Mijn paard laat zich niet vangen!

Wat is leuker dan een paard wat je hinnikend komt begroeten zodra hij ziet dat je richting zijn wei loopt?! Nu is hinnikend begroeten voor veel paarden niet iets wat ze dagelijks doen, omdat nu eenmaal niet ieder paard hetzelfde is. Wel is het sowieso natuurlijk erg prettig als je paard in ieder geval naar je toe komt in plaats van weg loopt.

Wat is de mogelijke oorzaak hiervan?

Aangezien onze tijd bij onze paarden vaak maar beperkt is, willen we meestal ook (snel) wat gedaan krijgen. We halen het paard ook meestal gauw op om iets te gaan doen, bijvoorbeeld rijden. Paarden hebben snel patronen door, dus wanneer je je paard gaat halen en je gaat 9 van de 10 keer rijden, dan zal hij het halen vrij snel koppelen aan het rijden. Veel paarden hebben behoefte aan afwisseling en veel achter elkaar hetzelfde kunnen ze als saai ervaren. Je kunt het zelf een beetje vergelijken met bijvoorbeeld de buurvrouw die elke dag bij je aanbelt met hetzelfde verhaal, op een gegeven moment heb je zelf ook niet meer zo de behoefte om dat verhaal nog aan te horen.


Tips ter verbetering:

 • Ga naar je paard en geef hem om de paar keer alleen een aai of iets lekkers, zonder hem daadwerkelijk mee te nemen
 • Probeer al vanaf een afstand de aandacht van je paard te trekken door hem bijvoorbeeld te roepen
 • Loop niet in een rechte lijn op je paard af (als je grotere afstand moet lopen). Alleen roofdieren denken en bewegen in rechte lijnen…en dit kan bedreigend voor het paard overkomen
 • Wanneer je aan komt lopen en je paard draait zich om en kijkt je niet aan, loop dan niet door, maar wacht eens tot je paard zich vanzelf omdraait (in het begin kan dit even duren, maar als je het geduld kan opbrengen dan zul je zien dat het paard zich op een gegeven moment omdraait en doordat jij op hem gewacht hebt, de relatie ook groeit)
 • Of je zorgt ervoor dat je je zelf bezig houdt met allerlei zaken en daarmee trek je op een gegeven moment de aandacht van je paard waardoor het vrijwillig naar je toe komt.
 • Loopt het paard ondanks bovenstaande stappen steeds van je weg wanneer je het wil halen, dan kun je er een spelletje van maken waarbij het paard leert jou te vangen in plaats van andersom. Dit kun je doen door middel van de ‘catching game’)

Je gebruikt hiervoor de volgende stappen:

Zodra het paard van je weg loopt, ‘drijf’ je het paard wat op door bijvoorbeeld het  halstertouw achter hem door te gooien. Doe dit altijd wel met beleid en ga niet fysiek geweld gebruiken. Belangrijk is ook dat je zelf vooral niet gefrustreerd bent of raakt, maar het als een spelletje blijft zien.

Zodra het paard begint te lopen (hoeft ook niet als een gek te gaan rennen), loop je achter het paard aan (blijf in drijvende positie achter het paard). Zodra je ziet dat het paard op je let (bijv. oor gericht op jou), verminder je je drijvende positie.

Zodra het paard zijn hoofd naar je toe draait of zich misschien helemaal naar je toe draait, neem je een ontspannen houding aan (niet langer achter hem aan drijvend) en loop je direct achteruit en draai je je een stuk om, dus weg van het paard zodat jij het paard ook niet meer recht aankijkt.  Negeert het paard je opnieuw, dan neem je weer de drijvende houding aan tot het paard weer zijn aandacht op jou heeft.

Dit herhaal je tot het paard uiteindelijk vrijwillig naar je toe komt en daarmee leert dat het comfort heeft zodra het bij jou is. Belangrijk is dat je zodra het paard naar je toe komt, niet meteen het paard beet pakt. Laat het paard gewoon even los bij je staan en kijk of je het eerst in vrijheid wat kan aanraken of aaien zonder dat het paard weer van je weg wil. Als dat allemaal lukt, kun je uiteindelijk bijv. het halster omdoen.

Zodra het lukt en je paard jou leert vangen. Doe dan om de zoveel tijd ook eens het volgende, ga naar je paard, doe het halster om en loop een stukje met hem (tot de poort) en breng hem daarna bijvoorbeeld terug naar de wei. Je zult zien dat dat niet is wat hij verwachtte en zo wordt het voor het paard ook minder voorspelbaar.2 reacties

anja · 4 januari 2017 op 19:08

Ik zou wel eens willen weten hoe het opgelost zou worden als je een mini paardje hebt dat zich niet wil laten pakken aan het halster. Zich ook niet wil laten aaien .ze komt gewoon na je toe eet brokjes uit je hand maar zo gauw je hand wat hoger gaat loopt ze weg.je kunt ook niet naast haar staan als je je groot maakt komt ze niet na je toe. Ze loopt de hele dag met ander paard wat gewoon meteen na mij toe komt halster aan dus heel ontspannen ze komt dan ook meteen maar krijg haar dus niet te pakken.ik heb haar nu 5 weken. Was een zeer gestrest angstig paardje.iedere dag goed geoefend halster af en aan voetjes schoonmaken longeren wandelen.ook als ze in de bak los loopt iedere dag geoefend om haar zo aan het halster mee te .bijna niet te pakken te krijgen .ik heb de wei niet aan huis dus ze moet iedere dag over straat mee na de wei.verkeer geen probleem. Alleen als ik ze dus weer na huis haal heb je dus een probleem als zij zich niet laat pakken. Ander paard uit de wei mee na huis ook geen probleem voor haar ze laat zich niet pakken.
Ben benieuwd hoe andere dit oplossen.

  Claudia · 6 januari 2017 op 09:26

  Hallo Anja,

  Best lastig inderdaad als het paardje zo wantrouwend is. Het heeft tijd nodig om het vertrouwen te winnen. Ik zou zelf veel tijd met haar besteden waarin je niets van haar vraagt en haar ook niet probeert te pakken. Bijvoorbeeld door iedere dag haar eten te geven en te proberen haar uit de emmer te laten eten die je zelf vast houdt. Verder niets doen en zeker niet proberen vast te pakken. Als ze dit na een aantal dagen met vertrouwen doet dan langzaam proberen om haar te aaien, niet vast te pakken en dan van daaruit steeds wat verder. Dus laat haar vooral jou opzoeken in plaats van andersom.
  Misschien dat je haar het beste een tijdje ergens kunt laten staan waarbij het niet nodig is om haar aan het halster te pakken, dan zit er ook geen druk op. Want dat is vaak het probleem. Het geduld raakt op wanneer het moet.
  Succes ermee en wanneer het niet beter wordt, raad ik je aan er iemand bij te roepen die hier ervaring mee heeft en je kan helpen om dit op te lossen.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *