Beweging, het beste wat je je paard kunt geven   

We proberen zo goed mogelijk te voorzien in de verzorging van ons paard. We geven goed voer, zorgen voor lekkere knabbels, poetsen en knuffelen onze paarden, we geven ze warmte, inentingen, op tijd een bezoek van de hoefsmid en de dierenarts, maar geven we ze ook het belangrijkste? Genoeg beweging!

In 55 miljoen jaar is het paard geëvolueerd tot de rassen zoals we ze nu kennen. In die miljoenen jaren is het paard uitgegroeid tot een soort die door snelle beweging, roofdieren kon afschudden. Beweging heeft het paard ook altijd nodig gehad om voldoende voedsel, water en ook mineralen te vinden. Tot op de dag van vandaag is het lichaam van het paard vooral gericht op beweging. Uit onderzoek onder wilde paarden blijkt dat ze dagelijks ongeveer 30 kilometer afleggen om aan hun dagelijkse behoefte te komen en maar 20% stilstaan. Heel wat anders dus dan sommige paarden die 23 uur op stal doorbrengen en een uurtje onder het zadel kunnen bewegen.


Waar zorgt beweging voor?

 • Stimuleert de bloedsomloop en stofwisseling waardoor er voldoende aanvoer is van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen
 • Meer aanmaak van synovia (gewrichtsvloeistof), waardoor gewrichten beter gesmeerd blijven en soepeler bewegen
 • Bij jonge paarden zorgt het voor gezonde groei en ontwikkeling van spieren en coördinatie
 • Opbouw van spieren, banden en pezen
 • Mentale gezondheid; gebrek aan beweging kan zorgen voor gedragsproblemen
 • Preventie van hoef-en been problemen
 • Betere werking spijsverteringssysteem en minder kans op koliek
 • Lichaam verbruikt beter insuline waardoor vooral paarden met hoefbevangenheid, Cushing en insuline resistentie, beweging essentieel is
 • Concentratie; te veel energie maakt het lastig voor het paard om focus te houden

Wat is voldoende beweging?

Er is een richtlijn opgesteld door de Sector Raad Paarden, dat paarden in een box, minimaal 4 uur dagelijkse beweging buiten de box moeten krijgen. Uitzondering hierop geldt voor paarden welke ziek zijn of een gebrek hebben. Hoe deze 4 uur aan dagelijkse beweging ingevuld moet worden is aan de eigenaar zelf. Toch blijft er dan nog altijd 20 uur over waarin het paard opgestald staat.

Als advies geeft de SRP om te zorgen voor zoveel mogelijk dagelijkse beweging. De 30 kilometer die het wilde paard per dag beweegt kunnen we eigenlijk toch niet evenaren en dus moeten we het met minder doen. Maar we kunnen wel het advies van de SRP volgen en er voor zorgen dat we – voor de gezondheid van het paard- zoveel mogelijk beweging geven.


Hoe geef je meer beweging?

Door je paard zoveel mogelijk buiten te zetten met andere paarden en niet op te sluiten in een stal kun je al zorgen voor veel meer beweging. Maar dit is niet altijd mogelijk. Veel paarden moeten ’s avonds/’s nachts op stal en ook in de winter staan ze vaak meer binnen of langer stil op een paddock.  Ook op een wei beweegt het paard vaak nog onvoldoende en dus….. dienen wij het paard extra te laten bewegen!

Bij voorkeur geef je elke dag (extra) beweging. Dit wil niet zeggen dat je elke dag intensief moet trainen…. want dat zorgt voor problemen. Er zijn zoveel meer mogelijkheden om beweging te geven en hierin ook af te wisselen. Dit laatste, de afwisseling is heel belangrijk om slijtage door eenzijdige training in het lichaam te voorkomen. Ga bijvoorbeeld wandelen met je paard,  buitenrijden of zelfs fietsen. Doe spelletjes (Parelli), rijdt in de rijbak, longeren, werk aan de hand etc. of combineer het. Ook een goed trainingsschema helpt je om je paard meer beweging te geven met daarbij de nodige afwisseling.

Probeer de beweging die je geeft wel gecontroleerd te laten plaatsvinden, een paard opjagen in een bak of longeercirkel ziet er vaak spectaculair uit, maar zorgt bij veel paarden voor angst en kans op blessures.


Bijkomende voordelen

 •  Doordat jij het paard laat bewegen speel je dus in op de behoefte van je paard en kan je paard dit al snel zien als positieve interactie. Misschien is je paard zelf wel blijer met de beweging en training die hij van je krijgt dan het al lekkers en de knuffels die je kunt geven.
 • Uiteraard kun je de beweging en training ook combineren met wat lekkers en geef je je paard als beloning wat voer of laat je hem grazen. Op die manier kom je ook beter tegemoet aan een goede spijsvertering voor je paard.
 • Zelf ben je ook in beweging!

Deels is er info gebruikt voor deze tip afkomstig van: horses.nl


1 reactie

Lauren de Bruijn · 27 november 2017 op 14:20

Ik heb altijd paarden willen fokken, en volgend jaar laat ik mijn droom uitkomen! Ik verhuis naar het dorp waar ik paarden wil fokken. Ik wist niet dat een paard tot 4 uur per dag in beweging moet blijven! Ik hoop dat ik genoeg tijd zal hebben om alle praktische details zoals het voedsel en de omheining te regelen, maar ook om te zorgen dat deze 4 uur aan dagelijkse beweging ingevuld worden.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.