Stap 4 Heeft je paard iets extra’s nodig?

4.1 Wat heeft je paard nodig aan voedingstoffen?
Zonder heel technisch te worden heeft je paard simpelweg gezegd een bepaald aantal voedingsstoffen nodig zoals energie, eiwit, mineralen, vitaminen en water. Vervolgens dien je dit te verstrekken in de juiste hoeveelheden.

Energie heeft het paard nodig voor zijn lichaamsfuncties. De hoeveelheid is gekoppeld aan het lichaamsgewicht en aan het temperament. Ook de conditie is natuurlijk belangrijk.

Eiwit bestaat uit aminozuren. Het is nodig voor bijvoorbeeld aanmaak van lichaamsweefsels, spiercellen, hormonen, enzymen, afweerstoffen etc. Er zijn essentiële en niet-essentiële aminozuren. Essentiele aminozuren kan het paard zelf niet aanmaken en moet dus via de voeding komen. De meeste paarden krijgen een overschot aan eiwit binnen. Dit overschot wordt uiteindelijke via de urine weer uitgescheiden.

Mineralen spelen een belangrijke rol in de dagelijkse stofwisseling. Een tekort veroorzaakt problemen maar een overschot ook. Een teveel van een bepaald mineraal kan de opname en werking van een ander mineraal beïnvloeden. Geef daarom niet zomaar een supplement. Hoofdelementen zijn: fosfor, calcium, natrium, kalium, chloor, magnesium. Spoorelementen zijn: ijzer, koper, kobalt, mangaan, zink, selenium en jodium.

Vitaminen worden voor een deel aangemaakt door het paard zelf (door bacteriën in de dikke darm). Ze zorgen onder andere voor groei, voortplanting en algemene gezondheidstoestand van het paard.

Vitamine A is voor het paard het belangrijkste. Het zit vooral in groenvoer. Handig hè dat het paard dat nu juist ook het liefste eet :). Vitamine D wordt gemaakt onder invloed van zonlicht. Vitamine K, C en vitamines B-complex maakt het paard aan via de blinde en dikke darm. Veulens en jonge paarden hebben vaak wel een aanvulling vitamine B-complex nodig omdat hun darmen nog niet voldoende ontwikkeld zijn.

Water is uiteraard onmisbaar omdat 70% van het paard bestaat uit water. Een paard neemt gemiddeld 4 a 5 liter water op per kilo DS voer. Zorg ervoor dat er altijd water ter beschikking is en dat het fris en helder is.4.2 Hoeveel voedingsstoffen heeft je paard nodig?
Vanuit de eerste les heb je als het goed is een beeld gekregen van je paard. Merrie, ruin of hengst, ras en kenmerken, BCS, gewicht etc. Dit heb je nodig om de ‘onderhoudsbehoefte’ te kunnen bepalen. De onderhoudsbehoefte is nodig om – de naam zegt het al – te kunnen voorzien in het onderhoud van de essentiële lichaamsfuncties.

De onderhoudsbehoefte vindt je bijvoorbeeld in het CVB tabellenboek Voeding paarden en Pony’s.
Bovenop de onderhoudsbehoefte kan er eventueel een ‘toeslag’ van toepassing zijn. Bijvoorbeeld als je merrie dragend is of melk geeft, je een veulen of jong paard hebt of als je paard zware arbeid verricht. De toeslag bestaat uit extra voedingstoffen bovenop de onderhoudsbehoefte (ook die vind je in het CVB tabellenboek).


4.2 Rantsoen bepalen
Zodra je weet hoeveel je paard nodig heeft en hoeveel hij verbruikt kun je dus bekijken welke voedingsmiddelen je kunt gebruiken om aan een goed rantsoen te komen. Inmiddels weet je ook dat ruwvoer het belangrijkste bestandsdeel is.

Simpelweg alleen ruwvoer voeren is helaas vaak niet voldoende. Doordat er in de bodem niet voldoende mineralen zitten, kan het paard niet al zijn voedingsstoffen uit ruwvoer halen. Het bijvoeren van mineralen en vitaminen is bijna altijd noodzakelijk. In krachtvoer zijn ook mineralen en vitaminen toegevoegd. Echter van de meeste krachtvoerders dien je minimaal 1,5 – 2,5 kg te voeren per dag om de voedingsbehoefte te dekken. Dit heeft als nadeel dat het paard onnodig teveel energie en eiwit binnen krijgt. Ook is veel krachtvoer onnatuurlijk voor de spijsvertering van paarden.

Bijvoeren op maat aan de hand van een rantsoenberekening is het meest ideale. Door rekening te houden met de kenmerken van het individuele paard en vanuit de huidige voeding te kijken naar het rantsoen wordt duidelijk wat voor ruwvoer het meest geschikt is en wat er nog eventueel aan extra nodig is.

Ben in ieder geval voorzichtig met ‘one size fit’s all’ of voeders die claimen speciaal te zijn voor sobere rassen, oude paarden etc.


Mocht je een rantsoenberekening willen laten uitvoeren, dan kun je daarvoor ook bij mij terecht. Als lid krijg je 25% korting op een voedingsconsult. Voor meer info klik hier.