LVO op de volte

Voordat je begint aan deze oefening

Is het belangrijk dat de Basis Communicatie met je paard goed is, zodat jij het paard begrijpt en het paard jou (zie Basis grondwerkoefeningen). 

en

Dient je paard bekend te zijn met Stap 1 en 2:


De Derde Stap

Zijn deze twee oefeningen goed aangeleerd, dan kunnen we verder met de volgende oefening. In deze oefening komen drie aspecten samen namelijk de Lengtebuiging, Voorwaarts-neerwaarts en het Ondertreden.

Het paard wordt gevraagd om op beide kanten in de juiste lengtebuiging te lopen. Hierdoor spannen de spieren aan de binnenzijde en rekken de spieren aan de buitenzijde. Ook spant het paard de buikspieren, ontspant het de rug waardoor de hals en het hoofd zakt en het paard voorwaarts neerwaarts loopt. Tevens kan hierdoor de binnenheup wat naar voren komen waardoor het binnenachterbeen onder het zwaartepunt kan stappen (ondertreden). Pas dan is het achterbeen in staat om te gaan buigen en meer gewicht te gaan dragen.

Door de scheefheid van het paard (zie gymnastiseren) is het voor het paard moeilijk om de juiste buiging in het lichaam aan te nemen. Met als gevolg dat het paard de balans verliest, de benen ongelijk belast en hierdoor ook de rug en nek verkeerd aanspant. Het is vaak geen onwil van het paard wanneer het van een volte een ei maakt of plots versneld…, het lichaam werkt meestal gewoon nog niet echt mee en wij moeten het paard hierbij helpen in plaats van het nog moeilijker te maken.

Geef het paard de tijd en oefen vooral in het begin niet te lang (max 10 min). De spieren hebben tijd nodig om sterker te worden. Ook is het aan te raden om het paard eerst vanaf de grond aan te leren om een goede volte te lopen.Door de volte eerst aan de hand en vlak naast het paard aan te leren kan het paard dit later ook met meer afstand vasthouden en kan men ook longeren.Ben je benieuwd hoe ook jij dit je paard kunt aanleren?

Ik heb een Online Cursus voor je samengesteld


Zie ook:

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *