Mijn paard houdt vast op één teugel! 

Wanneer je rijdt, merk je dat je paard op één teugel vast houdt en de andere teugel hangt min of meer los zonder dat het paard daarop contact wil aannemen. Dit is een probleem waar veel ruiters last van hebben.

Wat is de mogelijke oorzaak?

De oorzaak ligt niet in de mond van het paard of aan het bit wat wordt gebruikt. Het houdt verband met de scheefheid van het paard. Ieder paard is ‘scheef’ wat wil zeggen dat ieder paard van nature asymmetrisch ontwikkeld is, net zoals ieder mens een mate van scheefheid bezit en bijvoorbeeld ook links- of rechtshandig is. Wanneer we als ruiter deze scheefheid niet oplossen, kan dit tot blessures leiden door overbelasting van het paard.

Het paard wat bijvoorbeeld op de rechterteugel ‘vasthoudt’, is een linksgebogen paard. Dit wil zeggen dat de spieren aan de linkerzijde kort en sterk zijn en de spieren aan de rechterzijde lang en slap zijn. We noemen de linkerzijde dan wel de holle kant en de rechterzijde de bolle kant. Loopt het linksgebogen paard op de linkerhand dan lijkt het door de bolle rechterzijde net of het paard op de rechterkant vasthoudt en links niet wil aannemen, maar dat heeft dus puur te maken met de houding van het paard. Dus links hol en rechts bol.


Tips ter verbetering:

  • Controleer of je je buitenteugel niet per ongeluk te strak houdt en het paard wel genoeg ruimte geeft
  • Controleer of je paard over de buitenschouder valt en zo ja vraag het paard met de binnenteugel naar binnen zodat het van de buitenschouder af komt
  • En één hele belangrijke; namelijk werk aan het rechtrichten van het paard. Doormiddel van oefeningen waarmee het paard zijn spieren symmetrisch worden getraind. De lange slappe spieren worden sterker gemaakt en de sterke korte worden soepeler gemaakt, waardoor het paard rechter in zijn lijf wordt en een beter balans ontwikkeld.

Voor het stappenplan aan oefeningen, zie ‘Gymnastiseren‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *