Oefeningen om luie paarden te activeren, vlugge paarden te kalmeren

Hoe zorg je er nu voor dat je luie paard zelf wat meer energie stopt in de oefeningen of je vlugge paard wat meer kalmeert? Dus hoe bereik je de ‘gulden middenweg’, zodat je paard in staat is om tijdens de training met een beter lichaamsgebruik, balans, ritme en takt te lopen?  Hieronder geef ik je hier uitleg een aantal tips en oefeningen voor. 

Aard van het beestje

De meeste paarden zijn van nature wat lui. Mits het paard gehouden wordt volgens de natuurlijke behoeftes en in een vertrouwde omgeving. Dit heeft te maken met het feit dat paarden van zichzelf eigenlijk efficiënte dieren zijn. Geen energie verspillen als deze energie misschien nog nodig is om bijvoorbeeld voor een roofdier te vluchten. Uiteraard is dit ook rasafhankelijk. Een arabier bijvoorbeeld, is van nature veel alerter en zal vlugger reageren en ook bewegen dan een Haflinger.

Ieder paard is net als ieder mens uniek. Wil je een echte partner worden voor je paard en wil je een fijne samenwerking? Dan zul je gaandeweg de ‘gebruiksaanwijzing’ moeten schrijven zodat je weet wat je paard nodig heeft.


Voorwaarts is niet snel

Je luie paard is niet voorwaarts, dat is niet bevorderlijk voor de training. Maar je vlugge paard is waarschijnlijk ook niet voorwaarts….

Bij het begrip ‘voorwaarts’ denken de meeste ruiters aan tempo, het eventueel aansporen van hun paard om het sneller te laten lopen. Met voorwaarts volgens de principes van de academische en klassieke rijkunst wordt bedoelt dat het achterbeen naar voren treedt, dus een voorwaartse beweging maakt, richting het zwaartepunt van het paard.

Sneller lopen zorgt er niet voor dat het achterbeen per definitie een meer voorwaartse beweging maakt. Wordt het paard steeds over zijn tempo gereden, dan is dit schadelijk voor zijn lichaam omdat de achterbenen meer zullen stuwen dan dragen en daarmee meer gewicht naar de voorhand van het paard verschuift. Ook kan je paard zijn voorbenen gaan ‘aantikken’ met de achterbenen. Het is dus veel beter het juiste arbeidstempo te vinden waarbij het paard steeds een voorwaartse beweging van de achterbenen kan laten zien.


Niet terughouden, teugels zijn er voor verfijning

Meer dan een licht contact zou geen enkele ruiter in zijn handen moeten hebben. Aangezien teugels bedoelt zijn als hulp voor verfijning en herbalancering en niet voor controle.

Veel ruiters hebben de neiging om het paard via de teugels terug te houden, in te houden. Dit is erg schadelijk voor het paard, zowel lichamelijk als geestelijk. Geestelijk worden vooral vlugge paarden er claustrofobisch van. Het is tenslotte een vluchtdier. Paarden hebben er juist baat bij als ze kunnen bewegen in hun hele lichaam ook de paarden die van nature wat vlugger zijn. Lichamelijk zorgt het ervoor dat het paard zijn wervelkolom niet meer op een verantwoorde manier kan gebruiken en het paard nooit voorwaarts kan zijn, zie afb. hieronder.


 Oefeningen en tips om ‘luie’ paarden te activeren?

Paarden zijn van zichzelf vaak niet ongemotiveerd, maar gewoon vaak niet gemotiveerd om wat voor ons te doen. Ook wanneer een paard lijfelijk niet veel beweegt wil het niet zeggen dat hij in z’n hoofd niet ‘beweegt’…

 • Sluit uit dat het een lichamelijk oorzaak heeft of er bijvoorbeeld problemen met niet goed passend tuig zijn
 • Warm hem niet direct lijfelijk op, ga dus niet meteen meer tempo vragen, laten draven etc.
 • Beloon vooral in het begin, de kleinste voorwaartse actie
 • Beloning kan zijn, eten in allerlei vormen: zoals brokjes, stukjes wortel, laten grazen etc. maar ook stilstaan en niets doen werkt
 • Gebruik duidelijke fases om het paard te leren reageren. Fase 1 t/m 4 en houd een paar seconden dezelfde fase aan zodat het paard de kans krijgt te reageren voor je een fase méér gebruikt. Vooral een lange fase 1, dus eerst heel licht is belangrijk bij dit type paard.

Oefening RECHTE LIJNEN: gebruik vooral in het begin rechte lijnen. Voltes zijn lichamelijk moeilijk voor het paard en doordat ze nergens lijken heen te gaan, vinden veel paarden het saai. Rijd over de tweede hoefslag, gebruik de diagonalen etc.

Oefening Niet pushen of aanduwen!: in het begin gaat elke beweging waarschijnlijk heel erg langzaam. Wij hebben de neiging om het paard dan aan te sporen, maar dit werkt bij dit type paard meestal averechts. Beter is het om van hand te veranderen

Oefening Langzamerrrrrr:  laat je paard langzamer gaan… dan hij zelf wil. Maak het een spelletje om te kijken hoe langzaam hij bijvoorbeeld kan zonder te stoppen of terug te vallen. Op een gegeven moment wil het paard vanzelf het tempo wat omhoog omdat het meer energie kost om zo langzaam te gaan

Oefening Vierkant: ideaal om rechte lijnen af te wisselen met stukjes voltes. Rijd een vierkant waarbij je iedere hoek rijdt als een halve volte


Oefeningen en tips om ‘vlugge’ paarden te kalmeren:

 • Sluit uit dat het een lichamelijk oorzaak heeft of er bijvoorbeeld problemen met niet goed passend tuig zijn
 • Sluit uit dat er onvoldoende tegemoet gekomen wordt aan de natuurlijke behoeftes van het paard, tekort aan beweging etc.
 • Houd het paard niet steeds terug, dit maakt de spanning alleen nog maar groter
 • Is je paard oncontroleerbaar, stap dan vooral niet op, maar probeer vanaf de grond eerst meer controle te krijgen
 • Begin je warming up al met veel overgangen, ook in de gang zelf
 • Mocht je het paard echt moeten afremmen, gebruik dan vooral 1 teugel hiervoor en niet beide

Oefening VOLTES: gebruik vooral in de warming up al voltes. Voltes zijn lichamelijk moeilijk voor het paard en door de buiging in het lichaam kan het paard op een kleine volte ook moeilijk echt snelheid maken, dus de vorm alleen al zorgt ervoor dat je zelf niet meer het paard hoeft terug te houden op de teugels.
Laat je paard aan een lange teugel voltes verkleinen en vergroten, ook meteen heel goed om de spieren op te warmen.

Oefening Pionnen: zet pionnen neer en combineer voltes met rechte lijnen. Met de pionnen heb je referentiepunten zodat je voltes ronder worden. Je kunt er lekker creatief mee omgaan. Hieronder een paar voorbeelden:

Deze oefeningen zijn zowel voor luie als vlugge paarden goed te gebruiken

Oefening Vertrouwen: wanneer je eenmaal een regelmatig, rustiger tempo op de volte met lange teugel hebt, kun je proberen wat meer rechtuit te rijden. Heb vertrouwen dat dit ook met een wat langere teugel in een rustiger tempo kan. Versnelt het paard, zet dan opnieuw voltes in. Wissel dit af, je zult merken dat het na verloop van tijd beter gaat.

Oefening Versnellen: komt je paard op de volte nog niet echt in tempo terug, vraag het paard dan eens om nog wat extra op de volte te versnellen. Het lijkt misschien raar, maar daarna zul je merken dat je paard weer in tempo terug komt.

Heb geduld en zet door, trainen zou voor beiden plezier moeten zijn.