Wennen aan een dekjeVoordat we een zadel op gaan leggen beginnen we eerst met het opleggen een dekje of onderlegger. Dit is lichter dan een zadel en daarom ook gemakkelijker om mee te starten. Een goede eerste stap dus in het ‘zadelmak-maak-proces’.


Opnieuw Basisoefening 1


Feitelijk is het wennen aan een dekje niet meer dan Basisoefening 1 – Vertrouwen opbouwen. Het gaat er om dat we het paard mogen aanraken met het dekje en dat het paard vertrouwen opbouwt zodra wij het dekje opleggen en er weer afhalen. Ook zijn dezelfde principes van toepassing. Ritmeontspanning en terugtrekken. Dit wil zeggen dat je beter vriendelijke, rustige ritmische bewegingen kunt gebruiken in plaats van plotselinge, onregelmatige bewegingen en dat je ontspannen en vriendelijk moet blijven doorgaan totdat het paard weer tekenen van ontspanning laat zien.Filmpje

In het onderstaande filmpje zie je mij met Correza waarbij ik haar los heb en het dekje introduceer. Ik heb er bewust voor gekozen om dit in vrijheid te oefenen om goed haar reactie te kunnen peilen (de optie om in vrijheid het paard te laten wennen aan een dekje hangt af van het paard. Voor angstige paarden zou ik gewoon een halster en touw gebruiken).

Van te voren heeft Correza wel al eens even een kleine handdoek op haar rug gehad.Uitvoering

○ Voordat je het paard gaat aanraken met het dekje, kijk je of het paard naar je toe wil komen en het dekje zelf wil aanraken met zijn neus.

○ Begin aan één kant van het paard en ga naast de schouder van het paard staan

○ Aai met je hand rustig over de schouder en nek van het paard terwijl je in je andere hand het dekje vast houdt.

○ Kijk terwijl je het paard aanraakt of het paard ontspant -> Let daarbij op een zachte uitdrukking in de ogen, knipperende ogen (wanneer een paard niet knippert, is het onzeker/angstig), een laaghangend of gelijkmatig hangend hoofd, geen spanning in het paard, regelmatige ademhaling en eventueel een zucht of een paard wat kauwt en zijn lippen likt.

○ Aai met je hand over de rug, hele romp, buik, benen en achterhand met het dekje in je hand. Reageert het paard goed en blijft het ontspannen, stop dan op tijd en neem pauze waarbij je even niets doet en gewoon bij het paard staat.

○ Reageert het paard met spanning op een bepaald gebied (dus verliest hij de ontspannen houding), ga dan terug met je hand naar waar je net was en je paard nog positief reageerde en probeer langzaam opnieuw, maar wel zonder aarzeling, de ‘moeilijke’ plek opnieuw te kunnen aanraken.

○ Het is heel normaal als sommige delen van het paard bijvoorbeeld bij de achterhand wat lastiger zijn. Daar ziet het paard niet goed wat er gebeurd. Dit vereist geduld. Is je paard angstig? Doe vooral niet teveel ineens. Onthoud hoe ver je hebt kunnen gaan en probeer iedere keer wat verder te gaan

○ Vooral als je paard sceptisch is of angstig is het goed te beseffen dat het uiteindelijk weghalen van het dekje bij het paard ‘beloning’ is. Rust en niets vragen is eigenlijk altijd beloning voor het paard. Wel is het belangrijk om dit goed te timen. Want reageert je paard angstig op het dekje en je haalt het meteen weg en je zet een stap achteruit, weg van het paard, dan is dit feitelijk een bevestiging en hiermee went je paard dus nog niet aan het dekje.

○ Gaat het goed om je paard aan te raken met het dekje in je hand, dan kun je het paard met het dekje zelf gaan aanraken. Houd hiervoor dezelfde stappen zoals hierboven beschreven aan.

○ Besteed aandacht aan beide kanten van het paard, het kan voorkomen dat het paard aan de ene kant van zijn lijf alles prima vindt, maar aan de andere kant veel angstiger is.Ook bij paarden die al jarenlang een dekje en zadel dragen


Heb je een paard wat al jaren een zadel en dus ook dekje draagt dan is het toch goed om eens te bekijken hoe je paard reageert wanneer je het los laat staan en dan het dekje op doet. De reactie die je dan krijgt zegt veel over de associatie die je paard met het dekje heeft en of je er misschien toch nog eens wat aandacht aan kunt besteden.


Succes met deze oefening!