Ik heb een schrikachtig paard…

Je paard schikt ondanks dat je al ontelbare keren langs hetzelfde object bent gelopen en hij inmiddels wel zou moeten weten dat er niets aan de hand is.. Een herkenbare situatie voor velen van ons.

Wat is de mogelijke oorzaak?

Paarden zijn van nature prooidieren en dat maakt dat zij continue alert zijn voor dreigend gevaar. Dit mechanisme heeft ervoor gezorgd dat ze al miljoenen jaren overleven. ‘Gevaar’ voor een paard kan uit veel verschillende zaken bestaan. Ritselingen veroorzaakt in een struik door een vogeltje, kunnen voor het paard lijken op een poema die hem probeert te besluipen. Het paard zal instinctief altijd eerst vluchten en daarna pas bedenken of het ‘gevaar’ ook echt bedreigend was.


Tips ter verbetering (ook als je op het paard zit):

  • Houd de neus van je paard richting het gevaar, maar sta toe dat hij wat zijwaarts of achterwaarts beweegt. Dwing hem niet voorwaarts richting het gevaar. Doordat je de neus naar het gevaar toe houdt, kan hij wel snel achteruit lopen, maar dat is altijd beter dan dat hij er in galop vandoor gaat
  • Blijf zelf rustig! Jij bent de leider en je paard vertrouwt op jou leiderschap. Als zelfs jij bang wordt, bevestig je dat er inderdaad iets is om bang van te zijn.
  • Blijf in balans zonder te klemmen. Het helpt als je je handen vlak voor de schoft op de nek zet en druk zet. Hiermee zit je stevig en ontspan je automatisch je benen
  • Gebruik één teugel voor controle. Door met één teugel het hoofd van je paard richting je been te brengen, kun je hem veel sneller en veiliger laten stoppen dan dat je twee teugels blijft gebruiken
  • Stap af indien nodig! Op een paard blijven zitten wat doodsbang is, is levensgevaarlijk. Stap zo snel mogelijk af wanneer je merkt dat je de controle verliest en probeer vanaf de grond de controle te herstellen. Meestal kalmeert het paard snel zodra je afgestapt bent.
  • Wanneer je paard schikt, negeer het in plaats van hem naar het gevaar te dwingen
  • Investeer tijd en moeite om je paard te leren kalmer te reageren en meer vertrouwen te krijgen in jou en in zijn omgeving. Dit kun je oefenen doormiddel van de ‘seven games’. Met name ‘extreme friendly game’ helpt
  • Accepteer dat je paard angst heeft voor sommige ‘grenzen’. Hoe verder weg van zijn vertrouwde stalomgeving hoe meer ‘grenzen’ te tegenkomt waar het paard misschien angst heeft. Forceer hem op deze plekken niet om vooruit te gaan, maar laat hem paar passen achteruit gaan, wacht even en probeer opnieuw vooruit te gaan.
  • Leer herkennen wanneer je paard kalm is en wanneer gespannen. Let op zachte, knipperende ogen, regelmatige ademhaling, hoofd positie gelijk aan nek, geen spanning in het lijf vs starende ogen, oppervlakkige en snelle ademhaling, hoofd en nek omhoog.
  • Maak gebruik van elke situatie om je paard moediger te maken en houd hierbij aan: neus richting gevaar, geef hem een taak om op te focussen (dit helpt ook jou focus af van het gevaar), beweeg eventueel het ‘gevaar’ (bijvoorbeeld plastic) weg van het paard zodat hij er achteraan kan lopen en als belangrijkste: BLIJF ZELF KALM en besef dat het tijd en moeite kost en het jou verantwoordelijkheid is om je paard te leren zo snel mogelijk jou te volgen en weer te ontspannen.

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *