Module 1
Module 2 Basis Gymnastiek oefeningen
Module 3 Longeren
1 of 2

Oefening 2 – Hoofd laag

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is P1770486.jpg


Voorwaarden

Voordat je begint met deze oefening is het belangrijk dat de Basiscommunicatie met je paard goed is, zodat jij het paard begrijpt en het paard jou (zie de Online Cursus Basiscommunicatie)
Ook is het handig als je paard Oefening 1 In balans leiden ook kan. Als dit bevestigd is kun je verder met het paard bekend maken met de werking van de (academische) kaptoom. In feite is dit ook onderdeel van de Basiscommunicatie, want daar heb je in oefening 2 waarschijnlijk al geoefend om het hoofd van het paard omlaag en omhoog te vragen.

Het is belangrijk dat het paard deze oefening, en dus de werking van de kaptoom goed leert, omdat het gebruik van de kaptoom steeds zal terug komen in de hierop volgende oefeningen.

Voor meer info over de Kaptoom, klik hierDoel van de oefening

We starten in stilstand met de oefeningen omdat dit gemakkelijker is voor het paard en in het begin ook voor ons zelf. Zodra we beweging toevoegen verschuift de balans bij iedere stap en is het een stuk lastiger.

Van nature weet het paard niet dat hij voor druk op de kaptoom moet wijken. Het is dan ook belangrijk om het paard al vroeg te leren dat hij moet nageven op de druk die op de kaptoom wordt uitgeoefend. Het paard moet vertrouwen krijgen in de verbinding die wordt gevormd door de lichte druk die we hierop uitoefenen.

We leren in deze grondoefening dus het paard zijn hals en hoofd naar onder te brengen in een voorwaarts-neerwaartse richting (de stretch van achteren uit de achterhand naar voren over de rug naar het hoofd) met behulp van de kaptoom. Aandachtspunt hierbij is dat we het hoofd en hals zover naar beneden vragen tot de onderhals (zie pijl in onderstaand plaatje) van het paard ontspannen is en de neus in ieder geval voor de loodlijn blijft. Ver naar beneden met het hoofd hoeft dus niet (zie module 1 anatomie en biomechanica van het paard).Laten we de oefening in de praktijk gaan bekijken.


Bekijk de VOLGENDE VOORBEELDLES

Of klik op het menu (bovenaan) voor het overzicht van de cursus