Losse puzzelstukjes en verzameling in draf   

16 december ’14  
Het is een tijdje geleden dat ik een update heb gegeven over de training met Noa. In die tijd is er best veel gebeurd.

Inmiddels kent Noa aan de hand zo’n beetje alle basisoefeningen. Natuurlijk dienen alle oefeningen verder geoefend en geperfectioneerd te worden. Met name het appuyement naar links blijft één van de moeilijkste oefeningen. Om dit gemakkelijker te maken en hem beter aan de hulpen hiervoor te krijgen, oefen ik de laatste tijd veel het wisselen van de buiging van schouderbinnenwaarts naar renvers en weer terug. De slangenvolte is hier bij uitstek geschikt voor. Het is soms heel grappig om te zien dat hij weet wat er komt en soms zelf al van buiging wisselt. Dat is niet wat ik op dat moment wil, maar hij denkt wel mee… 🙂


Oefeningen aanleren in draf

Verder ben ik al een paar maanden bezig om de oefeningen ook in draf aan te leren. Hierin hebben we al best een flinke ontwikkeling doorgemaakt. In het begin lag het tempo nog veel te hoog door het ‘stuwen’ (achterbenen komen achter het lijf aan en duwen het naar voren in plaats van dat de achterbenen dragen).

Om het tempo lager te krijgen, moest Noa soepeler en vooral beter in balans gaan bewegen. Om dit te bereiken ben ik gestart met de oefening Diagonaliseren (in stap). Dit wil zeggen dat je het paard vraagt om het diagonale benenpaar, bijv. linksachter en rechtsvoor tegelijkertijd naar voren te bewegen (zoals de beenzetting is in draf). Deze oefening is als voorbereiding op de half steps en uiteindelijk de piaffe en vraagt al meer draagkracht van beide achterbenen tegelijkertijd.


Puzzelen..

Het Diagonaliseren bleek op dit moment niet helemaal de manier voor Noa. Maar zoals gezegd, er zijn meer wegen naar Rome. Dus plan B werd ingezet. Dit werkt voor mijn gevoel beter en bestaat uit het volgende. Ik laat Noa halthouden, vraag een aantal passen achterwaarts waarbij hij op de juiste manier achterwaarts gaat en iets zakt in zijn achterhand en vervolgens laat ik hem weer halthouden. Bij het halthouden dient de nadruk vervolgens te liggen op het in balans staan met zoveel mogelijk gelijkmatig gewicht verdeeld over de vier benen en het gewicht niet naar voren te laten verschuiven of naar een van de benen. Vanuit deze positie vraag ik Noa om aan te draven waarbij de kunst is om hem zo snel mogelijk te laten aandraven zonder extra stappen er tussen.
Dit leverde af en toe wat hilarische beenbewegingen op.. maar inmiddels lukt het hem steeds wat beter om goed weg te draven.

Door deze oefeningen achter elkaar te vragen, zorgen ze voor gewichtsverplaatsing naar de achterhand, waardoor de gehele achterhand en de buikspieren sterker worden. Hierdoor is Noa nu veel beter in staat om ook in draf een betere balans te bewaren en meer verzameld te gaan draven (richting halfsteps) en ook begrijpt hij nu mijn hulpen beter wanneer ik in draf meer verzameling vraag. Ook ben ik – door het oefenen van het correct halthouden –  de oefening Schoolhalt gaan oefenen. Over deze interessante oefening zal ik binnenkort meer vertellen.

De afgelopen tijd was de training weer interessant en heb ik het idee dat ik bezig ben geweest met de echte kern van het ‘rechtrichten’. Namelijk doordat ik ben gaan bekijken welke oefeningen nodig zijn en welke manier vervolgens het beste werkt om ze aan te leren.

Het voelde een beetje als puzzelen. Waarbij het zoeken is hoe de losse puzzelstukjes passen en de puzzel tot één geheel te maken.
Zo zullen er waarschijnlijk nog genoeg puzzels volgen de komende tijd..

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *