Hoe herken ik ongewenst gedrag bij mijn paard?

Wie wel eens gebeten of aangevallen is door een paard weet waarschijnlijk dat dit ongewenst gedrag was, naast deze extreme signalen geeft het paard vaak eerst subtiele signalen, ken jij deze signalen?

Weten wat voor gedrag je paard laat zien, ongewenst gedragof angst is enorm waardevol. Want als je dat weet, kun je ook op de juiste manier reageren. Verkeerde aanpak van, of niets doen bij het vaker uiten van dominant gedrag door het paard, kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Ik noem het ‘ongewenst gedrag’ als het gedrag te maken heeft met ons, mensen en ‘dominant’ gedrag wanneer het door paarden onderling gebruikt wordt. Dominant gedrag wordt door paarden gebruikt in fases en heeft altijd een functie. Wie wel eens op het gedrag van paarden onder elkaar heeft gelet, heeft kunnen zien dat een paard meestal met één signaal begint wanneer het wil dat een ander paard aan de kant gaat. bijv. het platleggen van de oren. Reageert het andere paard niet, dan zwiept het paard daarbij ook met de staart. Reageert het ander paard nog steeds niet dan worden de signalen heftiger (bijv. met ontblote tanden, drijvend op het paard afstormen) en volgen ze sneller op elkaar.

De inhoud van deze pagina is onderdeel van het lidmaatschap. Log hieronder in.
Nog geen lid? Voor iets meer dan een euro per week kun je een jaar lang je kennis
en vaardigheden vergroten. Meld je nu aan!

2 reacties

Ellen van den Oudenrijn · 6 maart 2016 op 19:08

Dank je wel voor zoveel goede tips! Ik heb mijn paard nu bijna een jaar en we beginnen steeds beter aan elkaar te wennen. Ik ‘moet’ nog veel leren en heb hier veel plezier in. Dankzij jouw tips komen we steeds dichter bij elkaar. Supertof!

    Claudia · 7 maart 2016 op 18:02

    Hallo Ellen,

    Wat leuk! bedankt voor het compliment. Veel plezier met je paard!