Bit of Bitloos? Maak een bewuste keuze

Bitloos rijden, ongeveer 12 jaar geleden werd dit echt een trend. Zelf ben ik 9 jaar geleden vanuit een bewuste keuze hierop aangehaakt en met succes.

De reactie van mijn paard was super. Nadat ik de ‘controleknop’ in mijn hoofd kon omzetten en niet langer het idee had dat ik zonder bit geen controle had, kreeg ik een paard wat beter ontspande en een rustiger hoofd-halshouding had. Jarenlang heeft mijn paard geen bit in gehad. Tot ik 3 weken geleden opnieuw een bewuste keus maakte voor het rijden mét bit.


Waarom bitloos?

Ik las diverse onderzoeken en informatie over het gebruik van een bit en de nadelige effecten ervan op de ademhaling, speekselvorming het gebit etc. en besloot dat een stuk ijzer in de mond van mijn paard niet natuurlijk was en ik ook zonder wilde proberen. Ik stapte van de ene op de andere dag over van een hoofdstel met bit, naar het rijden met een halster. Noa reageerde hier eigenlijk heel goed op, maar dit was verre van ideaal. Een halster was te lomp om mee te rijden, was mijn conclusie.

Maar wat kon ik dan het beste gebruiken? Ik kwam uit op een website waarbij ze diverse bitloze optomingen getest hadden http://www.paardnatuurlijk.nl/index_js.htm?http://www.paardnatuurlijk.nl/weetjes/bitloos.htm
De hackamore kwam goed uit de test, maar met lange scharen leek het me te heftig en eigenlijk nog niet echt paardvriendelijk. Na verder zoeken vond ik de ‘Bloemhackamore’ (zie foto).

Voordelen hiervan vond ik de vele manieren om in de werking in te kunnen stellen. Door de plaats van de bakstukken, kinriem/kinketting en teugels te variëren krijg je minder of meer hefboomwerking. Een brede gevoerde neusriem of een wat dunnere ongevoerde neusriem zorgt ook weer voor een minder scherpe of scherpere inwerking. Brede teugels of teugels met clips werken minder direct in dan smallere teugels welke direct bevestigd zijn. Kortom heel veel mogelijkheden en gemakkelijk in ieder hoofdstel te integreren.

De bloemhackamore ben ik gedurende de jaren (met een milde inwerking) blijven gebruiken, voor zowel het rijden in de rijbak als op buitenritten.


Succesfactoren bitloos

Aantal factoren die de overstap van een bit naar bitloos tot een succes kunnen maken

 • Goede band met je paard, waarbij het paard jouw leiderschap accepteert
 • Goede Basiscommunicatie, waarbij je paard met normale hulpen begrijpt wat je bedoelt, dus geen getrek
 • Rijd eerst in een kleinere ruimte dat geeft automatisch meer controle
 • Eventueel kun je het bit in doen en tegelijkertijd je bitloze optoming gebruiken en proberen zo veel mogelijk met de teugels van je bitloze optoming te rijden. Dit geeft misschien in eerste instantie wat meer zekerheid
 • Probeer je eigen onzekerheid zo snel mogelijk opzij te zetten en vertrouw je paard. Want als jij het al niet vertrouwt….dan zal je paard ook het gevoel krijgen dat er iets niet te vertrouwen is
 • Zorg ervoor dat je optoming klopt en dat je neusriem correct op de neus ligt. Nooit te laag op de neus! Houd ongeveer 2 vingers onder het jukbeen aan
 • Experimenteer met de instellingen of eventueel met een andere optoming, misschien kun je even wat van een stalgenoot lenen
 • Rijd niet anders bitloos dan je deed met bit. De neus is ook erg gevoelig

Waarom een bit?

Het bit heeft nadelige effecten, maar ook positieve. Deze heb ik leren kennen door mijn ‘opleiding’ in de Academische/Klassieke rijkunst.

In de Academische/Klassieke rijkunst wordt er erg bewust gebruik gemaakt van diverse optomingen aan de hand van het opleidingsniveau van het paard. Een bit wordt nooit gebruikt ter controle of omdat het er ‘gaaf’ uitziet… Een jong paard begint de opleiding haast altijd bitloos en wordt vaak getraind met een kaptoom of met een simpele trens.

Pas later in de opleiding wordt er eventueel een stangbit gebruikt. Een stangbit of ook wel Kandare genoemd, kan er namelijk voor zorgen dat het paard het bovenste gedeelte van de wervelkolom (de eerste twee wervels) beter ontspant. De ontspanning van deze twee nekwervels zorgt ervoor dat:

 • De bovenlijn van het paard rekt;
 • De halsaanzet makkelijker wordt gelift, de schouders
 • De hals stretcht en lang blijft (telescoopnek)

Dit kan echter alleen wanneer het paard geleerd heeft hoe hij dit moet doen en hij dit ook fysiek kan uitvoeren. Een goede basis met gebruik van de kaptoom of trensbit waarin het paard leert om zijn nek lang te maken is dus heel belangrijk hiervoor. Het gaat bij het gebruik van een stangbit dus nooit om controle maar om verfijning en verdere opleiding van het paard. Zie voor uitgebreide info hierover http://www.klassiekpaardrijden.nl/276/de-werking-van-de-kandare-.html

Puur vanuit dit oogpunt- de verfijning- besloot ik laatst om een stangbit in combinatie met de kaptoom te proberen. Noa is inmiddels zover in zijn opleiding dat hij bijna alle zijgangen beheerst, meer gewicht op zijn achterbenen kan dragen en dat hij zich aan de voorkant meer kan oprichten en een goede band en vertrouwen in elkaar hebben we gelukkig al jaren.

Om Noa te helpen bij het vinden van de juiste houding met subtiele communicatie en daarbij lengte in de hals te houden, besloot ik tot het gebruik van een bit. De eerste keer met ondersteuning van mijn instructrice die mij er ook nog op wees hoe belangrijk het is om een goed passend bit te gebruiken. Het bit had precies het juiste effect, met minimale hulpen was het gebruik van de achterhand goed te voelen, bleef de hals mooi lang en geen moment was er weerstand.


Welke optoming gebruiken?

Hierbij een aantal kritische vragen:

 • Wat voor niveau hebben jij en je paard?
 • Heb je op dit moment echt een bit nodig ter controle?
 • Zit het gevoel van ‘controle’ in jouw hoofd of is misschien de basis tussen jou en je paard nog niet goed genoeg?

Wie weet kom je tot een verassende conclusie.

Of je nu met bit of zonder bit rijdt is een keus die je zelf maakt. Maar ik kan je aanraden om deze keuze heel bewust te maken en te blijven maken, want dan kan het pas slagen. Kijk ook goed naar de mond van je paard wanneer je besluit om met bit te (blijven) rijden en schakel eventueel een deskundige in om te beoordelen welk bit of bitloze optoming het beste is.


Optoming naar activiteit

Je kunt ook per activiteit kiezen voor een optoming. Ik wissel regelmatig. Zo maak ik gebruik van mijn bloemhackamore wanneer ik ga buitenrijden, voor het werk aan de hand gebruik ik mijn academische kaptoom evt in combinatie met het bit.

Voor het longeren gebruik ik nooit een bit en altijd de kaptoom en voor het rijden in de rijbak kies ik tegenwoordig meestal de combinatie van de kaptoom met het bit (voorheen vaak de bloemhackamore)


Meer info

– Bitloospaardrijden.info
– Passendbit.nl

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *