Ik krijg de hoef van mijn paard niet in een emmer!

Ik krijg de hoef van mijn paard niet in een emmer! Een aantal handelingen zijn heel erg praktisch om je paard aan te leren. Omdat ze nog wel eens goed van pas kunnen komen. Zo ook dat je het paard zijn hoef kunt weken (bv in soda) in een emmer.

Mocht je paard ooit een hoefzweer krijgen of een wondje dan kun je direct actie ondernemen en de hoef weken. Meestal is er wel eerst wat oefening nodig om ervoor te zorgen dat je paard rustig zijn hoef in de emmer laat zakken en er vervolgens ook zijn been in laat staan.

Daarom is het o zo zinvol om dit te oefenen zonder dat je paard iets aan zijn been of hoef mankeert dan speelt eventuele pijn ook niet mee en koppelt het paard het ook niet aan pijn.

Wat is de mogelijke oorzaak?

De meeste paarden ervaren angst (is te herkennen aan snelle bewegingen, oogwit, snuiven, hoofd omhoog etc.) wanneer ze gevraagd wordt een hoef in een emmer te laten zakken. Als vluchtdier heeft het paard zijn benen nodig en laat het daarom instinctief zijn benen niet graag ‘vastzetten’. De paarden die de hoef wel in de emmer laten zakken, maar deze na een paar tellen weer er uit halen, zijn meestal niet angstig. Hen moet even geleerd worden dat de hoef er pas uit mag als wij dat aangeven.


Tips ter verbetering:

  • blijf altijd rustig en raak niet gefrustreerd ook als het niet meteen lukt, je moet het een aantal keren oefenen voordat het echt soepel gaat – laat iemand het paard aan een (halster) touw vasthouden in plaats van het paard aan te binden. Als het paard dan schrikt, hangt het zich in ieder geval niet op aan het touw
  • bij voorkeur een wat lagere en ruime emmer gebruiken, vooral voor de eerste paar keer
  • zet de emmer eerst eens in de buurt van het paard en kijk is hoe de reactie hierop is. Is het paard al bang voor de emmer dan is het belangrijk eerst de angst voor de emmer op te lossen (beweeg hierbij vooral de emmer weg van het paard en het paard achter de emmer aan)
  • reageert het paard niet op de emmer dan pak je de lege emmer , vraag je het paard zijn voet te geven en vervolgens plaats je die rustig in de emmer en laat je de voet rustig los. !Let hierbij wel op, het paard kan ineens een snelle beweging met zijn voet maken omdat hij schrikt van de aanraking met de emmer, dus zorg dat je zelf niet geraakt kan worden. Mocht dit gebeuren, negeer dit, pak de emmer weer en probeer het rustig opnieuw. Eventueel kun je ook een tussenstapje inlassen, waarbij je de hoef oppakt boven de emmer houdt, maar niet neerzet in de emmer. In plaats daarvan beweeg je bijvoorbeeld even met de emmer terwijl je de hoef vasthoudt en vervolgens pak je de emmer weg en zet je de hoef weer neer en beloon je het paard.
  • laat het paard zijn hoef rustig in de emmer plaatsen, beloon het dan direct en haal vervolgens de hoef weer uit de emmer. Probeer het eruit halen van de hoef niet te voorkomen door het been vast te houden, het paard moet zelf leren om rustig te blijven staan
  • bouw de tijd rustig op tussen het plaatsen van de voet in de emmer en het eruit halen. Bijvoorbeeld eerst 10 sec, daarna 30, 1 minuut, 5 minuten etc. en beloon het paard als hij rustig de voet in de emmer laat staan
  • als het paard zelf de voet uit de emmer haalt, pak dan rustig opnieuw de voet en plaats deze weer in de emmer. Zorg ervoor dat je daarna zelf weer de voet uit de emmer haalt, voordat je paard opnieuw zelf zijn voet er weer uithaalt
  • mocht het paard gaan ‘maaien’ met zijn voet terwijl je deze vast hebt en in de emmer probeert te plaatsen, ga dan mee in de beweging en beweeg de voet zelf nog meer… het paard zal merken dat er geen weerstand is en meestal snel ermee ophouden, zodat je daarna de voet in de emmer kunt plaatsen. Gaat dat goed, dan belonen, gaat het niet goed, opnieuw proberen tot het paard rustig in de emmer gezet kan worden.

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *