Ik kan niet alleen met m’n paard op een buitenrit…

Het is lente, lekker weer, blaadjes aan de bomen. Wat is er dan mooier dan hiervan te genieten op de rug van je paard! Een buitenrit met andere ruiters samen is vaak gezellig, maar soms wil je er ook even alleen op uit met je paard. Voor veel ruiters is dit echter gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Wat is de mogelijke oorzaak?

Paarden zijn kuddedieren en prooidieren. Hoewel veel ruiters dit wel weten, houden ze hier vaak weinig rekening mee.

Een paard alleen is van nature kwetsbaar voor roofdieren, dus wanneer het paard jou als ruiter niet ziet als zijn leider, dan voelt het voor het paard alsof het alleen is en zal het snel onzeker en angstig reageren. Dit is instinctief en niet om ons al ruiters te pesten. Aan jou de taak om je te bewijzen als leider en daarmee zal je paard ook beter reageren. Leiders hebben vooral een plan en als dat plan niet werkt een plan B of zelfs C. Dus ben voorbereid. Hieronder geef ik je een aantal tips die je zouden kunnen helpen.


Tips ter verbetering:

  • Zorg ervoor dat je controle hebt wanneer je op je paard zit (sturen, voorwaarts, ook achterwaarts en remmen). Oefen desnoods eerst in de rijbak of je je paard wel goed kunt afremmen. (Rem je paard af op één teugel, in plaats van met beide teugels, dit zorgt ervoor dat je paard een klein beetje zijwaarts wordt gevraagd en daarmee komt de voorhand schuin voor de achterhand en kan het paard niet meer zo goed met zijn achterhand vooruit blijven duwen)
  • Als je het paard ook goed vanaf de grond kunt controleren is het ook een aanrader om te gaan wandelen. Dit bouwt vaak sneller vertrouwen omdat je naast het paard loopt en het paard je ook kan zien.
  • Bouw de afstand langzaam op. Ga de eerste keer bijvoorbeeld maar 300 meter. Voor de meeste paarden geldt – hoe verder weg van de stal, de veilige haven met de andere paarden – hoe sneller de onzekerheid groeit. Ga je dus ineens 2 uur rijden, dan is het niet vreemd dat je paard zich op een gegeven moment angstig en paniekerig gaat gedragen
  • Let op kleine signalen die erop wijzen dat je paard angstig is. Snel naar voren en naar achteren draaien van de oren, hoofd omhoog, snuiven, aanspannen van de rug etc. Wanneer je niet ingrijpt kunnen deze signalen veranderen in een paard wat er uiteindelijk in paniek vandoor gaat. Ingrijpen kan zijn, overgang naar stap, het paard op de volte zetten, het paard aan het werk zetten met oefeningen etc.
  • Vertrouw je het niet en wordt het gedrag van je paard steeds heftiger, stap dan af. Jammer genoeg leeft nog steeds het beeld onder veel ruiters, dat wanneer je afstapt het paard zogenaamd ‘gewonnen’ heeft, maar dit is onzin. Het paard is in blinde paniek en reageert heel erg instinctief. Door gauw af te stappen kun je op een veilige manier vanaf de grond weer controle krijgen over het paard en mocht dit niet lukken…., dan zit je tenminste niet op een bom van 600 kilo die elk moment kan exploderen en kun je jezelf waarschijnlijk een ritje naar het ziekenhuis besparen.
  • Naast het opbouwen van de afstand, kun je het beste een paar dagen achter elkaar een buitenritje maken en zodoende kun je ook steeds iets verder gaan. Het paard went er dan snel aan en merkt dat het toch elke keer weer terug naar stal gaat
  • Koppel de rit aan iets positiefs, zoals eventueel grazen op sommige plekken
  • Wanneer het paard ergens niet langs wil raak dan niet geïrriteerd, maar blijf zo rustig mogelijk. Het beste kun je het paard even stil zetten en vervolgens vragen of het paard weer aan wil lopen. Stuur het paard niet expres in de richting, maar focus je eigen energie recht vooruit langs het object en laat het paard zonodig wat uitwijken. Stopt het paard opnieuw, laat het dan even stil staan of desnoods even een paar stappen achterwaarts en probeer het weer opnieuw. Laat het paard niet omdraaien! Beter is een aantal passen achterwaarts.

Hopelijk kunnen deze tips je helpen. Fijne rit!

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *