Aan de slag met de oefening Copy

Les Voortgang
0% voltooid


Filmpje Achterwaarts

Hieronder zie je een filmpje waarbij je zowel mijn paard Noa als mijn jonge merrie Correza de oefening ziet uitvoeren.Uitvoering 

De oefening kun je uitvoeren met een kaptoom + leadrope of teugel, maar eventueel ook met een touwhalster + leadrope of teugel.

○ Voordat je het paard iets vraagt, moet je zelf eerst een goed plaatje in je hoofd hebben van hoe de oefening eruit ziet en hoe je deze wil gaan uitvoeren. Als het voor jou duidelijk is, dan kun je het ook beter overbrengen op je paard.

○ Via Online Cursus Basiscommunicatie (oefening 4 voorwaarts-achterwaarts) heeft je paard al geleerd om achteruit te gaan terwijl jij zelf stil blijft staan, door middel van je lichaamstaal en eventueel beweging met het touw. Als het goed is beweegt je paard op je aanwijzingen een paar stappen op deze manier achteruit.

○ We kunnen het paard ook achterwaarts vragen terwijl we naast het paard staan en dat gaat als volgt:

○ Start op de hoefslag of naast een wand of begrenzing. Stap in een vlot tempo samen met je paard terwijl je naast de schouder van je paard loopt. Voor het gemak gaan we er vanuit dat we de oefening gaan uitvoeren linksom. Jij loopt dus zelf aan de linkerkant van je paard (zoals in de vorige oefening). In je leidhand houdt je het touw (rechterhand) en in je linkerhand houd je de zweep of stok.

○ Vraag je paard te stoppen op je lichaamstaal. breng je leidhand omhoog en maak je lichaam lang. Eventueel gebruik je de stok om je paard te begrenzen aan de voorkant (zoals in de vorige oefening).

○ Zorg ervoor dat je nu zelf iets voor het voorbeen van je paard staat, dus naast de hals van je paard (zo is het voor je paard duidelijker dat jouw houding hem naar achteren drijft).

○ Bedenk zelf hoeveel passen je je paard nu achterwaarts wil vragen. Draai jezelf nu een kwartslag om, zodat je naar het paard kijkt, maak je lichaam lang en vraag het paard naar achteren te bewegen door ruimte in te nemen.

○ Je kunt wat druk nemen via het touw, maar probeer om geen constante druk op het touw te nemen. Beter kun je dan ondersteunen met de stok of zweep door deze voor het paard op en neer te bewegen of op de grond te tikken.

○ Vaak zal het paard in het begin moeite hebben om direct op deze aanwijzingen naar achteren te gaan. Herhaal het zo nodig en zodra je paard rustig en ontspannen ook maar iets achterwaarts gaat, beloon je uitvoerig. Belangrijk is dat het paard eerst begrijpt wat er precies verlangd wordt. Later kun je meerdere stappen achter elkaar vragen.

○ Als je paard de oefening kent is het de bedoeling dat je paard in een ‘diagonale beenzetting’ achterwaarts beweegt. Meer hierover zie je in het filmpje. Vaak heeft dit te maken met de oefening begrijpen en daarna met een stuk coördinatie en tempo.

○ Als je paard dit begrijpt kun je ook oefenen dat je naast het paard staat terwijl je houding hetzelfde is als die van je paard. Jullie kijken allebei naar voren. Dit heeft als voordeel dat je paard meer ruimte heeft voor het hoofd en de hals heeft en deze ook beter kan gebruiken zonder het hoofd en de hals omhoog te gooien en de rug weg te drukken.

○ De hulpen blijf je herhalen en zodra het paard goed reageert en doet wat je vraagt met een ontspannen houding. Let er op dat je het paard ook eigen verantwoordelijkheid geeft en dat je geen hulpen geeft als het niet hoeft. Neem in het begin iedere keer genoegen met een paar stappen in een rustig tempo en vraag het paard daarna weer gewoon om vooruit te stappen of neem even pauze en laat het paard stil staan.

○ Wissel links- en rechtsom genoeg om en doe de oefening vooral in het begin niet te lang want dit kan spierpijn veroorzaken.

○ Het is vooral je lichaamstaal waarop je je paard wil trainen. Door iets voor het paard te staan en je leidhand omhoog te brengen neem je automatisch de juiste houding aan en begrijpt je paard je sneller. Reageert je paard hier (nog) niet op. Gebruik dan de zweephulp als je begrenzing, dan hoef je geen onnodige druk uit te oefenen op de wervelkolom van het paard en zodra je paard de oefening goed beheerst en ontspannen kan uitvoeren, brengt het automatisch het hoofd en de hals wat meer naar beneden.

Het bovenstaande is slechts één korte beschrijving om het paard dit aan te leren. Daarnaast is ieder paard anders en kan andere hulpen nodig hebben, de kunst is om altijd goed te blijven kijken naar wat ieder individueel paard nodig heeft.Aandachtspunten

! Zorg ervoor dat het paard recht achterwaarts gaat. Dus niet scheef. Gebruik vooral in het begin de wand of begrenzing en oefen het eerst op de hoefslag. Op die manier heeft je paard (en jij) richting door dat je de wand kunt volgen en je paard dus niet naar die kant kan uitzwaaien.

! Is aan één kant begrenzing niet genoeg, leg dan eventueel ook nog een balkje op de tweede hoefslag, dan heeft je paard nog wat meer begrenzing.

! Zorg er altijd voor dat je paard ontspannen, rustig en nageeflijk achteruit gaat. Stop op het hoogtepunt als je paard gehoorzaam is en rustig, ook al is dat in het begin al na 2 stappen.  

! Zorg er voor dat je niet teveel druk heb op het paard. Dus aan de voorkant op de neus, waardoor je het paard met zijn hoofd achter de neuslijn trekt. (Je hebt in de vorige oefening geleerd hoe belangrijk het is om geen druk uit te oefenen op de wervelkolom). Leer je paard dus eerst dat het nageeft zodra je druk op de neus uitoefent. Doe je dat niet dan maakt je paard zijn rug eerder hol dan bol en kunnen de achterbenen ook niet meer goed onder het lichaam gebracht worden.

paard met neus achter de loodlijn

! Bij het achterwaarts gaan kan het zijn dat de ene zijde gemakkelijker gaat als de andere. Blijf niet hangen in gemakkelijk, maar oefen de moeilijkere zijde wat extra, maar niet langer. Liever juist korter en stop op het hoogtepunt.

! Zorg er dus voor dat je zelf niet onnodige hulpen blijft geven. Geef het paard eigen verantwoordelijkheid en corrigeer alleen wanneer nodig.Succes met deze oefening!