Balkentraining, leuk en goed voor je paard
Figuren met balken

Benodigdheden en hoe te starten

Creatief met balken!
Door balken te gebruiken kun je je paard nog beter trainen. Het zorgt namelijk voor een leuke afwisselende training, een betere lichaamscoördinatie en goede spieropbouw.

– Afwisseling… in je training is erg belangrijk om voldoende afwisseling te gebruiken zodat je paard veel verschillende spiergroepen traint. Zo voorkom je ook overbelasting.

– Het is goed voor de coördinatie en balans. Je paard moet goed opletten hoe hij zijn benen optilt en neer zet en wordt zich meer bewust van zijn lichaam.

– Door het lopen over balken leert het paard onder het lopen om zijn borstkas omhoog te brengen waardoor ook zijn schoft en zijn rug omhoog komt. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat het paard zijn hoofd en daardoor zijn hals wat moet laten zakken om voor zich de balken te kunnen zien.


– Je paard wordt soepeler en leert om beter ritme te houden in zijn passen.

– Het is leuk en een mentale uitdaging! En goed voor je eigen training!

Benodigdheden

4 of meer balken (springbalken). Heb je deze niet? Kijk eens op marktplaats of doe hetzelfde als mij. Ga naar de bouwmarkt en koop wat houten palen (let er wel op dat deze niet te ruw of te scherp zijn). Een minimale lengte van 1.80 m is handig.

Zwembadnoodels worden ook wel eens gebruik. Deze zijn te koop bij bijvoorbeeld Decathlon. Ze zijn licht en flexibel en daardoor gemakkelijke hanteerbaar. Nadeel is dat ze daardoor snel kapot gaan en ook weg kunnen waaien.Starten met het gebruik van balken

Je kunt het beste je paard laten wennen aan de training met balken door in eerste instantie één balk te gebruiken. Leg deze neer in de rijbak of in de wei of paddock bij je paard. Je paard zal al snel gaan kijken wat het nieuwe object is. Zodra het paard de balk gaat onderzoeken kun je dit aanmoedigen met stem en of voedselbeloning. Je kunt je paard aan de hand ook meenemen richting de balk en er bijvoorbeeld samen over heen stappen. Of als je paard erg angstig is, kun jij eerst over de balk heen stappen om te laten zien aan je paard wat de bedoeling is.

Filmpje

In het onderstaande filmpje zie je hoe ik met mijn merrie Correza diverse oefeningen doe met een balk.

In deze module heb ik de video’s ingesproken en is er geen tekst in beeld te zien.


Wat als je paard bang is voor de balk?

Mocht je paard bang zijn en onzeker of angstig gedrag laten zien bij de balk. Ga het dan niet forceren en gebruik de technieken uit de les ‘Je paard genezen van claustrofobie‘ uit deze online cursus.

Veel succes!