Bepalen Scheefheden /zwakheden van het paard

Ieder paard heeft scheefheden en hierin is ieder paard uniek.

Botten, spieren en banden zijn niet symmetrisch gevormd kunnen anders aangehecht zijn bijvoorbeeld aan de linkerkant dan aan de rechterkant van het lichaam. Dit leidt tot scheefheid en tot ‘zwakke plekken’.


Wanneer beginnen de problemen?

Een paard is door de natuur niet gemaakt om op te rijden. Zodra wij te jong gaan inrijden (eerder dan 5 jaar) en intensiever op het paard gaan rijden, terwijl het nog steeds scheef is, of dermate zwakke plekken heeft, kan dit oorzaak zijn van vele problemen.

Doordat het paard uit balans raakt en zijn gewicht niet meer goed kan verdelen over zijn benen gaat het overbelasten of compenseren op een aantal plekken. Om dit tegen te gaan, leren we het paard doormiddel van dressuur om meer symmetrisch te worden in zijn spieren waardoor de scheefheden/zwakheden verminderen en het paard zijn balans kan vinden om ons gewicht op een verantwoorde manier te kunnen dragen. Daarnaast is het in kaart brengen van eventuele scheefheden/zwakheden belangrijk zodat verdere training gericht kan zijn op het verbeteren van deze zwakheden in plaats van deze te verergeren.

Ga naar Links-of rechtshandigheid
Ga naar Links- of rechtsbenigheid
Ga naar Links- of rechtsgebogenheid


De scheefheden/zwakheden van het paard zouden kunnen leiden tot:

 • Overbelasting van de voorbenen waardoor onder andere schouder- en elleboogproblemen, peesblessures en hoefkatrolontsteking kunnen ontstaan.
 • Overbelasting van de rug waardoor onder andere zadelpasproblemen en in ergere gevallen kissing spines kan ontstaan.
 • Overbelasting van de achterbenen waardoor onder andere er problemen aan het SI gewricht, de knie, de hak etc. kunnen ontstaan

Invloed op motivatie van het paard?

Maar naast serieuze lichamelijke klachten heeft het ook veel invloed op de motivatie van je paard. Doordat het paard moeite heeft met de oefeningen en deze vaak pijnlijk zijn, wil het vaak niet vrijwillig meewerken. Hierdoor besluiten veel ruiters uiteindelijk om onnodige dwangmiddelen te gaan gebruiken, waardoor het alleen nog maar onplezieriger wordt voor het paard.

Je kunt het een beetje vergelijken met jezelf. Je hebt vast wel eens oefeningen in de sportschool gedaan waarbij het behoorlijk wat moeite kostte om de oefening goed te doen omdat je lichaam er niet aan gewend was. Denk aan werken met gewichten. De oefening is daardoor op dat moment vaak al een beetje pijnlijk, maar de dag erna helemaal omdat je last krijgt van spierpijn. Door het rustig op te bouwen en vaak te oefenen wordt je steeds sterker en kun je uiteindelijk behoorlijk wat gewicht heffen. Kortom het is beter om serieuze lichamelijke klachten te voorkomen en te werken aan een gezond en happy meewerkend paard!


Grootste Scheefheden/zwakheden in kaart brengen

Wellicht weet je dit al, maar toch nog even ter verduidelijking. Bij het bepalen van Links en Rechts, bijvoorbeeld Linkervoorbeen, wordt altijd uitgegaan van het paard (dus stel je maar voor dat je op het paard zit).

links- of rechtshandigheid van je paard in kaart brengen

 • Kijk naar de voorhoeven (op harde ondergrond). Let op de hoogte van de hoeven bij de hielen (zie afb.).
  Het verschil zal waarschijnlijk een stuk kleiner zijn dan op deze afbeelding en dus moeilijker te zien. Maar vrijwel ieder paard heeft verschil in de hoogte van de hoeven. Zie Ongelijkheid in de voorvoeten kan leiden tot blessures.
 • Steunt je paard bij het grazen (hooi eten van de grond) het meest op zijn linkervoorhoef of zijn rechtervoorhoef?

In het geval van het paard op het plaatje is de linkerhoef lager en steunt het paard ook tijdens het grazen etc. meer op zijn linkerhoef. Dit paard is linkshandig. 


Links- of rechtsbenigheid van je paard in kaart brengen

 • Ga achter het paard staan (zet het paard gelijk met de achterbenen naast elkaar op harde ondergrond). Let op de bespiering van de achterbenen. Is de linkerkant boller dan de rechterkant? of andersom?
 • Ga achter het paard staan en kijk goed naar zijn heupen, is er verschil te zien in de heupen, is zijn linkerheup hoger dan zijn Rechter? of andersom?

In het geval van het paard op het plaatje is het door de kleuren veel moeilijker te zien, maar de linkerkant is boller bespierd dan de rechterkant, echt verschil in de heupen zit er niet (wederom lastig te zien door de kleur). Dit paard is linksbenig

Extra tip: kijk naar de achterhoeven, is er misschien wat te zien aan de hoeven of aan de teen (voorkant van de hoef)? is deze bij de ene hoef meer afgesleten dan bij de ander? Dit kan wijzen op problemen in de hak waardoor het paard met de teen (al is het maar licht) over de grond sleept. Kijk of de voet in verhouding is, en gelijk belast wordt etc. Zie voor meer info over de hoeven: http://paardenhoeven.info/wat-is-een-gezonde-hoef/


Laterale scheefheid in kaart brengen

Ook wel genoemd de linksgebogenheid of rechtsgebogenheid van het paard. Ieder paard heeft dit in meer of mindere mate, waarbij de buiging in de wervelkolom van het hoofd tot aan de staart meer naar links is of naar rechts (kan eventueel ook S-vormig zijn).

Aan de ene zijde van het lichaam, heeft het paard korte, sterke spieren welke minder soepel zijn. Aan de andere zijde van het lichaam heeft het paard dan langere, slappe spieren welke soepel, maar minder ontwikkeld zijn.

Je ziet op onderstaande afbeelding een ‘linksgebogen’ paard

Doordat de spieren aan de linkerzijde van het lichaam korter, sterker etc. zijn, trekt dit het lichaam als het ware ‘hol’.
Doordat de spieren aan de rechterzijde van het lichaam langer, slapper etc. zijn, maken deze het mogelijk om het lichaam meer naar links te ‘trekken’ waardoor deze zijde ‘bol’ wordt. Bij een rechtsgebogen paard is dit uiteraard precies andersom.


Hoe kom je erachter of jouw paard linksgebogen of rechtsgebogen is?

Algemeen

 • Maak een foto van bovenaf. Probeer het paard daarbij zo goed mogelijk vierkant te laten staan. Soms zie je daarmee direct de gebogenheid

Linksgebogen

 • Een linksgebogen paard zal tijdens het rijden wanneer het linksom loopt, sneller de rechterteugel ‘vastpakken’.
 • Een linksgebogen paard zal tijdens het rijden wanneer het rechtsom loopt, de linkerteugel vaak niet willen aannemen waardoor deze teugel losser voelt.
 • Een linksgebogen paard kan linksom gemakkelijker een volte lopen dan rechtsom
 • Een linksgebogen paard zal bij het achterwaarts gaan, sneller met de achterhand wat draaien/uitwijken naar links
 • Wanneer je een linksgebogen paard longeert of voltes laat lopen, heeft het paard linksom de neiging om de cirkel groter te maken en daarmee soms ook aan de longe te trekken. Rechtsom heeft het paard de neiging om juist naar binnen te vallen en moet je de longe juist innemen
 • Bij een linksgebogen paard ligt het zadel vaak meer naar rechts en zit ook de ruiter automatisch meer naar rechts

Rechtsgebogen

 • Een rechtsgebogen paard zal tijdens het rijden wanneer het rechtsom loopt, sneller de linkerteugel ‘vastpakken’.
 • Een rechtsgebogen paard zal tijdens het rijden wanneer het linksom loopt, de rechterteugel vaak niet willen aannemen waardoor deze teugel losser voelt.
 • Een rechtsgebogen paard kan rechtsom gemakkelijker een volte lopen dan linksom
 • Een rechtsgebogen paard zal bij het achterwaarts gaan, sneller met de achterhand wat draaien/uitwijken naar rechts
 • Wanneer je een rechtsgebogen paard longeert of voltes laat lopen, heeft het paard rechtsom de neiging om de cirkel groter te maken en daarmee soms ook aan de longe te trekken. Linksom heeft het paard de neiging om juist naar binnen te vallen en moet je de longe juist innemen
 • Bij een rechtsgebogen paard ligt het zadel vaak meer naar links en zit ook de ruiter automatisch meer naar links

Zie ook deze interessante info: Wat de spieren van je paard zeggen over je training

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *