Verslag Biomechanica cursus met Sharon May Davis

Sharon May Davis 3

Op 22 en 23 april 2015 heb ik deelgenomen aan de Biomechanica Cursus gegeven door Sharon May Davis.

Sharon May Davis is één van ‘s werelds meest toonaangevende experts in biomechanica en het bewegingsapparaat van paarden. Haar passie en het delen van haar uitzonderlijke begrip van paarden heeft er toe geleid dat ze over de hele wereld heeft gewerkt met toppaarden. Haar ervaring met top performance paarden heeft ze opgebouwd in meer dan 35 jaar en ze heeft klanten die Australië vertegenwoordigen in vier hippische disciplines.

Daarnaast geeft Sharon al meer dan 15 jaar les op veel verschillende onderwijsinstituten en universiteiten en heeft ze op vele seminars, exposities en workshops in Australië en in het buitenland gesproken. Ze staat ook wel bekend als de ‘Bone Lady’ omdat ze inmiddels honderden skeletten van paarden heeft onderzocht.

Verdere info is toegankelijk als lid van Equinespirit. Login of Meld je aan. 

[swpm_protected for=”3-4-5-6″] Je bent aangemeld. Lees hieronder verder

Geschiedenisles

Na een voorstelrondje op de eerste dag, gaf Sharon ons eerst een uitgebreide geschiedenisles over het onstaan en de evolutie van het paard. Het paard zoals we dat nu kennen stamt af van de Eohippus of op z’n Engels ‘Dawn horse’ wat zo’n 55 tot 60 miljoen jaar geleden op aarde rondliep. In al deze jaren is het paard langzaam uitgegroeid van, in eerste instantie de grootte van ongeveer een hond, tot het formaat klein paard. In deze tijd is het paard ook veranderd van een vier-tenig dier naar een enkel-tenig dier, de hoef. Ook het gebit van het paard heeft door de jaren heen grote veranderingen ondergaan doordat het paard zich moest aanpassen aan een ander voedingspatroon. Om het verschil in gebitsamenstelling goed te kunnen zien liet Sharon een heel bijzonder fossiel rond gaan van een stukje van de kaak met de tanden van de Eohippus. Het was heel gaaf om dat even in handen te mogen hebben en te kunnen voelen.


Domesticatie en gevolgen

Nadat mensen eerst tot bijna uitsterven op het paard gejaagd hadden, ontdekte men ongeveer 5000 jaar geleden dat het paard ook voor andere doeleinden gebruikt kon worden o.a. voor transport en begon men het paard te trainen en ook selectief te fokken. Daarmee werd de natuurlijke selectie in grote mate beinvloed en werden vele verschillende rassen gecreërd. Ieder ras gefokt met een specifiek doel om de mens beter te kunnen dienen. Dit veranderde het skelet en daarmee het lichaam van het paard.

De skeletsamenstelling verschilt dan ook per ras en kan varieren van 17-19 borstwervels, 5-6 lendenwervels en 15-22 staartwervels. Sharon wist veel over de oorzaken hiervan toe te lichten en is uitgebreid ingegaan op de botten en samenhang tussen spieren, banden, pezen en het bindweefsel.


Praktijkoefeningen

Naast uitgebreide theorie wist Sharon ons ook te boeien met praktijkopdrachten. Zo konden we op 3 pony’s de ‘bony landmarks’ aangeven met krijt. Op de fjord tekende Sharon het voorbeeld met krijt en tekende zij ook nog waar bepaalde complete botten zich onder de huid bevonden. Ook een deel van de oppervlakkige spieren mochten we proberen te voelen en daarna met krijt op de pony’s aan te geven. Erg interessant om te zien dat de theorie vaak erg afwijkt in de praktijk en best lastig te voelen aangezien spierlagen ook over elkaar heen lopen.

Naast het gebruik van de pony’s liet Sharon ons ook ervaren hoe het paard beweegt in normale gangen, maar ook met allerlei afwijkingen in de gangen doormiddel van simulatie. Ik kan je vertellen dat het niet echt lekker draaft met ongelijkheid in je voeten (1 schoen uit).


Kreupelheden herkennen

De cursus was gewijd aan het herkennen van normale gangen en afwijkingen aan de normale gangen. Dat laatste heeft Sharon doormiddel van de 3 beschikbare pony’s en 1 paard wat later werd gebracht – maar ook met videobeelden en foto’s – super in beeld gebracht waarmee wij aan het einde van de cursus als leerlingen ook in staat waren om de meeste kreupelheid te kunnen signaleren en het ons ook lukte om vaker de oorzaak of het probleemgebied hiervan te kunnen aangeven.


Waardevolle tips van Sharon

Hierbij nog een aantal zaken welke Sharon benadrukte als zinvol voor iedere paardeneigenaar/trainer/therapeut:

  • Veel paarden hebben maagproblemen/maagzweren er zijn een aantal punten aan de buitenkant van het lichaam waardoor je een indicatie van maagzweren kunt krijgen.
    Natuurlijke middelen die goed zijn voor de maag zijn: – bananen, aloe vera, rode iep, luzerne (maar twee handjes is genoeg teveel is zeker niet goed ivm eiwit), veel hooi voeren of op het weiland zetten en stress proberen te voorkomen.
  • Ruik regelmatig aan het paard en aan verschillende onderdelen zoals mond, hoeven, huid etc. Afwijkende of gare geur betekent meestal dat er iets mis is, ontsteking e.d.
  • Wanneer de tandarts komt voor het paard, minimaal 1x per jaar, voel zelf ook goed in de mond of het allemaal ‘rond’ en niet scherp voelt. Controleer als het ware het werk van de tandarts, wanneer deze iets vergeet, kan dit namelijk grote gevolgen hebben. Het gebit moet heel goed bijgehouden worden omdat paarden niet de kans hebben gehad zich aan te passen aan het nieuwe eetgedrag (wat wij hen opgedrongen hebben).
  • Laat het paard niet alleen in het zand lopen/trainen/rijden, maar vooral ook op gras en harde ondergrond, te diepe ondergrond is schadelijk voor pezen en banden
  • Crosstraining is erg belangrijk om overbelasting in bepaalde delen van het lichaam te vermijden
  • Inrijden mag nooit te jong gebeuren en beter nog is het om het paard eerst vanaf de grond in balans en de juiste bespiering te brengen alvorens gewicht op de rug toe te voegen
  • Na het rollen is het belangrijk dat het paard schudt, doe het dit niet dan kan het rollen wijzen op buikklachten. Dan is het namelijk niet gerelateerd aan jeuk of vachtverzorging
  • Ongelijkheid in de hoeven van het paard is schadelijk voor de rest van het lichaam. Paarden met een platvoet paard kunnen eventueel geholpen worden door het hooi hoog te hangen. Het paard kan hierdoor niet meer op alleen maar de platvoet leunen zoals het meestal doet in de typische graashouding, maar moet veel rechter gaan staan en zal ook beter de nek-rug en de buikspieren moeten gebruiken. Niet alleen hebben trouwens paarden met ongelijke hoeven hier baat bij, maar feitelijk alle paarden. Het is namelijk erg goed voor het verstevigen van de diep liggende nekspieren zie: http://www.horsesandpeople.com.au/article/the-mystery-the-missing-lamellae#.VU3JwvntlBf 

Hopelijk geeft deze korte impressie een klein beetje een beeld van de ontzettend grote bak aan kennis die deze vrouw heeft. Ik vond het echt een groot genoegen om haar kennis te mogen aanhoren en ervaren en ga beslist nog eens naar één van haar cursussen!

[/swpm_protected]