Basiscommunicatie


Het grondwerk gericht op leiderschap, vertrouwen en veiligheid, bestaat uit een aantal oefeningen welke in een logische volgorde (voor het paard) worden aangeleerd.

Onderstaand filmpje geeft een impressie van de fijne samenwerking welke kan ontstaan en de eindeloze mogelijkheden…

Onderstaand filmpje laat zien hoe ik in 1,5 week een basiscommunicatie opgebouwd heb met Beau (trainingspaard).

 

Stappenplan grondwerkoefeningen

Stap 1

Naast het paard start je als eerste met het opbouwen van vertrouwen door het paard gewend te laten raken aan onze aanraking over het hele lichaam. Eerst met je handen en later bijvoorbeeld met andere zaken zoals een halster, het touw, maar ook met de aanraking van een zweepje of stok, kaptoom, hoofdstel, zadel maar ook zeil, plastic etc.

Stap 2

Zodra het paard onze aanraking (ook met allerlei materialen) accepteert, dan kun je het ook leren dat het voor je aanraking wijkt. Dit wordt ook wel wijken voor druk genoemd. In de gehele omgang met het paard is het nodig dat het paard op gepaste wijze reageert op druk. Denk bijvoorbeeld aan het aangebonden staan, het leiden aan een halstertouw, ‘omgaan’ tijdens het poetsen, het reageren op onze kuitdruk en teugels tijdens het rijden enz. Bijna elke interactie die we met het paard hebben is gerelateerd aan het wijken voor druk


Stap 3

Wijken voor druk kent twee vormen: het wijken voor gelijke fysieke druk door middel van een vorm van rechtstreeks contact bijv. via onze handen die het paard ‘om’ zetten bij het poetsen of via ritmische geen fysieke druk bijv. door met een stok of zweep voor het paard op de grond te tikken zodat het paard stopt of zelfs achteruit beweegt.


Stap 4

Vervolgens is het belangrijk om voorwaarts en achterwaarts gaan in balans te brengen. Veel paarden gaan gemakkelijk voorwaarts, maar minder gemakkelijk achterwaarts. Wanneer je de balans tussen voorwaarts en achterwaarts herstelt, is het paard gemakkelijker te controleren ook in stressvolle situaties, leert het op lichte signalen te reageren en wordt het ook rechter in zijn bewegingen.

Stap 5

Als het paard voorgaande stappen met zelfvertrouwen kan uitvoeren kun je het paard leren op de cirkel te lopen. Dit is belangrijk om het paard later te kunnen longeren, maar in eerste instantie helpt het op de cirkel lopen om het paard te laten begrijpen dat het zijn taak is om te blijven lopen (in dezelfde gang), om dezelfde richting aan te houden, tegelijkertijd zelf op te letten waar hij loopt en waar jij je bevindt. Het creëert verantwoordelijkheid voor het paard. In een later stadium kun je daar de gymnastisering aan toe voegen doormiddel van longeren.

Stap 6

In de volgende oefening staat zijwaarts gaan centraal. Hiermee leer je het paard zich recht te maken en gemakkelijk lateraal te wijken met respect en soepelheid. Dit verbetert de balans en kan in een later stadium ook weer worden ingezet voor de verdere gymnastisering van het paard.

Stap 7

De laatste oefening is gericht op een goede omgang met de natuurlijke claustrofobie van het paard. Paarden zijn als prooidieren instinctief bang voor veel zaken (water, bruggetjes, staldeuren, trailers, poorten) omdat het smalle of nauwe ruimtes zijn en omdat daar ze daar wel eens door roofdieren gegrepen zouden kunnen worden. Als moeder natuur dit niet bij paarden had ingebouwd, dan waren paarden allang uitgestorven. Vluchten is dus voor paarden vaak het beste redmiddel, maar wanneer we het paard in een nauwe ruimte drijven, dan verliest het paard dus zijn beste verdedigingsmechanisme en voelt zich bedreigd. Het enige wat het paard dan nog kan om zich te redden, is het gevecht aan gaan door angstig om zich heen te trappen, te bijten, steigeren etc. De angst van het paard begrijpen en deze kanaliseren zorgt ervoor dat het paard vertrouwensvol om kan gaan met allerlei objecten en nauwe ruimtes.Wil jij dit ook leren?


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *