Basiscommunicatie


Het grondwerk gericht op leiderschap, vertrouwen en veiligheid, bestaat uit een aantal oefeningen welke in een logische volgorde (voor het paard) worden aangeleerd.

Onderstaand filmpje geeft een impressie van de fijne samenwerking welke kan ontstaan en de eindeloze mogelijkheden…

Onderstaand filmpje laat zien hoe ik in 1,5 week een basiscommunicatie opgebouwd heb met Beau (trainingspaard).

 

Stappenplan grondwerkoefeningen

Stap 1

Naast het paard start je als eerste met het opbouwen van vertrouwen door het paard gewend te laten raken aan onze aanraking over het hele lichaam. Eerst met je handen en later bijvoorbeeld met andere zaken zoals een halster, het touw, maar ook met de aanraking van een zweepje of stok, kaptoom, hoofdstel, zadel maar ook zeil, plastic etc.

Stap 2

Zodra het paard onze aanraking (ook met allerlei materialen) accepteert, dan kun je het ook leren dat het voor je aanraking wijkt. Dit wordt ook wel wijken voor druk genoemd. In de gehele omgang met het paard is het nodig dat het paard op gepaste wijze reageert op druk. Denk bijvoorbeeld aan het aangebonden staan, het leiden aan een halstertouw, ‘omgaan’ tijdens het poetsen, het reageren op onze kuitdruk en teugels tijdens het rijden enz. Bijna elke interactie die we met het paard hebben is gerelateerd aan het wijken voor druk


Stap 3

Wijken voor druk kent twee vormen: het wijken voor gelijke fysieke druk door middel van een vorm van rechtstreeks contact bijv. via onze handen die het paard ‘om’ zetten bij het poetsen of via ritmische geen fysieke druk bijv. door met een stok of zweep voor het paard op de grond te tikken zodat het paard stopt of zelfs achteruit beweegt. Of het paard op aanwijzing van de zweep te leren om stelling en buiging aan te nemen.


Stap 4

Vervolgens is het belangrijk om voorwaarts en achterwaarts gaan in balans te brengen. Veel paarden gaan gemakkelijk voorwaarts, maar minder gemakkelijk achterwaarts. Wanneer je de balans tussen voorwaarts en achterwaarts herstelt, is het paard gemakkelijker te controleren ook in stressvolle situaties, leert het op lichte signalen te reageren en wordt het ook rechter in zijn bewegingen en beter in alle overgangen.

Stap 5

Wanneer je het alfabet kent, kun je woorden maken. Oftewel je maakt combinaties van oefeningen zodat je de training van je paard naar het volgende level kunt tillen door eindeloze variaties en creaties. Ook kun je de angst van het paard begrijpen en deze kanaliseren zodat het paard vertrouwensvol om kan gaan met allerlei objecten en nauwe ruimtes.Wil jij dit ook leren?


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *