Ik wil graag mijn paard rechtrichten, maar hoe begin ik?

Gelukkig realiseren steeds meer mensen zich dat, om een paard blessurevrij te kunnen (blijven) rijden, het belangrijk is om rekening te houden met het lichaam van het paard.

Dit is er niet op gemaakt om een ruiter te dragen en veel ruiters realiseren zich dit vaak pas echt als zich problemen voordoen zoals paarden die de werklust verliezen of erger nog, geblesseerd raken.

De oplossing is dressuur in de vorm van oefeningen die de spieren van het paard ‘rechtrichten’ en het sterker maken.

Rechtrichten bestaat uit oefeningen die de spieren van het paard sterker maken, waardoor scheefheden/zwakheden verminderen en het paard gemakkelijker zijn gewicht over vier benen kan verdelen.


De eerste stap

De basis communicatie met je paard moet goed zijn, zodat jij het paard begrijpt en het paard jou (zie Basis Grondwerkoefeningen). Als dit bevestigt is kun je verder met het paard bekend maken met de werking van de (academische) kaptoom. In feite is dit ook onderdeel van de basis communicatie.

Het is belangrijk dat het paard deze oefening, en dus de werking van de kaptoom goed leert, omdat het gebruik van de kaptoom steeds zal terug komen in de hierop volgende oefeningen.

We leren in deze grondoefening het paard zijn hals en hoofd naar onder te brengen in een voorwaarts-neerwaartse richting met behulp van de kaptoom. Aandachtspunt hierbij is dat we het hoofd en hals zover naar beneden vragen tot de onderhals van het paard ontspannen is en de neus in ieder geval voor de loodlijn blijft.


Wanneer je deze oefening op lichte druk kunt uitvoeren met je paard, dan heb je het eerste (ondersteunde) stapje gezet in de ‘opleiding’ van je paard!Ben je benieuwd hoe ook jij dit je paard kunt aanleren?

Ga naar de Online Cursus Gymnastiseren Basis


Zie ook:

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *