Het verwrongen beeld van de moderne dressuur

Na het EK in Aken en de diverse misstanden die zich hier voltrokken, heb ik met afschuw gekeken naar de foto’s en video’s van angstige ogen, opengesperde , bebloede monden en kreupele paarden die op internet te zien waren.

Het ergste aan dit alles, mensen die enthousiast betalend toeschouwer zijn van deze – in mijn ogen dierenmishandeling -. Hun commentaar is vaak dat deze paarden super atleten zijn en heel erg goed verzorgd en getraind worden.


Men weet niet beter…

Wanneer ik dit soort uitspraken hoor, wordt bij mij des te meer bevestigd dat dit soort mensen verder verwijderd zijn dan ooit van het welzijn van het paard en hoe een paard het beste gehouden en getraind kan worden.

Maar ik denk dat deze mensen nu eenmaal niet beter weten.

Een paard bijna continue op stal houden of ingepakt in beschermers maximaal 2 uurtjes per dag alleen op een wei zetten of aan de hand wat laten eten en vervolgens een uur volle bak trainen in geforceerde houdingen om hem vervolgens ‘lekker te douchen’ en ingepakt weer op stal te zetten, is nu denk ik niet de ideale dagbesteding van een paard en in de verste verte lijkt dit niet op zijn natuurlijke levensstijl. In de sport doet men dit maar met één reden namelijk GELD. Het paard vertegenwoordigt een x bedrag in geld en daar mag nu eenmaal niets mee gebeuren en ook moet de omgangstijd van het paard relatief kort zijn, tenslotte moeten ze vaak net iets meer dan 1 paard per dag verzorgen/trainen.


Geld is wat de wereld van de paardensport tegenwoordig laat draaien

Om er aan te verdienen worden paarden al vroeg ingereden (rond 3 jaar), veel te vroeg…. (Wanneer kan ik mijn paard het beste (laten) inrijden?) en door geld worden er trainingstechnieken en hulpmiddelen gebruikt om de tijd die goede training vergt bij paarden te verkorten. Geld geeft macht en met macht kunnen mensen beïnvloedt worden, ook jury’s…

Veel mensen kijken op tegen de topsport en de topruiters en proberen deze ’toppers’ te kopiëren. Ik vraag me daarbij dan af moeten zij ook geld verdienen met hun paard?


Kijk eens verder

Wanneer je geen geld hoeft te verdienen met je paard en het je alleen te doen is om de gezondheid van je paard en het plezier wat je samen kunt hebben, kan ik je alleen maar adviseren om eens verder te kijken dan naar de ’top- of wedstrijdsport’…

Om eens verder te kijken naar het lichaam van het paard in de houding zoals dit in de wedstrijdsport tegenwoordig zo gewaardeerd wordt…  dit kan dermate schade toebrengen dat paarden vaak al op jonge leeftijd afgeschreven worden. Het ultieme voorbeeld hiervan is in mijn ogen ‘Totilas’.

“Men mag niet vergeten dat dressuur weliswaar een geregelde gymnastiek is, maar nooit een dwangmethode mag zijn. Het lichaam van het paard mag niet in één keer in de gewenste vorm geperst worden, maar slechts geleidelijk aan in staat gesteld worden deze houding zelf en zonder dwang aan te nemen’. -Gustav Steinbrecht-

Het kost tijd en geduld om het anders te doen, maar wat maakt het uit. Tenslotte hoeven wij alleen maar van ons paard te genieten en het paard van ons!

Hieronder verwijs ik graag naar een aantal bronnen die meer inkijk geven over de schade die de moderne dressuur kan aanrichten, maar ook over de verschillen tussen moderne en klassieke dressuur.

Artikel: Behind the Vertical Explained

Why is It so Bad to Ride the Horse Behind the Vertical?

Artikel: Het verschil tussen klassieke en moderne dressuur
http://www.writingofriding.com/in-the-media/the-difference-between-classical-and-competitive-dressage/

Filmpje: De FEI spreekt zich tegen en lijkt de eigen ‘regels’ niet meer te kennen

Filmpje: Dr Gerd Heuschmann- If Horses Could Speak Clip – YouTube

Artikel: moderne dressuur draait alleen om spektakel

Zo zou ik nog voorbeelden genoeg kunnen geven….
Hoe het anders kan? Voorbeelden genoeg bijvoorbeeld via info op deze site 🙂

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.