard een betere balans krijgt.


Wanneer wel gebruiken?

Bij bepaalde disciplines zoals de springsport en cross/eventing is het risico op beschadigingen aan de benen dermate hoog dat beenbescherming vaak toch gewenst is. Ook wanneer het paard op transport moet of vierkant beslagen is, wijken de bewegingen van de benen vaak af waardoor beenbescherming blessures kan voorkomen.


Wat wel en niet te gebruiken?

Er is nog geen algemene standaard voor de classificering van beenbescherming en goede beenbescherming is volgens onderzoek niet in te schatten door te kijken naar het uiterlijk, prijs of mate van promotie/reclame.

Volgens onderzoek loopt de temperatuur flink op tijdens (draf en galop) oefeningen met

  • Kunststof peesbeschermers
  • Bandages

Beter zou het zijn om te kijken naar lichtgewicht beschermers die flexibel zijn en zorgen voor warmtegeleiding en afvoer/minder opname van vocht en zweet. Lederen beschermers voldoen hier over het algemeen beter aan


Tips:

  • Verwijder na de training zo snel als mogelijk de beenbescherming en koel daarna eventueel het been nog extra
  • Stap regelmatig met het paard op verharde ondergrond, door de trillingen worden de pezen sterker

Deels is er info gebruikt voor deze tip afkomstig van: http://equinenews.fieldandrurallife.com/magazines/equine-news-magazine/magazine/2014/january-14/903-leg-protection-for-horses-dr-david-marlin-.html en van http://horses.nl/artikelen/bit-onderzoek-naar-peestemperatuur/

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *