Super Bart!

(maart 2015)
Sinds september vorig jaar ben ik iemand gaan helpen met haar jonge Fjord Bart. Op dat moment was Bart ongeveer 3,5 jaar oud en net uit de kudde van de fokker. Bart was wel vrij veel in de hand geweest, was bekend met poetsen, voetjes geven en ook wel met longeren, maar voor de rest nog echt een puur paardje. Een uitdaging om daarmee aan de slag te gaan!


Van onbegrip en wantrouwen naar communicatie

De 3,5 jaar oude Bart bleek al gauw een stoere, left-brained (Parelli Horsenality) fjord die erg nieuwsgierig was. De eerste echte kennismaking met Bart in de bak liep niet helemaal zoals gepland. Bart bedacht namelijk al vrij snel dat hij ondanks dat hij vrij veel in contact was geweest met mensen, dat je niet iedereen bij de eerste kennismaking direct moet vertrouwen en je niet direct werkwillig moet opstellen… met als gevolg dat Bart snel bedacht dat hij beter door de uitgang zo snel mogelijk weer naar zijn stal kon gaan.

Na deze niet zo”n beste eerste kennismaking konden we natuurlijk besluiten om voor de harde aanpak te gaan, door met een ketting en een flinke kerel aan het andere eind eens even duidelijk te maken dat wegrennen geen optie meer was. Maarrrrr deze aanpak had de oorzaak van het probleem waarschijnlijk niet opgelost en ook had het niet gezorgd voor een vertrouwensvolle en respectvolle relatie.

Zorgvuldig nadenken, geduld, doorzettingsvermogen, ”the catching game” in vrijheid (dus zonder touw) en het afzetten van een deel van de rijbak hebben hier wel voor gezorgd. Bart bleek op onzekere momenten helemaal niet meer zo”n stoere left-brained fjord te zijn, maar een bange – eerder right-brained – fjord. Het was totaal geen kwade opzet, hij begreep en vertrouwde ons gewoon nog niet. Twee touwen en 2 flinke kerels hadden hem nog niet kunnen tegenhouden… bekijk het maar eens zo; als je iemand tegen zijn wil in moet vasthouden om bij je te blijven betekent dat meestal niet dat hij het prettig vindt om bij je te zijn.

Na een keer of vier een sessie met alleen ”the catching game” in vrijheid en flink belonen bij wat resultaat, besloot Bart dat ik en zijn eigenaresse toch wel te vertrouwen waren en dat hij best ook kon doen wat wij hem aangaven. Sindsdien is hij langzaam, maar steady door de oefeningen uit de Basiscommunicatie gegaan en kent hij ze nu inmiddels allemaal. Wat ontzettend handig is, want hierdoor is er een goede relatie ontstaan waardoor er wederzijds respect en vertrouwen is en bovenal COMMUNICATIE.

Bart laat zich gewillig van A naar B brengen, laat zich overal aanraken, poetsen, wassen, basis longeren, gaat vooruit, zijwaarts en achteruit en nog veel meer.


Mijlpaal bereikt

Een eerste mijlpaal is bereikt in de opleiding van Bart, die een Super Bart is gebleken! Hierdoor kunnen we vanaf nu ook aan de slag om Bart doormiddel van werk aan de hand soepeler en sterker te maken zodat we hem over een aantal maanden zadelmak kunnen maken.0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *