Lesmogelijkheden Academische Rijkunst Zuid-LimburgMeer plezier en een echte verbinding met je paard


Daarbij op een zodanige manier met het paard trainen zodat het gezond blijft zowel mentaal als fysiek. Dat is waar ik naar streef.


Het trainen met Rose is van stressvol naar ontspannen getransformeerd door de begeleiding van Claudia”.

Claudia leert een heel respectvolle omgang met het paard en zijn lichamelijke mogelijkheden of beperkingen”.

Begeleidingsmogelijkheden

Diverse mogelijkheden om jouw dromen met je paard waar te maken.

Heb jij gedrevenheid en interesse in zowel het grondwerken, het werk aan de hand volgens de Academische/Klassieke leer? Wil jij je graag verder ontwikkelen én ben je bereid deze mooie, maar lange en intensieve weg te willen bewandelen?

Ik vind het leuk om mijn kennis en kunde over te dragen aan gemotiveerde mensen. Ik doe dit op kleine schaal, dus mocht je hierin geïnteresseerd zijn en je past in het bovenstaande plaatje, dan hoor ik graag van je via contact.

Je kunt bij mij terecht voor het volgende:

 • Grondwerk (Basiscommunicatie en veiligheid)
 • Opleiding jonge paarden
 • Gedragsproblemen
 • Training aan de hand volgens de academische rijkunst (gymnastiserende oefeningen)
 • Lange teugelen
 • Training in vrijheid

Privéles 

Op jouw of mijn locatie

Op jouw locatie: verschillende mogelijkheden
(max. 40 km omtrek vanuit Heerlen, Zuid-Limburg)

€ 37,50 per uur excl. eventuele reiskosten a € 0,25 p. km afstand minder dan 5 km geen reiskosten

Op mijn locatie: in Heerlen
€ 37,50 per uur.

 • Grondwerk (Basis Communicatie en veiligheid)
 • Training aan de hand volgens de academische rijkunst (gymnastiserende oefeningen)
 • Rijden (gymnastiseren met focus op biomechanica ruiter en paard)
 • Lange teugelen
 • Training in vrijheid

Online les

Tips en advies in de praktijk, maar toch op afstand door middel van online les. Je bespaart jezelf de reistijd (en reiskosten) en kunt toch gemakkelijk vanuit je eigen locatie les nemen.


De uitleg hiervoor in 3 stappen:

Stap 1

Benader mij voor een afspraak via contact of via WhatsApp 06-81503107.

Stap 2

Zorg voor een bluetooth headset (met microfoon), een goede internetverbinding en vraag iemand om je te filmen met je smartphone. Eventueel met gebruik van een statief.

Stap 3

Voor de les stuur ik je een link toe welke je kunt openen om verbinding te maken. Op het geplande moment maken we verbinding en kan de les beginnen!

De kosten voor Online les bedraagt €25,00 voor een half uur of €35,00 voor een uur. Voor meer info hierover neem contact met me op.

Een aantal ervaringen

Recensie door Rita Verkennis:
Ik heb sinds kort les van Claudia wat ik bijzonder vind is dat Claudia ontspannen en zonder druk te werk gaat daarbij is ze heel vakkundig en creatief. Dus ik ben heel erg blij met Claudia.

+

Recensie door Rebecca Prevoo:
Enkele weken geleden ben ik de trotse eigenaar geworden van een vierjarige tinker/haflinger kruising (merrie). Dit paard heb ik tamelijk verwaarloosd maar vooral compleet onbeleerd bij een boer vandaan gehaald, in de hoop haar een beter leven te kunnen geven.
De eerste week met onze merrie Rose was erg zwaar. Rose bleek verlatingsangst te hebben, was nog nooit aangeraakt, was geen stal gewend en was niet bekend met menselijke interventies. Gelijk in week 2 heb ik contact gezocht met Claudia. Voor mij staat namelijk een goede band met het paard voorop en juist daar ligt de uitdaging met Rose. 
De eerste training met Claudia was in de wei met de andere paarden. Wat Claudia daar liet zien is ongekend. Ze nam op haar eigen uiterst fijne, maar duidelijke wijze de leiding in de wei. De toon was gezet in de wei en de rollen waren duidelijk. Vervolgens heeft zij mij laten zien hoe ook ik die rol kan pakken in de kudde. In de lessen die volgden hebben we verder gewerkt aan mijn leiderschapskwaliteiten voor mijn paard Rose. Hierbij hoort het aanleren van belangrijke oefeningen zoals ‘terug zetten’, ‘niet over mij heen lopen’, niet bijten van het paard en daarna het wijken voor druk (ritmisch en fysiek).
We zijn nu vier lessen verder en ik kan inmiddels al stukken zelfstandig met haar wandelen en buiten de kudde trainen met haar. Haar verlatingsangst is stukken minder, ook heeft Rose focus voor de diverse oefeningen. Het trainen met Rose is van stressvol naar ontspannen getransformeerd door de begeleiding van Claudia.
Ik kan Claudia aanbevelen aan iedereen die verdieping wenst in zijn/haar relatie met het paard. Wat Claudia laat zien is heel bewonderenswaardig. Nog nooit heb ik iemand ontmoet die paarden zo kan ‘lezen’ zoals zij dat kan.

+

Recensie door Kizzy:
Nu een aantal lessen gehad van Claudia samen met mijn 3 jarige PRE. Zelf was ik als ruiter het vertrouwen kwijt en dat heeft ze mij door de oefeningen en de goede uitleg terug gegeven. Het begint bij de basis. Juist omdat ik een jong paard heb is het ontzettend leuk om op de grond bezig te zijn. Zo leer je elkaar pas echt kennen. Mijn paard en ik zijn dik tevreden!

+

Recensie door Desirée Langen:
In januari van dit jaar heb ik een PRE aangeschaft die deels zijn vertrouwen in mensen was verloren. Esplendido, wat overigens “wonderschoon” betekent, is in Spanje geboren en opgegroeid. Op zijn achtste levensjaar begon hij aan een zwerftocht door België, Duitsland en Nederland. Van handelaar naar de volgende handelaar…..Ons contact verliep in het begin “stroperig” en hij stak nog net niet de middelvinger naar me op.

Vanaf het begin heeft Claudia ons samen begeleid en bijgestaan. We zijn gestart met oefeningen die gaan over wederzijds vertrouwen en leiderschap. En als ik me weer eens radeloos voelde, wist Claudia me moed in te praten en zocht altijd naar een oplossing die zowel voor Esplendido als voor mij passend waren. Ze heeft een grote schat aan oefeningen en ervaring in haar bagage en blijft altijd geduldig en begripvol. Dit maakt dat ik haar als een fijne instructrice ervaar!

Inmiddels zijn we een paar maanden verder en wat een verschil!! Ik kan nu ontspannen en zonder angst met mijn paard trainen. Stap voor stap komen we dichter bij elkaar. Claudia, dank voor je bijdrage en geduld. We zijn bij jou in goede handen  

+

Recensie door Tina Knur:
De lessen, maar ook de online cursussen zijn heel duidelijk gestructureerd. De combinatie uit de twee is voor mij heel erg leerzaam en motiverend (een helder stappenplan!.) Vaak kijk ik in de tijd tussen de lessen nog wat na of ga een van de video’s terug kijken. Claudia leert een heel respectvolle omgang met het paard en zijn lichamelijke mogelijkheden of berperkingen. Goed om te weten: Claudia geeft ook les in het Duits.

+

Recensie door Stefanie Stadtmüller:
Meinem Pferd und mir macht der Unterricht mit Claudia großen Spaß. Claudia vermittelt sehr verständlich und geduldig die einzelnen Zusammenhänge und Auswirkungen der einzelnen Übungen. Sie bauen sinnvoll aufeinander auf. Immer in kleinen Schritten und ohne das Pferd zu überfordern. Der Online Kurs ist eine gute Ergänzung.

+

Recensie door Sascha Hanssen:  
Ik train nu een half jaar bij Claudia met mijn 7 jarige IJslander. Mijn eerste insteek was vooral om het werken aan de hand te leren zodat ik naast het rijden in zinvolle aanvulling op mijn training had.
 
Ik heb de afgelopen jaren van alles gelezen over klassieke rijkunst en als theoriedeelnemer een paar clinics bezocht. Wat ik daar vooral van geleerd heb is dat het geen zin heeft om aan dit soort dingen te beginnen zonder regelmatige begeleiding. Ik was dan ook erg blij toen ik op internet Claudia’s site tegenkwam en zag dat de werkwijze en mensen die zij als richtpunt gebruikt overeenkwamen met degenen die mij het meest aanspreken.
 
Ik train 1 keer per maand. Hoewel werk aan de hand fysiek niet direct vermoeiend – maar wel uitdagend  – een uur les is meer dan genoeg. Dan is voor ons de emmer wel vol qua informatie en doen. We hebben dan genoeg aanknopingspunten om mee vooruit te kunnen.
 
Claudia heeft een logische opbouw in haar lessen. In eerste instantie wordt gekeken wat je paard kan en in hoeverre je zelf al wat kennis over basiscommando’s hebt. Wat werkt en wat niet qua gehoorzaamheid. Van daaruit wordt gestart. Het leuke hierbij is dat je meteen met hele praktische dingen aan de slag gaat die zowel de communicatie als de souplesse verbeteren. Dat laatste van zowel paard als eigenaar. Claudia kijkt realistisch wie er voor haar staat. Mijn IJslander met zijn korte rug en hals en steile achterhand heeft een andere mechaniek dan een KWPN’er, Claudia kan goed beoordelen wanneer hij correct beweegt en welke oefeningen voor hem en voor mij zullen werken.
 
De theorie komt vanzelf aan bod op het moment dat dingen niet helemaal lopen. Zaken als biomechanica en het waarom van bepaalde oefeningen in bepaalde situaties zorgen er voor dat een oefening tot leven komt en je beter begrijpt wanneer je een bepaalde hulp al dan niet moet geven.
 
Daarnaast is er een online cursusprogramma. Hier kun je zaken nog een rustig bekijken en theorie nalezen en verdiepen. Dat is erg fijn als zaken even wegzakken en een mooie aanvulling op de praktijk.
 
Deze manier van werken is er een voor de lange termijn. Loopt mijn paard al schoudervoor? Nou nee. Kan hij al draven aan de hand? Nope. Maar ik heb een IJslander die met een simpele aanraking van het kaptoom en aanwijzen van de zweep zijn hoofd laat zakken en zijn onderhals en kaak loslaat. Hij begint steeds beter stelling aan te nemen op een volte en is in het algemeen een heel stuk subtieler en oplettender geworden in zijn reacties. Ik beleef veel plezier aan alles wat we samen leren omdat ik de logica er van kan volgen en kijk nu ook met meer begrip terug in de boeken die ik al eerder gezien heb.
 
Voor wie klassieke rijkunst en werk aan de hand echt leuk vind en geen haast heeft is Claudia een echte aanrader. 


+

“De lessen van Claudia zijn gestructureerd en opbouwend. Van basis tot moeilijkere oefeningen. Er wordt gekeken vanuit het vermogen van het paard en dat is echt super! Mijn revalidatiepaard heeft daarom zoveel baat bij de lessen van Claudia! Er wordt vanuit biomechanisch oogpunt getraind. Overal wordt op gelet, van beenzetting van het paard, maar ook de houding van de trainer tov het paard. Claudia is een fijne, rustige persoonlijkheid met heel goede didactische vaardigheden. Daardoor kan ze de materie zo goed overbrengen en raak ik als pupil sterk gemotiveerd. Bij Claudia heb ik in korte tijd veel geleerd. Ze laat je meeredeneren zodat je ook beseft waarvoor je een bepaalde oefening gebruikt. Ik ben blij dat ik Claudia heb leren kennen en kan haar iedereen die zich wil verdiepen in de klassieke/academische rijkunst van harte aanbevelen!!”Mijn eigen ontwikkeling

Ik investeer veel tijd, geld en aandacht zodat ik kan blijven werken aan mijn eigen ontwikkeling. Na jaren lessen, cursus en opleiding te hebben gevolgd en diverse instructeurs te hebben gehad, neem ik o.a. les van Christofer Dahlgren en Marius Schneider, Meesters in de Academische rijkunst. Ook vind ik het belangrijk om de biomechanica, anatomie en de natuurlijke behoeften van het paard te bestuderen. Daarom heb ik in 2017 een opleiding gevolgd bij Equine Health Care. Ook volg ik jaarlijks diverse clinics en cursussen (zie overzicht).