Meer vooruitgang bereiken

Iets bereiken heeft alles te maken met iets graag willen. Maar daarmee ben je er nog niet. Je hebt een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig, vooral in het begin. Want alle begin is moeilijk. Denk maar eens aan de eerste autorijlessen die je had… gas, koppeling, rem en ook nog constant opletten en spiegelen. Je denkt dan dat je het nooit zult leren….


Maar je zet door…en al na een aantal lessen gaat het beter en uiteindelijk rijd je auto alsof je nooit iets anders gedaan hebt.

Zo gaat het feitelijk met alles, eenmaal een begin gemaakt en een regelmaat gevonden, dan komt de vooruitgang en zo ook met de training van je paard. Maar hoe zorg je dat je door dat lastige begin heen bijt? Dat je die regelmaat inbouwt? En dat je de grenzen blijft verleggen? Zodat je vooruitgang boekt en blijft boeken!


Door het begin heen bijten

Wanneer je begint is alles nog onduidelijk, je weet niet of je het wel kunt, of je het ooit zult leren.. hoelang het zal duren voordat het beter gaat. Het kost vooral veel moeite. Maar dat is heel normaal en ieder mens heeft er last van.

Het kost namelijk 30 dagen om jezelf een nieuwe gewoonte eigen te maken.

 • De eerste 10 dagen zijn de zwaarste. De eerste paar keer oefenen gaan wel lekker, maar na de vierde keer merk je dat je het eigenlijk wil opgeven. Omdat het moeilijk is en je het waarschijnlijk toch nooit leert… Luister niet naar dat stemmetje. Juist nu moet je volhouden. Wanneer iets echt belangrijk voor je is, dan is het het waard om door te zetten.
 • De keren erna kosten nog steeds veel moeite en je hebt er misschien ook niet eens zin in (dag 11 t/m dag 20), maar het wordt gemakkelijker.
 • Vanaf dag 21 t/m 30 kost het al minder moeite en wordt het al meer routine. Je merkt al resultaat en daardoor wordt het ook leuker.

Na dag 30 heb je het zwaarste achter de rug, het punt waarop de meeste mensen afhaken omdat ze nu eenmaal opgeven… omdat ze er niet op vertrouwen dat het makkelijker wordt. Nu is het zaak om voor jezelf een planning te maken met bijvoorbeeld vaste dagen in de week. Ook voor je paard is dit erg belangrijk. Je werkt tenslotte met spieren en dus is regelmaat belangrijk.


Grenzen blijven verleggen

Je hebt volgehouden en de eerste oefeningen zijn zo’n beetje onder de knie. Het gaat jou en je paard al een stuk beter af! Let op: blijf nu niet hangen in deze oefeningen omdat ‘ze zo lekker makkelijk gaan’. Ga verder met de volgende nieuwe oefening ook al voelt het weer als een nieuw begin.

Door verder te gaan met een nieuwe oefening zal je merken dat de oefeningen ervoor weer beter worden. Daarnaast is het voor je paard ook belangrijk hem weer fysiek en mentaal te prikkelen en hem niet te vervelen met eindeloze herhalingen van iets wat hij al kan.

Twijfel niet aan jouw capaciteiten of die van je paard. Juist de paarden met de meeste beperkingen hebben het meeste baat bij goede training met logische opbouw. Er zijn genoeg voorbeelden van paarden met een afwijkende bouw zoals doorgezakte ruggen, lange hertenhalsen en afwijkende stand van benen, welke uiteindelijk toch een flink parcours konden springen of een piaffe of levade konden uitvoeren.

De weg er naar toe is nooit een recht pad… geen snelweg… maar eerder een toeristische kronkelroute met haarspeldbochten waar je langzaam door heen moet en wie weet krijg je ook nog pech onderweg en moet je ‘een band vervangen’. Maar hierdoor is er des te meer tijd  om te genieten van het ‘uitzicht’ en de unieke nieuwe inzichten.  Wanneer het even tegenzit, frustreer je niet maar verwonder je en bedenk: If your horse says no, you either asked the wrong question, or asked the question wrong ‘ Pat Parelli


Wat Tips voor extra vooruitgang:

 • Zoek gelijkgestemden. Live op je eigen stal of bijv. via Facebook
 • Denk regelmatig terug aan het begin en bedenk hoever je al gekomen bent
 • Houd je ideaal doel in gedachten (die perfectie piaffe of je paardje op een gezonde manier in de bespiering)
 • Neem eventueel op regelmatige basis les, zodat je ergens naartoe werkt (in het begin de stok achter de deur)
 • Stuur me een bericht wanneer je even stilstaat of het gevoel hebt achteruit te gaan of maak gebruik van de Videocoaching.
 • Daag jezelf uit om steeds de grens te blijven verleggen (stilstand is achteruitgang)
 • Zoek voorbeeld(en), mensen waar je tegenop kijkt
 • Word de eeuwige student! Je bent nooit uitgeleerd, dus zuig alle info op als een spons

En wanneer je je na het lezen van deze tekst denkt: ‘maar dit gaat toch alleen over mij en niet over m’n paard’? Dan heb je de juiste conclusie getrokken. Jij bent namelijk de enige die kan zorgen voor vooruitgang.Overzicht Cursus