Hoe weet ik of mijn paard ‘over zijn rug loopt’?

Een paard wat zijn rug goed gebruikt, beweegt voorwaarts neerwaarts, stretched en buigt hiermee zijn lijf, brengt zijn achterbenen verder onder, spant zijn buikspieren en brengt de rug omhoog. Dit is voor de ruiter goed voelbaar en geeft een fantastisch gevoel van eenheid en lichtheid. Naast dat dit dus goed voelbaar is, is het uiteraard ook goed te zien aan de houding van het paard, mits je weet waar op te letten…

Wanneer je dit gevoel nog niet ervaren hebt of nog niet zo goed weet hoe het eruit ziet, is het lastig te bepalen of je paard ontspannen over zijn rug loopt. Het kost tijd je te verdiepen in de houding van het paard en te leren zien of je paard correct beweegt.

Hierbij geef ik je een simpele tip om je te helpen beoordelen of je paard ontspannen over zijn rug loopt.

Een belangrijke zichtbare graadmeter hiervoor is namelijk….. de staart. Dus je kunt hierop letten tijdens het trainen. Je kunt het zelf zien bij het  longeren/grondwerk en/of je kunt iemand anders vragen de beweging van de staart te beschrijven of je te filmen.

De staart geeft veel informatie over het paard. Naast dat de staart een indicatie geeft van de stemming van het paard, geeft het ook de beweeglijkheid en soepelheid van het lichaam aan omdat het verbonden is met de rug en wervelkolom.

Dr. Bill Ormston (Amerikaanse dierenarts en chiropractor) heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de staart. Zo concludeerde hij dat de staart een grote rol speelt in de balans en bewegelijk van de achterhand en een indicator is voor eventuele problemen.


Wat moet ik aan de staart zien? Hoe ziet de ideale houding van de staart eruit?

  • een ontspannen staart welke hierdoor een beetje op afstand hangt van de achterbenen (dus niet tussen de achterbenen van het paard)
  • een staart die rustig en ritmisch een beetje van links naar rechts beweegt

Andere signalen en mogelijke betekenissen van de staart:

  • staart die snel op en neer beweegt of plotselinge snelle beweging is meestal een indicatie van ongenoegen van het paard. Dit kan verzet zijn, maar ook wijzen op pijn
  • staart die niet ritmisch beweegt, maar onregelmatig, is vaak een indicatie van pijn tijdens het bewegen
  • staart die niet van links naar rechts beweegt, maar op en neer kan een indicatie zijn van kreupelheid in de achterbenen. Het omhoog brengen van de staart is dan gekoppeld aan het neerzetten van het kreupele been
  • stijve staart of niet bewegelijke staart kan spanning of angst zijn, maar kan ook duiden op minder beweeglijkheid van het bekken.
  • Staart die naar één kant hangt, wijst meestal op de buiging die het paard in zijn wervelkolom aanneemt. Loopt het paard bijvoorbeeld linksom, maar draagt het zijn staart naar rechts, dan is de buiging nog niet helemaal door de rug heen.

Vertoont de staart van je paard (en dus zijn houding) nog niet het gewenste beeld dan kun je hiermee aan de slag door bijvoorbeeld aandacht te besteden aan het rechtrichten. Heb je het idee dat je paard wellicht een probleem in zijn rug of bekken heeft, laat dan een osteopaat of chiropractor je paard nakijken en eventueel behandelen.

Deels is er info gebruikt voor deze tip afkomstig van: http://holistichorse.com/equine-therapy/chiropractic/1739-the-tail-is-more-than-just-a-fly-swatter

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *