Tips om je paard beter en sneller te trainen vanuit het zadel

Gepubliceerd door Claudia op

Trainen vanaf de grond en het zadel verschillen op belangrijke manieren vanuit het perspectief van zowel paard als mens. Ervaringen en vaardigheden die tijdens grondwerk zijn ontwikkeld, gaan niet altijd automatisch over tijdens het rijden. Als je je bewust bent van enkele veelvoorkomende knelpunten en wat je eraan kunt doen, kun je de kloof tussen grondwerk en rijoefeningen overbruggen en het reactievermogen en de houding van je paard onder het zadel verbeteren.


Wat is een effectieve beloning voor je paard?

De waarde van een beloning kan de interesse van een paard in training beïnvloeden. Als je paard zoals de meesten is, is hij waarschijnlijk meer gemotiveerd door voedsel dan door lieve woordjes, aaien of het krabbelen van de schoft en heeft hij meer aandacht voor training waarbij je beloont met voedsel. Veel paardeneigenaren zijn bekend met grondwerkoefeningen waarbij voedselbeloningen gebruikt worden, maar je kunt ook tijdens het rijden voedselbeloning gebruiken. Clinicus Alexandra Kurland heeft de weg gebaand door technieken te ontwikkelen voor het gebruik van voedselbeloningen onder het zadel. Je hebt eerst wat oefening nodig om de traktaties soepel te kunnen geven en het paard moet meestal stoppen om het voedsel te kunnen aannemen, maar de verbetering in de interesse van het paard en houding ten opzichte van training zijn deze kleine ongemakken meer dan waard.

Het gebruik van voedselbeloningen vanuit het zadel slaat ook een brug tussen grondwerk en rijden. Een paard kan in de war raken, gefrustreerd raken of niet reageren als de principes van de leertheorie niet worden gevolgd.
Een veel voorkomende rijfout is om meerdere signalen tegelijkertijd te geven, bijvoorbeeld door gelijktijdige teugelspanning en beendruk uit te oefenen. De hersenen van paarden verwerken één opdracht tegelijk, dus zorgen voor opeenvolgende opdrachten kunnen de communicatie en prestaties van je paard verbeteren. Een andere veel voorkomende fout is om meer druk uit te oefenen dan nodig is, wat een reactie bij het paard afdwingt, terwijl het hoofddoel van verantwoorde omgang met paarden is om zo min mogelijk teugelspanning en beendruk toe te passen, zodat het paard meer vrijwillig reageert.


Zorgen voor gelijke beloning tijdens grondwerk en rijden

Hoe gelijker het grondwerk en de rij-ervaringen van je paard zijn, des te gemakkelijker zal je paard de training accepteren. Door verschillen in je uitrusting, routine, locatie en de prestatie die je van je paard verwacht, is het moeilijker om je paard wat te leren.

Beter is het om grondwerk en rijden voor je paard zo veel mogelijk vergelijkbaar te maken. Dit kun je doen door:

  1. Regelmatig grondwerk te doen, terwijl je paard gezadeld is
  2. Grondwerkoefeningen te doen terwijl je op je paard zit
  3. Op dezelfde locatie te trainen.

Rijoefeningen zijn vaak complexer en stressvoller dan grondwerk. Veel verlangen van je paard en daar minder voor belonen zorgt voor een negatief effect. Als je dieren een keuze geeft, zullen ze bijna allemaal stoppen met meewerken wanneer de vraag groot is en de uitbetaling laag.
Wanneer het lijkt dat paarden ‘uitgetuned’ zijn, geen aandacht meer hebben tijdens de training en ‘het kwartje niet meer valt’ kun je dit eventueel voorkomen door kleinere successen te belonen en ook vaker te belonen.


Stemcommando’s gebruiken om het verschil tussen het grondwerk en het rijden te overbruggen

Op de grond vertrouwen we op onze ogen om het paard te observeren en met het paard te communiceren via zichtbare signalen, zoals lichaamshouding, handgebaren en beweging. Vanuit het zadel vertrouwen we meer op voelen en communiceren via aanraking. Stemcommando’s zijn eigenlijk even effectief vanaf de grond en het zadel, maar worden niet vaak op dezelfde manier opgenomen in de training.

Geluiden spelen meerdere rollen tijdens de training en kunnen gebruikt worden om aan te geven dat een gedrag goed was of als een commando om het paard iets te laten uitvoeren.
Clickers en lovende woorden zoals – “ja!” – worden vaak gebruikt om preciezer te kunnen trainen door de gewenste reactie van het paard aan te geven op het moment dat het gebeurt en vervolgens te belonen met een traktatie.

Wanneer een geluid consequent wordt geassocieerd met voedsel, wordt het voor het paard belangrijk en kan het een heel krachtig trainingsmiddel worden. Rijdend kun je ook woorden gebruiken als commando’s om een ​​gewenste reactie te vragen. Bekende voorbeelden zijn ‘ho’ en ’terug’, maar eigenlijk kun je vrijwel elk gedrag koppelen aan een stemcommando. Wanneer geluiden als commando’s worden gebruikt, is het belangrijk om de juiste reactie van het paard te belonen. Dit kan met voedsel of door het loslaten van druk bv. teugel spanning / beendruk.


Samengevat wat je kunt doen

Enkele simpele aanpassingen in je huidige routine kunnen een sterkere verbinding tussen grondwerk en rijden creëren. Hoe meer de ervaringen op elkaar lijken, des te gemakkelijker zal grondwerk zich vertalen naar het rijden. Je kunt dit bereiken door dezelfde uitrusting te gebruiken, op dezelfde locaties te trainen, dezelfde oefeningen en patronen te oefenen en een gemeenschappelijke reeks dezelfde stemcommando’s te gebruiken. Door voedselbeloningen op te nemen in je training onder het zadel en bewust om te gaan met je hulpen via je zit, been en teugels en deze correct toe te passen en niet onnodig druk te houden, helpt dit ook om de interesse en houding van je paard tijdens het rijden te verbeteren.

Bron: https://thehorse.com/18144/treat-training-horses-while-riding/

Categorieën: RijdenTraining

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.