Wennen aan het barebackpadDe volgende stap na het dekje is het wennen aan het ‘barebackpad‘. Tenminste dat vind ik een prettige volgende stap. Je zou ook direct verder kunnen gaan het wennen aan een zadel, maar een barebackpad heeft zo zijn voordelen:

Een barebackpad is een dik soort sjabrak met een singel eraan. Een barebackpad is veel simpeler en lichter dan een echt zadel, je kunt hierdoor goed voelen wat het paard onder je doet en het is comfortabeler voor je paard dan zonder zadel rijden waarbij je paard anders bijvoorbeeld je zitbeenknobbels voelt. Als ruiter kun je goed je zit ermee scholen omdat je niet in een houding gedwongen wordt zoals in een zadel en je ook geen stijgbeugels hebt. Het barebackpad wat ik gebruik is van Christ en is zowel comfortabel voor mij als voor het paard door de goede drukverdeling.

Omdat het barebackpad weer anders is dan het dekje en ook hoger is, is het een goede volgende stap in het ‘zadelmak-maak-proces’. Het laten wennen aan het barebackpad gaat op dezelfde manier als het wennen aan het dekje.Filmpje

In het onderstaande filmpje zie je hoe ik Correza laat wennen aan het barebackpad (bbp). Ze toont veel meer interesse voor het bbp dan voor het dekje. Ook dit heb ik dit in vrijheid met haar geoefend.Uitvoering

○ Kijk eerst of het paard naar je toe wil komen en het barebackpad zelf wil aanraken met zijn neus.

○ Begin aan één kant van het paard aai met je hand rustig over het paard terwijl je in je andere hand het bbp vasthoudt.

○ Kijk terwijl je het paard aanraakt of het paard ontspant -> Let daarbij op een zachte uitdrukking in de ogen, knipperende ogen (wanneer een paard niet knippert, is het onzeker/angstig), een laaghangend of gelijkmatig hangend hoofd, geen spanning in het paard, regelmatige ademhaling en eventueel een zucht of een paard wat kauwt en zijn lippen likt.

○ Aai met je hand over de rug, hele romp, buik, benen en achterhand met het bbp in je hand. Reageert het paard goed en blijft het ontspannen, stop dan op tijd en neem pauze waarbij je even niets doet en gewoon bij het paard staat.
Om loop met het pad een rondje om het paard om te zien hoe het paard reageert.

○ Reageert het paard met spanning op een bepaald gebied (dus verliest hij de ontspannen houding), ga dan terug met je hand naar waar je net was en je paard nog positief reageerde en probeer langzaam opnieuw, maar wel zonder aarzeling, de ‘moeilijke’ plek opnieuw te kunnen aanraken.

○ Het is heel normaal als sommige delen van het paard bijvoorbeeld bij de achterhand wat lastiger zijn. Daar ziet het paard niet goed wat er gebeurd. Dit vereist geduld. Is je paard angstig? Doe vooral niet teveel ineens. Onthoud hoe ver je hebt kunnen gaan en probeer iedere keer wat verder te gaan

○ Vooral als je paard sceptisch is of angstig is het goed te beseffen dat het uiteindelijk weghalen van het bbp bij het paard ‘beloning’ is. Rust en niets vragen is eigenlijk altijd beloning voor het paard. Wel is het belangrijk om dit goed te timen. Want reageert je paard angstig op het bbp en je haalt het meteen weg en je zet een stap achteruit, weg van het paard, dan is dit feitelijk een bevestiging en hiermee went je paard dus nog niet aan het bbp.

○ Gaat het goed en kun je je paard aan te raken met het bbp in je hand, dan kun je het paard met het bbp zelf gaan aanraken. Houd hiervoor dezelfde stappen zoals hierboven beschreven aan.

○ Vervolgens als dat goed gaat, kun je het bbp opleggen.

○ Besteed aandacht aan beide kanten van het paard, het kan voorkomen dat het paard aan de ene kant van zijn lijf alles prima vindt, maar aan de andere kant veel angstiger is.In de volgende les verder met het wennen aan de singel en het aansingelen.


Succes met deze oefening!