Botten liegen niet….

‘Wat de eigenaar ook zegt, wat ze ook op papier hebben staan, wat ze zich ook kunnen herinneren; botten liegen nooit’ Een uitspraak uit een interessant interview wat ik tegen kwam met Sharon May-Davis; wetenschappelijk onderzoeker, paardentherapeut, docent en wereld beroemd expert in biomechanica en spier- en skelet pathologie

Deze dame staat bekend als de ‘Paarden CSI” en publiceerde recent de resultaten uit een 15 jaar durend onderzoek over de misvorming van de nekwervels van volbloeden.

Een aantal interessante (vertaalde) uitspraken uit het interview:
– ‘Het feit dat we paarden rijden, veroorzaakt feitelijk de grootste problemen bij paarden.
Hoe kunnen we dit oplossen? Door de ruiters te onderwijzen naar een hoger niveau, zodat we niet zo veel schade veroorzaken in het lichaam van het paard. Van de honderden skeletten welke ik onderzocht heb, kan ik melden dat er geen enkel gereden paard vrij is van kissing spine’.

– ‘Ik denk dat we veel meer moeten doen in het onderwijzen van de ruiter. We hebben veel meer ruiters nodig die cursussen volgen zodat ze begrijpen wat er gebeurd met het paardenskelet.
Ook het feit dat we paarden rijden met open groeiplaten, welke pas dicht zijn tot ze ongeveer 6 jaar oud zijn, is iets wat iedereen zou moeten weten. Wanneer je paardeneigenaar bent, zou je eigenlijk een soort van vragenlijst moeten krijgen’.

– ‘Positieve ontwikkeling is dat paarden langer leven. We hebben paarden welke leven van 20 tot 30 en ouder, omdat we hun tanden en spijsvertering systeem beter weten te managen’.

– ‘Het advies wat ik de gemiddelde eigenaar zou willen geven is: Rijd geen paarden!, omdat ik hierdoor zo veel veranderingen zie op het spier-skelet level.
Maar, dat is niet mogelijk en wat me bezig houdt is, hoe ik mensen kan bijbrengen dat de discipline of sport welke zij beoefenen effect heeft  op het paard? Het is bot, maar het is waar. Wij rijden op ze en brengen ze uit in verschillende disciplines en dat heeft effecten’.

– ‘Een aspect om goed over na te denken is: zie je paard niet als een wegwerpartikel’.

Dit zijn maar een paar van haar uitspraken. ..Voor het gehele interview zie: http://www.foundationsofsoundness.com/blog/skeletons-from-the-bone-ladys-closet-sharon-may-davis-on-life-as-equine-csi-the-next-generation-and-why-bones-never-lie

 

Zie ook:

– Verslag Biomechanica cursus met Sharon May Davis

 

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.