Over ‘de’ reden om aan Dressuur te doen

Dressuur betekent eigenlijk niets meer of minder dan ‘training’. Het is namelijk de Franse vertaling hiervan.

Door de jaren heen is er een beeld gekoppeld aan het woord dressuur, waardoor we dit zijn gaan zien als een aparte discipline in de paardensport.

Maar of je nu Endurance, Springen, ‘Barrelracing’ doet… Of je paard alleen ‘recreatief’ gebruikt, ‘dressuuroefeningen’ op regelmatige basis, zorgen ervoor dat je je paard verantwoord kunt rijden en je het paard meer kans geeft op een gezond en lang leven.

Dressuur betekent voor mij -> Gymnastiseren en zorgen voor goede beweging!

Wanneer dressuur goed wordt uitgevoerd zorgt het ervoor dat je op een gegeven moment in staat bent om zelf te kunnen inschatten hoe je paard loopt, en je zijn zwakheden kunt versterken. Ook zorgt het ervoor dat je een betere trainer en ruiter wordt en je meer gevoel en balans ontwikkeld.

Zie dit leuke fimpje met goede uitleg van Karen Rohlf

Dressuur laat spieren samenwerken

Die samenwerking is gebaseerd op het vermogen van het paard om de spieren te kunnen strekken, te kunnen versoepelen en te versterken. Waardoor het paard kan buigen.

Strekken
Doormiddel van diverse oefeningen strekken we de spieren van het paard. Zowel de spieren van de bovenlijn, en de spieren die zorgen voor de lengtebuiging

Versoepelen
Zorgvuldig gekozen oefeningen en afwisseling hierin zorgen voor opbouw in de spieren door deze te laten spannen en ontspannen. Met als gevolg soepele spieren.

Buigen
Door het strekken en soepeler worden van de spieren kan het paard beter inbuigen en worden de spieren aan de linker-en rechterkant van het lichaam gelijker. Hierdoor kan het paard ook gemakkelijker de beide achterbenen gelijk belasten omdat ze door de buiging beter onder het zwaartepunt kunnen stappen.

Versterken
Doormiddel van diverse oefeningen versterken we bovenlijn (rug en nekspieren), de achterbenen en de gehele achterhand, waardoor de balans van het paard beter wordt en het gewicht van de fragiele voorbenen kan worden afgehaald. Dit is bijvoorbeeld te merken doordat de bewegingen van het paard langzamer worden en het paard meer controle heeft over de bewegingen.

De juiste beweging voelt moeiteloos. Rijden met het gevoel alsof je 50 kilo in handen hebt of op één teugel, is niet goed! Dit zou een waarschuwing moeten zijn dat je paard zijn lichaam niet goed gebruikt.

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.