Wennen aan de singelNa het ontspannen kunnen opleggen van het dekje en de barebackpad is de volgende stap om deze te kunnen vastmaken. Zodra je de singel aan de bbp kunt bevestigen wordt het ook eigenlijk pas mogelijk om een paard te kunnen bewegen met het bbp op.

Het wennen aan de singel kan soms wat lastiger zijn omdat deze op een gevoelige en kwetsbare plek ligt, onder de buik. Ook het ‘aansingelen’ is voor veel paarden iets wat ze lastig vinden.

Je kunt ervoor kiezen om eerst met een sjaal om het paard te oefenen. Zoals op onderstaand plaatje.Filmpje

In het onderstaande filmpje zie je mij met Correza oefenen. Eerst weer met het opleggen van het dekje en de bbp en daarna met de singel en het aansingelen.Uitvoering


○ Ook bij de singel ga je feitelijk op dezelfde manier te werk als met het wennen aan het dekje en het bbp. Daarom heb ik de uitvoering hieronder niet meer in detail uitgeschreven.

Let op! Mocht je paard tijdens het vastmaken van de singel gaan bewegen of gaan lopen, Blijf dan zelf kalm en ontspannen meebewegen terwijl je het paard vraag weer stil te staan. Zodra het paard stil staat, haal je weer de druk eraf. Het principe van basisoefening 1. Het paard leert zo dat het beter rustig kan blijven stil staan om de druk er van af te krijgen.Filmpje

De volgende stap is om het paard te gaan bewegen met het bbp losjes aangesingeld (wel zover aangesingeld dat het niet te veel kan schuiven).

Dit filmpje is ongeveer twee weken na het opnemen van het bovenstaande filmpje. In de tussentijd heb ik een paar keer het bbp opgelegd en losjes aangesingeld. Dat ging erg goed.

In het onderstaande filmpje zie je mij met Correza terwijl we wat basisoefeningen doen met het bbp aangesingeld. Dat gaat heel goed. Maar zodra ik haar wat meer vraag te bewegen en van me af, vindt ze het toch wel wat vreemd om het bbp op haar rug te dragen en geeft ze een duidelijke reactie.In de volgende les zie je hoe Correza reageert op het zadel.


Succes met deze oefening!