Hoe herken ik ongewenst gedrag bij mijn paard?

Wie wel eens gebeten of aangevallen is door een paard weet waarschijnlijk dat dit niet prettig en eigenlijk ongewenst gedrag was, naast deze extreme signalen geeft het paard vaak eerst subtiele signalen, ken jij deze signalen?

Weten wat voor gedrag je paard laat zien is enorm waardevol. Want als je dat weet, kun je ook op de juiste manier reageren. Verkeerde aanpak van, of niets doen bij het vaker uiten van ongewenst gedrag door het paard, kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Ik noem het ‘ongewenst gedrag’ omdat wij het als niet prettig, vervelend of gevaarlijk bestempelen en dus het gedrag ongewenst is. Voor het paard is dit de manier geworden waarop hij zijn emoties uit.

Kenmerken (aantal) van ongewenst gedrag:

Onderstaande kenmerken laat het paard vaak ook zien in combinaties:

– platleggen van de oren (niet een beetje naar achter, maar helemaal in de nek)
– zwiepen met de staart
– met hoofd en nek laag drijvende houding aannemen
– schudden met het hoofd
– trage bewegingen (bijv. bewust achterbeen optillen en schoppen)
– duwen met hun neus of met hun borst
– bijterig (bijv. in je kleding)
– lopen je omver/komen ongevraagd dichtbij
– simpelweg blijven staan met hoofd en nek laag met ‘boze’ uitdrukking
– komen vaak ongevoelig over

Dit filmpje laat een aantal van bovenstaande kenmerken zien

Klik hier voor kenmerken van angstig gedrag

Niet ieder paard laat ongewenst gedrag zien op dezelfde manier.
Grofweg zijn er 2 verschillende manieren van reageren

– Introverte manier -> uit zich vooral in minder energie en beweging. Paard is meer in zichzelf gekeerd, Lijkt weinig aan de hand, het paard luistert vaak simpelweg niet naar wat hem gevraagd wordt en blijft staan of laat subtiele signalen zien in het gezicht of via het lichaam.

– Extraverte manier -> uit zich vooral in meer energie en beweging. Paard is meer gericht op de buitenwereld. Gebruikt zijn eigen lichaam in beweging om gedrag te laten zien.


Herkomst ongewenst gedrag

  • Paarden zijn kuddedieren en leven volgens een complexe sociale structuur. In een natuurlijke kudde blijven paarden veel langer bij hun moeder en leren zijn ook de regels van de kudde. De natuurlijke kudde verplaatst zich veel meer dan onze paarden en komt veel meer afwisselende zaken tegen waar ze mee moeten ‘dealen’. Onze manier van paarden houden zorgt ervoor dat paarden hun hersenen niet of haast niet hoeven te gebruiken en ze ook zelf geen beslissingen hoeven of kunnen nemen. Alles wordt hen gebracht.
  • Ongewenst gedrag heeft niets te maken met boosheid, paarden kennen deze emotie niet. Paarden besteden in het wild maar weinig tijd en energie aan ‘conflicten’
  • Ongewenst gedrag wordt vaak getriggerd door angst of extreem ongemak bij het paard. Het uiten van ongewenst gedrag zoals bijten als er iemand voorbij de stal loopt kan te maken hebben met bijvoorbeeld maagzweren bij het paard of de associatie met mensen.
  • Onvoldoende tegemoet komen aan de basisbehoeften van het paard zoals: zo veel mogelijk uitloop/weidegang, contact met soortgenoten, beweging, voldoende ruwvoer/slecht passend tuig/slechte rijstijl etc. kan leiden tot opbouw van stress en het sneller tonen van ongewenst gedrag richting mensen. http://www.bitmagazine.nl/algemeen/omgang-met-mensen-belangrijke-veroorzaker-van-negatieve-emoties/11967/ 

2 reacties

Ellen van den Oudenrijn · 6 maart 2016 op 19:08

Dank je wel voor zoveel goede tips! Ik heb mijn paard nu bijna een jaar en we beginnen steeds beter aan elkaar te wennen. Ik ‘moet’ nog veel leren en heb hier veel plezier in. Dankzij jouw tips komen we steeds dichter bij elkaar. Supertof!

    Claudia · 7 maart 2016 op 18:02

    Hallo Ellen,

    Wat leuk! bedankt voor het compliment. Veel plezier met je paard!