Hulpteugels gebruiken of juist niet?

Er zijn vele varianten van hulpmiddelen en hulpteugels waarbij de werking allemaal goed zou zijn voor de training van je paard. De meeste ‘corrigeren’ de houding van het hoofd en de nek van het paard.

Maar is het nodig om deze ‘hulp’teugels te gebruiken of zijn er ook andere opties welke tot een veel beter resultaat leiden?

Laatst kreeg ik de vraag van iemand of ik zelf hulp-of bijzetteugels gebruik en het antwoord hierop is: Néé. Ik zal hieronder toelichten waarom ik dat niet doe.


Redenen om beter geen hulpteugels te gebruiken:

 • Het is feitelijk gebaseerd op het versterken van kracht en controle en verloopt eigenlijk altijd via het bit. De mond van het paard is erg gevoelig en dient juist met zo min mogelijk kracht en inwerking bewerkt te worden.
 • Het neemt het gevoel weg uit je handen en juist het voelen van de mond van het paard via de teugels is enorm belangrijk. Want via de mond voel je hoe het lichaam van het paard beweegt
 • Het dwingt het paard vaak om in een onnatuurlijke positie te lopen met de nek en het hoofd:
  * Namelijk te diep met het hoofd naar beneden waardoor het zwaartepunt van het paard naar voren schuift, de stand van de voorbenen te ver naar achteren komt en de achterhand niet langer voldoende de rug kan ondersteunen. Zie voor toelichting hierover het artikel: Wat zegt overstappen nu eigenlijk?
  * Met de neus achter de loodlijn. Waardoor de nek van het paard knikt bij de 3e nekwervel. Zie voor toelichting hierover het artikel: Wat is de correcte hals/hoofd houding van het paard?
 • Doordat het paard vaak door hulpteugels wordt vastgezet kan de houding niet voldoende gevarieerd worden. Veel ruiters zien een lage hoofdhouding van het paard als ontspanning, maar het kost wel degelijk veel kracht van de bovenste nekspieren om de nek en hoofd omlaag te brengen. Als hier namelijk geen spieren aan te pas zouden komen, dan zou het hoofd van het paard door de zwaartekracht tot bijna op de grond hangen. Door juist de houding af te wisselen kunnen spieren ontspannen.
 • Het paard leert er vaak op leunen omdat dit de enige mogelijkheid is om ervoor te zorgen dat het bit niet in de mond op en neer beweegt en tegen de tanden klappert
 • Door het leunen zakt het paard in zijn borstkas en spant het de rug verkeerd aan
 • Het paard wordt er vaak angstig van omdat het niet meer goed kan zien waar het loopt en zodra het paard beperkt wordt in zijn bewegingen, kan dit ook zorgen voor claustrofobie. Dus het idee van hulpteugels voor meer controle, kan vaak een averechts effect hebben.
 • Het paard kan meestal niet voldoende buigen in zijn lijf omdat beide kanten gelijk zijn ingesteld. Want wanneer het paard bijvoorbeeld linksom loopt heeft het aan de rechterzijde meer ruimte nodig om fatsoenlijk te kunnen buigen in het lichaam.
 • Het paard kan de training met deze hulpmiddelen al bij het zien ervan gaan ervaren als iets vervelends.

Paar quotes over hulpteugels:

‘By the time we have learned enough that we are qualified to use drawreins, we have learned enough to never need to use drawreins’. Onbekend‘

Severe bits, martingales and tie downs are good excuses for bad hands and not enough knowledge’. Pat Parelli

The rider who uses draw reins in an attempt to ‘create contact’ is lying to himself’. Klaus Balkenhol

Good movement cannot be forced but must be encouraged, and pain is the enemy of any trainer. Cat Walker‘


Wat dan wel?

Naar mijn mening worden hulpteugels (ook door ‘professionals’) vaak gebruikt om tijd te winnen in de africhting van het paard. Maar de africhting van het paard kan nu eenmaal niet overhaast worden. Het duurt jaren om de juiste symmetrie in de spieren te ontwikkelen waardoor het paard in balans kan bewegen ook met een ruiter op zijn rug. 
Beter is het om de tijd te nemen en het paard te leren met de juiste dressuurmatige, rechtrichtende oefeningen correct en in balans te laten bewegen (ook aan de longe). Hierdoor leert het paard vanzelf de rug, buikspieren, achterbenen en voorbenen beter te gebruiken.

Uitgebreide info over de verschillende hulpteugels en hun werking is te vinden via: http://www.sustainabledressage.net/tack/gadgets.php#reflex

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *