Gymnastiseren


Grondwerk Gymnastiseren en Rechtrichten van het paard volgens de Academische rijkunst


Gymnastiek heeft als doel het lichaam te bewegen. Op een zodanige manier dat het zorgt voor een sterk, soepel en gezond lijf, maar ook een gemotiveerde geest!

Foto door Jill Muijs Fotografie

Voor het paard is een fit lichaam heel belangrijk, zeker als we ook op het paard willen rijden.

Een paard is door de natuur niet gemaakt om op te rijden. Het is ook niet geboren met een perfect symmetrisch lichaam. Ieder paard heeft net als ieder mens, scheefheden. Hierin is ieder paard uniek. De linker-en rechterkant van het lichaam kunnen anders gevormd en anders gespierd zijn. Dit kan leiden tot ‘scheefheid’ en tot ‘zwakke plekken’, maar vooral tot onbalans en compensatie met eventuele blessures tot gevolg.


Fundament leggen

Rekening houden met de biomechanica van het paard is dus erg belangrijk. Daarnaast dien je een goede Basiscommunicatie te hebben met je paard voordat je start met de gymnastiserende oefeningen. Dit is als het ware het fundament van waar je verder gaat opbouwen.Gymnastiek Basis
grondwerk

In deze fase wordt gewerkt aan het in balans brengen van het paard door middel van lengtebuiging, voorwaarts-neerwaarts en een ondertredend achterbeen. Hiervoor worden diverse oefeningen gebruikt welke vanuit verschillende posities vanaf de grond in eerste instantie kunnen worden uitgevoerd.

Het paard leert de werking van de kaptoom begrijpen, in balans te kunnen stilstaan en naar beide zijdes gelijk te kunnen inbuigen waardoor het in beweging ook gemakkelijker wordt om balans te houden over alle vier de benen en de achterbenen te laten ondertreden onder het zwaartepunt van het lichaam. Daar, waar ook de ruiter op de rug van het paard zit.


Longeren

Zodra het paard in balans kan bewegen op korte afstand, kan de afstand langzaam wat vergroot worden en is er dus ook minder hulp van de trainer.

Het longeren zal het paard leren om beter zijn buik-en rugspieren te gebruiken en rechtgericht op een volte te kunnen bewegen. Het paard leert zichzelf beter zelf dragen. Tijdens het longeren wordt er gelet op de beweging van het paard in alle gangen. De bespiering, regelmaat, tact en fitheid kan bekeken worden, maar ook de alertheid van het paard op de hulpen.


Rijden

De voorbereidende oefeningen vanaf de grond waarbij elke (dressuur)oefening met een doel wordt gebruikt, zorgen ervoor dat het paard geleidelijk sterker wordt en biomechanisch correct kan bewegen zonder overcompensatie of teveel slijtage.

Het vergroot de veiligheid omdat de band gegroeid is en het paard zowel fysiek als mentaal goed is voorbereid op het dragen van de ruiter. Ook wordt het rijden gemakkelijker en leuker, het paard kent tenslotte de hulpen en de oefeningen en begrijpt de ruiter veel beter!


Gymnastiek Gevorderd 

Het paard leert aan de hand, gelijkmatig te buigen naar beide zijdes en zo de buigzaamheid en draagkracht van beide achterbenen te vergroten alsook de schoudervrijheid van beide schouders. Vanaf deze fase wordt het voor het paard mogelijk het zwaartepunt terug te brengen van de fragiele voorhand af naar de sterkere achterhand door middel van oefeningen zoals de schouderbinnenwaarts, travers, renvers, appuyement en pirouette

En nog veel méér! Oefeningen zoals de schoolhalt, schoolstap, halfsteps en uiteindelijk piaffe leren het paard om nog meer gewicht over te nemen van de voorhand naar de achterhand en de borstkas te kunnen liften en daarmee uiteindelijk ook ons als ruiter verantwoord te kunnen dragen!

Uiteraard kun je deze gymnastiserende oefeningen ook rijdend aanleren, maar het verdiend de voorkeur om in ieder geval eerst vanaf de grond het paard op te leiden tot en met Stap 2, Gymnastiek Basis.


Resultaat…. een paard met betere en meer 
symmetrische 
bespiering!!


Wanneer met succes de voorgaande fases zijn doorgelopen, is er al een hele grote stap gezet in de ontwikkeling van het paard, maar ook in die van jezelf!

Je zal merken dat je paard dan een flinke verandering heeft doorgemaakt. Wanneer je foto’s maakt gedurende de opleidingstappen, zal daarop te zien zijn hoe de spieren van je paard zich ontwikkelen. Maar naast het fysieke stuk, zal ook de relatie met je paard groeien door de intensieve samenwerking en je paard als het ware meer in balans komen in zijn reacties en doen en laten.

Wil jij dit ook leren in de praktijk?