Op zoek naar de juiste kaptoom?

Je bent op zoek naar de juiste kaptoom omdat je bent overtuigd van de voordelen van het gebruik. Nu komt het lastige deel, er zijn veel verschillende kaptomen te koop, dus welke kun je nu het beste nemen? Ik krijg regelmatig deze vraag en heb er een aantal (kwaliteit en betaalbaar) voor je op een rijtje gezet waar ik zelf ook mee gewerkt heb.

Academisch kaptoom

Deze kaptoom wordt veel gebruikt en heeft in de neusriem (welke is gemaakt van dik, maar soepel leer) een flexibele metalen ketting welke ervoor zorgt dat de neusriem zich goed vormt om de neus. Ook bevinden zich aan de neusriem drie beweeglijke ringen. Verder is er een kaakriem bevestigd aan de bakstukken zodat deze niet kunnen schuiven. Eventueel kun je er zelf nog een frontriem aan bevestigen, staat vaak mooi, maar voegt niets toe.

Het nadeel van deze kaptoom is vaak, dat de neusriem de neiging heeft om naar beneden te schuiven. Om dit te voorkomen moet de neusriem eigenlijk te strak aangesnoerd worden, wat niet goed is voor je paard.


 Weense kaptoom

20150721_202354

Deze kaptoom is feitelijk hetzelfde als de academische kaptoom, maar in de neusriem bevindt zich géén ketting. In vroeger tijden werd deze kaptoom al gebruikt, onder andere door Antoine de Pluvinel. De inwerking is ongeveer hetzelfde als de neusriem van een stalhalster. Ook met dit soort kaptoom is prima te trainen.


Waar te koop en prijsklasse

Een betaalbaar exemplaar gemaakt van fatsoenlijk leder kun je vinden via:

Uiteraard vind je ze ook in een duurdere prijsklasse of als je geluk hebt tweedehands via Bokt.nl, Marktplaats of een FB groep.
Mijn klanten adviseer ook vaker deze kaptoom.


All in one kaptoom 

Zowel Marius Schneider als Jossy Reynvoet hebben een eigen kaptoom ontwikkeld, speciaal voor de academische rijkunst. Ruim verstelbaar en passend te maken voor bijna ieder paardenhoofd. Een kaptoom die je kunt gebruiken om het paard aan te leiden, zowel grondwerk als werk aan de hand mee kunt doen en ook om mee te rijden. Letterlijk, all-in-one dus.
Aan de kaptoom van Marius Schneider (via fabrikant La Selle) kun je door middel van bitriempjes ook een bit bevestigen en daarnaast heeft deze nog extra ringen bevestigd op de neusriem voor eventuele bevestiging van teugels. Aan de kaptoom van Jossy Reynvoet, kan dit niet.


Waar te koop en prijsklasse 

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.