Hoe maak ik een geschikt trainingsschema voor mijn paard?

Oefeningen maken je paard soepeler en sterker, mits er samenhang zit in de oefeningen, met de juiste regelmaat worden herhaald en opbouwend zijn. Met een trainingsschema kun je hiervoor zorgen, maar waar moet je rekening mee houden bij het opstellen van een trainingschema voor je paard? 

Uitgangspunt; het paard

Geen paard is hetzelfde en los van wat je met het paard wil doen (dressuur, springen, endurance of recreatief gebruik) zou de gezondheid van je paard bovenaan moeten staan. Ook wanneer je geen wedstrijden rijdt en je paard alleen recreatief gebruikt, is het belangrijk om je paard met regelmaat te trainen zodat hij op een ontspannen manier optimaal zijn lijf (en geest) kan gebruiken en niet ineens heel erg overvraagd wordt (met kans op blessures).

Het is verstandig om voor je inhoudelijk begint met het bedenken van een trainingsschema, rekening te houden met het volgende:

De inhoud van deze pagina is onderdeel van het lidmaatschap. Log aub in. Nog geen lid? Meld je aan.
 

7 reacties

daisy · 31 augustus 2015 op 15:30

hallo
ik ben sinds kort aan het rijden met een merrie die lang heeft stilgestaan door een blesure nu ben ik op zoek naar een goed trainingschema niet te intensief maar dat ze toch conditie en spieren bij krijgt kunnen julie mij helpen ?

  admin · 1 september 2015 op 07:00

  Beste Daisy,

  Leuk dat je reageert. Het is denk ik belangrijk om eerst te weten wat voor blessure de merrie heeft gehad en hoe lang ze stil gestaan heeft.
  Je kunt als je wil die info ook naar me mailen via pb. equinespiritnl@gmail.com.

Laura · 7 juni 2016 op 19:19

Hoi!

Ik heb sinds deze week een hengst van 13 jaar oud overgenomen van een kennis omdat zij er geen tijd meer voor heeft. Hij heeft 7 a 8 maanden niet meer gereden..

Ik moet het rijden dus gaan opbouwen, weet u hier een geschikt schema voor?

Alvast bedankt,

Mvg,

Laura

  Claudia · 9 juni 2016 op 06:03

  Beste Laura,

  Wat leuk! Bedankt voor je vraag.
  Wanneer het paard 7 a 8 maanden helemaal stil gestaan heeft, dan zijn de spieren die misschien van te voren zijn opgebouwd, helemaal afgebouwd.
  Hier kun je het beste rekening mee houden door in eerste instantie ook vooral vanaf de grond te werken. Bijvoorbeeld door te longeren, of te gymnastiseren vanaf de grond. Ook rek- en strekoefeningen zijn heel goed om rugbespiering weer te helpen op te bouwen.
  Echt een trainingsschema geven, is lastig aangezien ik daarvoor eigenlijk het paard ook zou moeten zien en er meer over zou moeten weten. Wat ik je wel kan aanraden is om langzaam te beginnen en vooral ook aandacht te besteden aan de stap. Veel succes!!

Lisa · 30 mei 2017 op 20:54

Hoi hoi !!

Ik heb een 6 jaarse merrie waar ik nu licht mee aan het werk wil. Ze is zadelmak, maar daar is ook alles mee gezegd. Ze staat nu ruim 2j op de wei uit te groeien (vooral in omtrek…)
Ze heeft begin 2014 ook een grote wond gehad aan de voorzijde van haar linker achterbeen ter hoogte van het spronggewricht. Dit is genezen, maar een lange warming up en cooling down is dus wel van groot belang.

Gezien ik dus het rijden wil oppakken, had ik graag een soort schema (of enkele oefeningen) gehad om vooral rug en buikspieren te trainen zodat ze mij kan dragen.
Maar ik wil haar natuurlijk niet overzetten…

Kan ik me een beetje baseren op het schema van jou ruin ?
Mn merrie kent helaas nog geen oefeningen aan de hand… Dus vandaar dat ik even niet goed weet hoe ik die kan opvangen in mn persoonlijke schema…

Alvast bedankt !

Groeten
Lisa

Jana Charle · 10 december 2017 op 14:04

Heey!

Ik heb mij net een nieuw paard gekocht een 4jaarse ruin (in februari 5).
Hij is 1m74 dus heeft zijn lichaam wat meer tijd nodig om te groeien en te ontwikkelen.
Heeft u eventueel een trainingsschema dat voor hem zou passen. Hij is sinds januari onder het zadel dan op de weide terug tot de zomervakantie en sindsdien 2 tal keer per week onder het zadel.

Alvast bedankt!

Groetjes Jana

Sippy De Jong · 6 oktober 2018 op 21:04

Hoi. Mijn paard is een 16 jarige merrie net geopereerd aan een griffelbeen breuk. Er is een stukje verwijderd. Ik mag over een aantal dagen stappen aan de hand twee weken lang. En daarna haar weer oppakken. Maar hoe pak ik dit goed aan? Zou heel graag een schema willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *