Aan de slag met de oefening Copy

Les Voortgang
0% voltooid


FilmpjeUitvoering

○ Voordat je het paard iets vraagt, moet je zelf eerst een goed plaatje in je hoofd hebben van hoe de oefening eruit ziet. Als het voor jou duidelijk is, dan kun je het ook beter overbrengen op je paard (zie plaatje hieronder)

○ Als je voor de allereerste keer deze oefening gaat doen met een paard, kun je als eerste met een brokje vragen of je paard vrijwillig in de lengte wil buigen naar beide kanten. Deze test doe je slechts éénmalig om te testen of het paard uit vrije wil kan inbuigen naar beide zijdes en er geen blokkades zijn.

○ Je vraagt het paard eerst voorwaarts neerwaarts (zie de vorige oefening, hoofd naar onder vragen). Let op, het paard hoeft niet te laag met het hoofd want dan verschuift er teveel van het gewicht naar voren en raakt het paard sneller uit balans.

○ We gaan voor het gemak er even vanuit dat we beginnen met het vragen van linker stelling en buiging (links vanuit het paard gezien)

○ Je gaat schuin linksvoor het paard staan. Met je linkerhand hand pak je de teugel vast (deze is bevestigd aan de middelste ring), vlak bij de kaptoom
Met je rechterhand houdt je de zweep vast en daarmee wijs je met een langzame en ruime beweging naar de plek achter het linkervoorbeen, waar de singel ligt

○ Je zet nu langzaam wat druk op de teugel door je hand naar je toe te bewegen. Je beweegt je hand langzaam met een soepele beweging meer en meer naar je toe en haalt de zweep weg en de druk van de teugel af, zodra het paard reageert en wat stelling en eventueel buiging aanneemt en nageeft, dus licht wordt in de hand en je de heup aan de binnenkant wat naar voren ziet komen.
Beloon het paard bij een goede poging!

○ Zorg ervoor dat het paard in de stelling en buiging blijft en je hand ‘blijft zoeken’ tot dat je stopt met de oefening.

○ Vervolgens beweeg je het hoofd van het paard weer terug zodat het weer recht is ten opzichte van het lichaam.

○ Nu kun je met dezelfde stappen ook de rechter stelling en buiging vragen, maar let er op dat de hals niet teveel inbuigt.

○ Beloon het paard bij ieder goede poging!

Het bovenstaande is slechts één korte beschrijving om het paard dit aan te leren. Is het beter bevestigd dan kunnen we ook meer gebruik maken van de zweephulpen. Daarnaast is ieder paard anders en kan andere hulpen nodig hebben, de kunst is om altijd goed te blijven kijken naar wat ieder individueel paard nodig heeft. Aandachtspunten

! Je paard leren om stelling en buiging aan te nemen op aanwijzing van de zweep achter het voorbeen op de singelplek, is erg belangrijk voor de verdere opleiding van je paard. 
Het wordt ook wel de binnenbeen hulp genoemd, omdat je been hier ook 
ligt als je rijdt. Leer je deze hulp goed aan vanaf de grond, dan heb je daar ook veel profijt van en dit maakt uiteindelijk dat je de teugel(s) niet meer nodig hebt om stelling, buiging en te vragen omdat als je dit punt licht aanraakt, het paard weet dat het de bedoeling is om stelling en buiging aan te nemen. Dus dit helpt je bij het werk vanaf de grond, maar ook rijdend om je paard 
in de gewenste vorm te vragen.

! Wanneer de oefening erg lastig is voor het paard is het vragen van de stelling en buiging eerst met de hand, zonder toevoeging van de zweep gemakkelijker.

! Bij het voorwaarts neerwaarts vragen van het hoofd moet je ervoor zorgen dat de neus van het paard iets naar voren steekt, anders wordt de ruimte tussen de kaak en de atlasvleugel te klein en dan drukt dit op oorspeekselklier. Er moet dus altijd een stretch naar voren aanwezig zijn vanuit de wervelkolom.

! Probeer goed te blijven zien dat het gewicht gelijk blijft over de beide voorbenen. Vaak verschuift dit tijdens de oefening naar één voorbeen.
Probeer ook goed in de gaten te houden dat de aanzet van de hals in het midden blijft en niet verschuift naar één van de voorbenen. Dit gebeurt vooral als het paard te ver wordt ingebogen. Zie filmpje hieronder.

! Eén kant zal altijd lastiger gaan. Vraag deze kant voorzichtig beetje bij beetje meer zonder te forceren en na een tijdje zal ook de moeilijke kant beter gaan omdat de spieren soepeler worden.Filmpje met Vera en Kvikur

In het onderstaande filmpje weer aandacht voor het aanleerproces met Vera met IJslander Kvikur.Succes met deze oefening!