Hoe word je een succesvol trainer voor je paard?

Je zult het misschien niet geloven, maar een succesvol trainer voor je paard worden heeft niets met je paard te maken,  maar alles met je eigen persoonlijkheid. Wij zorgen meestal voor de onbalans in paarden omdat wij ze niet begrijpen en niet goed weten hoe we met ze om moeten gaan. Het is dus onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat paarden ons wel begrijpen en dat we respectvol en verantwoordelijk om gaan met onze paarden.

Wat heb je nodig om succesvol trainer te zijn?

 • Positieve, kalme energie. Het klink misschien zweverig, maar paarden voelen het als we stress hebben, gehaast zijn of een rotdag hebben en worden hier meestal angstig van. Probeer dit dus zoveel mogelijk te vermijden en ben je bewust van je gevoel en emoties zodra je naar je paard gaat. De omgang met je paard start namelijk niet in de rijhal, maar bij elk contact zelfs bij de staldeur. Probeer wanneer je bij je paard bent in het moment te leven en vooral plezier te hebben.. denk niet aan morgen en niet aan gisteren. Kies eventueel het meest geschikte moment op de dag om naar je paard te gaan wanneer je zelf de meeste rust en positieve energie hebt.
 • Stel doelen. Een doel voor de lange termijn is belangrijk zodat je iets hebt om naar toe te werken, maar maak het niet te groot waardoor het onrealistisch en onmotiverend wordt.
  Je kunt het beter kleiner maken en maandelijkse doelen, wekelijkse en zelf een doel van de dag of van je sessie met je paard hebben. Behaal je je doel niet zoals je het bedacht had, ben dan flexibel en probeer een andere keer of met andere middelen. Wat ook kan helpen is, probeer of je het doel wat je hebt gesteld kort kunt uitleggen aan iemand anders dit maakt het voor jezelf ook beter begrijpbaar.
 • Geduld. Wanneer je dit niet voldoende hebt en je regelmatig merkt dat je gefrustreerd raakt, dan wordt het tijd om je te realiseren dat dit niet eerlijk is tegenover je paard.
  99% van de tijd is het niet het paard wat fout reageert of het niet snapt, maar heb jij de boodschap niet goed genoeg richting het paard overgebracht.
  Bedenk dat het aanleren van oefeningen en deze perfectioneren nu eenmaal een langzaam proces is.
 • Heel veel frustratie is te voorkomen door te zorgen voor een goede Basis Communicatie met je paard. Dit maakt zo enorm veel verschil omdat je paard jou veel beter begrijpt, maar nog belangrijker, jij begrijpt je paard veel beter en kan daardoor beter inspringen op wat je paard nodig heeft op dat moment. Op die manier kun je met het paard communiceren en kun je het ook oefeningen aanleren en daarmee experimenteren en dat is tenslotte wat belangrijk is als trainer en leider van je paard. Key daarin is eerst (denken) analyseren, daarna pas handelen.
 • Blijven leren. Verdiep je in je paard! kom je kennis te kort? Ga ernaar op zoek en gebruik de middelen die je nodig hebt. Iedereen heeft tegenwoordig wel toegang tot internet, dus het hoeft vaak ook niet ingewikkeld of duur te zijn. Probeer open-minded te zijn zodat je ook open staat voor andere ideeën of wegen.
 • Feedback. Beschouw feedback als iets heel positiefs ook als het af en toe minder prettig is of niet is wat je wilde horen.
  Je paard geeft je continue feedback, als je maar bereid bent het te zien en er iets mee te doen.

Ik kan het je echt aanraden om dit te proberen, je zult het verschil merken!

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *