Hoe kan ik zelf inschatten of mijn Westernzadel past? 

Zelf is het mogelijk om een grove inschatting te maken. Echter de pasvorm is erg lastig in te schatten bij een westernzadel aangezien de boom en de bars bij een kant en klaar zadel onmogelijk te zien zijn door het leer en daar nu juist de pasvorm vanaf hangt. Daarom is het verstandig om regelmatig de ligging van het zadel te laten controleren door een deskundige. Zij weten exact op detailniveau waar op te letten. Voor de aankoop van een nieuw zadel is het een aanrader om dit te laten maken door deskundigen waardoor men gegarandeerd is van de juiste pasvorm.

Een eigen grove inschatting kun je eventueel krijgen met de volgende tips.
Klik hier als je een Engels zadel hebt.

Naast je paard:

 • Bekijk je paard grondig. Kijk vanaf de schoft over de lengte van de rug en naar beneden (over de schouders). Check op (meer) witte haren, verdikkingen zoals bulten, warme plekken of schuurplekken
 • Voel over de lengte van de rug en let op bovenstaande punten en op gevoelige plekken, waar het paard reageert op je aanraking. Ga hiervoor met je duim en wijsvinger langs de ruggengraat van je paard vanaf de schoft over de rug.
 • Voel met je vlakke hand over het schouderblad en vanaf het schouderblad over de rug en let op bovenstaande punten.
 • Check de eerste 3 genoemde punten ook regelmatig na het rijden
 • Let op of je paard reageert (oren in de nek, bijten, wegdraaien etc.) wanneer je het zadel oplegt of aansingelt. Dit kan dit een teken zijn dat het niet (meer) goed ligt

Naast je paard met zadel:

 • *Bij een nieuw (kant en klaar) westernzadel is het leer nog stug en zal de pasvorm gaandeweg dus nog veranderen*
 • Leg je zadel zonder onderlegger op de rug van het paard, op de juiste plek waarbij je kunt aanhouden dat de concho (voor aan het zadel bij de knop) net achter het schouderblad ligt. Waar het schouderblad eindigt, kun je met je vlakke hand onder het zadel ook voelen.
 • Bij de schoft moet er een ruimte van 3 of 4 vingers tussen de schoft en het zadel (fork) zitten, na aansingelen moet er nog steeds 2, 3 vingers ruimte tussen zijn
 • Voel bij het schouderblad onder het zadel of het zadel niet op de schouder ‘klemt’. Het zadel ligt door de vorm iets over het schouderblad en mag hier niet drukken. Je moet er met je hand aan elke kant net onder kunnen
 • Het zadel dient bij voorkeur te eindigen 2 vingers voor de haarkruin van de achterhand (de pad mag hier wel overheen steken)
 • Het zadel mag niet ‘bruggen’, want dan is het meestal te lang
 • Pak met je hand de knop van het zadel vast kijk of je het zadel wat naar achter kunt ‘rocken’. Dit zou wanneer het past niet moeten kunnen.
 • Duw met je hand op de knop van het zadel en kijk of het zadel niet van achteren omhoog ‘wipt’. Dit zou wanneer het past niet moeten kunnen.

Goede informatieve videoTijdens het rijden:

 • Let op de reactie van je paard (tekenen van irritatie of pijn) en check of je paard zich kan ontspannen en goede gangen kan lopen. Het zadel kan dermate slecht liggen waardoor het paard zijn rug niet omhoog kan brengen en dus ook niet echt ontspannen kan lopen. Kijk na het rijden of het zadel bijvoorbeeld niet is verschoven.

Aan het zadel zelf: 

 • Met een mal kun je eerst de vorm van de paardenrug overbrengen en door vervolgens de mal over de onderkant van het zadel te leggen is tevens een grove inschatting van de pasvorm te maken.
 • Een goed kwalitatief pad (onderlegger) is erg belangrijk voor de juiste drukverdeling aangezien een westernzadel geen gevulde kussens heeft. Natuurlijke materialen zoals wol en wolvilt zijn aan te raden boven materialen als neopreen en rubber. Zelf ben ik super tevreden over mijn 5 Star pad www.5starequineproducts.com (ook voor uitgebreide info over pads en materiaalkeuze).

1 reactie

Jeannette · 1 november 2015 op 22:31

Ik mis de belangrijke informatie over het ‘bruggen’ van een (te lang) zadel.
Dit is vaak het geval bij oudere paarden (hollere rug) of paarden met een korte rug.
Doe hier de Carola Pad test voor ! Google maar ff…..

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *