Aan de slag met de oefening Copy

Les Voortgang
0% voltooid


Filmpje hoofd laag

In het filmpje hieronder zie je mij met Noa de oefeningen uitvoeren als eindresultaat.Uitvoering

Bevestig de teugel of de longelijn aan de middelste ring van de kaptoom. LET OP steek nooit je vingers door de ringen van de kaptoom! Dit is gevaarlijk, je kunt je flink verwonden als het paard trekt of schrikt.


○ Zet het paard stil en zorg ervoor dat de voorbenen zo gelijk mogelijk naast elkaar staan. Dit is belangrijk voor de balans (corrigeer de benen zodat het paard zoveel mogelijk recht op zijn benen staat). Neem zelf de juiste positie in (zie plaatje hierboven; met je gezicht naar het paard)

○ Pak nu met één hand de teugel of longelijn vast (houdt het overschot van de teugel of longelijn in je andere hand) en zet lichte druk door je hand met de teugel of lijn rustig naar beneden te brengen.
Zodra het paard ook maar iets reageert door zijn hoofd wat naar beneden te brengen, haal je onmiddellijk de druk eraf en beloon je.

○ Reageert het paard niet op de lichte druk, dan voer je de druk geleidelijk aan iets op tot het paard iets van een reactie laat zien en dan haal je onmiddellijk de druk eraf en beloon je.

○ Let erop dat gedurende de oefening het paard niet teveel voorover gaat leunen dit verstoort de balans en zorgt er daardoor voor dat het paard naar voren stapt.

○ Vraag het paard niet te ver met het hoofd naar beneden, verder dan op de foto (rechtsboven) is eigenlijk niet nodig en verstoort alleen maar de balans. De essentie is puur dat het paard de onderhals ontspant en de bovenlijn aanspant.
(Is het voor het paard erg lastig om het hoofd te laten zakken, accepteer dan de eerste paar keren dat het paard mogelijk te diep gaat, later kun je dit weer verder ‘bijschaven’).

○ Het kan zijn dat het paard snel zijn balans verliest en een stap naar voren doet, corrigeer dit dan rustig door het paard weer terug te zetten.

○ Beloon het paard bij ieder goede poging! Naarmate je de oefening vaker doet zul je merken dat het paard sneller en beter gaat reageren.

Het bovenstaande is slechts één korte beschrijving om het paard dit aan te leren. Ieder paard is anders en kan andere hulpen nodig hebben, de kunst is om altijd goed te blijven kijken naar wat ieder individueel paard nodig heeft.Filmpje met Vera en Kvikur

In het onderstaande filmpje aandacht voor het aanleerproces. Je ziet wederom Vera met IJslander Kvikur. Na een aantal keren oefenen is het natuurlijk nog steeds work in progress, maar ze leren beiden snel! Door in het begin wat te ‘overdrijven’ snapt het paard vaak sneller wat de bedoeling is en dat is ook hier te zien.Succes met deze oefening!