Module 1
Module 2 Basis Gymnastiek oefeningen
Module 3 Longeren
1 of 2

Academische rijkunst en het rijkunstig evenwicht

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is historie-1024x592.jpg


Ik heb een voorliefde voor de Academische rijkunst. De Academische rijkunst is gebaseerd op het gedachtengoed van de oude grootmeesters zoals:

* Xenophon (430 – 354 BC)
* Antoine de Pluvinel (1552 – 1620)
* François Robichon de La Guérinière (1688-1751)
* Gustav Steinbrecht (1808 – 1885)

De Academische rijkunst wordt aangevoerd door grootmeester Bent Branderup. Zijn motto is Two spirits who want to do what two bodies can’. Dit wil zeggen dat niet alleen het paard fysiek getraind moet worden, maar ook mentaal. Het doordachte gebruik van gymnastiserende oefeningen, dienen ervoor om het paard op te bouwen en het gezond te houden. De academische rijkunst begint met het besef dat het paard een volwaardig wezen en een levenspartner is.

De basis bestaat uit het vergaren van veel kennis over het paard en het gebruik van de verschillende hulpen, om een communicatie te starten tussen mens en paard. Het doel is samen ‘dansen’. De verantwoordelijkheid van de ruiter is om ervoor te zorgen dat het paard genoeg vertrouwen heeft en zich door de ruiter laat begeleiden.

In de vorige twee modules heb je meer kunnen lezen over de anatomie, biomechanica en de lichamelijke scheefheden waar we bij paarden mee te maken kunnen hebben.

Op het moment dat we het paard gaan gebruiken om op te rijden treedt er hoe dan ook lichamelijke schade op. Simpelweg omdat het paard nooit gemaakt is om een ruiter te dragen. We kunnen deze schade door het zoveel mogelijk verantwoordt trainen van het lichaam wel zo goed mogelijk proberen te beperken, waardoor we het paard hopelijk een lange en plezierige carrière als rijpaard kunnen geven. Dit begint allereerst naast het paard.Rijkunstig evenwicht

In de vorige modules heb je meer kunnen lezen over de anatomie van het paard en de gevolgen van de diverse natuurlijke scheefheden.

Om het paard lichamelijk niet over te belasten is een goede opleiding essentieel voor het paard. Zodat het op een gezondere manier ruitergewicht kan dragen.

Van nature draagt het paard meer gewicht op de voorhand (60% ongeveer bij een goed gebouwd paard), dit is vanuit de evolutie zo gekomen zodat het paard efficiënt kan grazen.

Met de opleiding van het paard werken we toe naar een zogenoemd ‘rijkunstig evenwicht’. Wat het paard overigens van nature ook gebruikt, maar wat verstoord wordt zodra wij als mens op de rug van het paard gaan zitten.


Lichamelijk

Door het gymnastiseren van het paard door middel van oefeningen, zetten we het natuurlijk evenwicht (meer gewicht op de voorhand) om naar meer gewicht dragen verdeeld over de 4 benen en vanuit daar naar meer gewicht via de achterhand (rijkunstig evenwicht).

Het paard leert om meer te buigen in de gewrichten van zijn achterbenen. Hierdoor kantelt het paard zijn bekken, gebruikt het de buikspieren waardoor de rug beter ondersteund wordt (dit is nodig want anatomisch gezien is de rug ook het meest zwakke deel van het paard omdat deze lang is, horizontaal en de zwaartekracht hier aan trekt). Ook wordt de voorhand en de schoft meer ‘gelift’. Ook de spieren in de hals worden op de juiste manier aangespannen waardoor het hoofd goed gedragen kan worden, met als gevolg dat het paard licht aanvoelt in de hand. Hierdoor blijft er ook ruimte tussen de wervels in de wervelkolom en wordt bv ‘kissing spines’ vermeden.Mentaal

Naast de lichamelijke voordelen zijn er ook mentale voordelen. Door de opleiding van het paard geleidelijk en met veel liefde, geduld en beloning aan te pakken, is kracht en forcering niet nodig en blijft het paard gemotiveerd om mee te werken en ontstaat er een vertrouwensband tussen jou en je paard.

Het paard is een zeer gevoelig vluchtdier en bouwt snel spanning op. Hoewel voor velen lastig zichtbaar, uit het paard deze spanning vervolgens altijd lichamelijk. Wetenschappers, Jean-Marie Denoix en Jean-Pierre Pailloux beschrijven in hun boek Physical therapy & massage for the Horse: “The back of the horse is an emotional filter”. Waarmee zij bedoelen dat lichamelijke spanning in het paard terug te zien is en te voelen in de rug.

Een paard wat zich beter in zijn lichaam voelt en niet voortdurend alert hoeft te zijn op gevaar of dreigend ongemak zal zich gemakkelijker laten leiden en beter laten vormen.

Je zult dus merken dat lichamelijke zaken effect hebben op het mentale deel bij het paard en andersom.Laten we eens bekijken welke oefeningen we kunnen gaan inzetten.


Bekijk de VOLGENDE VOORBEELDLES

Of klik op het menu (bovenaan) voor het overzicht van de cursus