Aan de slag met de oefening Copy

Les Voortgang
0% voltooid


Filmpje volte 
vergroten

Hieronder zie je mij met Noa de oefening uitvoeren met het eindresultaat.Uitvoering volte 
vergroten

We starten bij deze oefening eerst met de oefening 4 de Volte. Bevestig de teugel aan de middelste ring van de kaptoom.


○ We gaan voor het gemak uit van een volte rechtsom

○ Loop voor het paard in de voor-positie op de binnencirkel (jouw positie blijft aan de binnenkant, dus links van het paard) en houdt tijdens het lopen een goede volte-lijn aan. Dus draai je lijf zodanig dat je een volte kunt lopen (je loopt achteruit en je hakken wijzen de weg en houden netjes de volte lijn aan) Gebruik eventueel een pion in het midden of een ander object zodat je zelf gemakkelijk blijft zien waar het midden van je volte is).

○ De zweep houd je in je linkerhand en met je rechterhand houd je de teugel vast op de ring van de kaptoom.

○ Nu gaan we de schouders van het paard proberen wat naar buiten te verzetten. We gebruiken hiervoor wijken voor druk met beweging (zie Online Cursus Basiscommunicatie).

○ Draai de zweep horizontaal waarbij de punt van de zweep naar de achterhand van je paard wijst. Je houding is rechtop en je intentie duidelijk, namelijk dat je wil dat je paard wat van je af gaat bewegen met zijn voorhand.

○ Wijs met je hand met de teugel wat naar de buitenkant van de volte. Hiermee stuur je de neus van het paard wat naar buiten en het maakt dat automatisch je lichaamstaal zich aanpast en het duidelijker wordt voor je paard, wat je van hem vraagt. Je zult hiervoor spanning op de teugel moeten hebben zodat je paard ook echt voelt via de neus dat je wil dat het die richting op gaat.

○ Draai rondjes met de zweep langs de schouder van het paard.
Draai met de zweep naar het paard toe. Begin langzaam te draaien en gebruik de fases tot je uiteindelijk met de zweep tegen de schouder van het paard beweegt. Doe dit tot je een reactie krijgt en het paard wat van je af beweegt met zijn voorhand en beloon het paard. Uiteraard beloon je sowieso altijd je paard als je de gewenste reactie krijgt op je vraag.

○ Neem in het begin genoegen met een klein beetje van je af bewegen. Dit kun je met en met verder uitbouwen.

○ Beloon het paard bij ieder goede poging!
Je zult merken dat als je dit goed blijft oefenen je paard gaat reageren op je lichaamstaal en je uiteindelijk nog maar hoeft de wijzen met de zweep, of deze helemaal niet meer nodig hebt.

Het bovenstaande is slechts één korte beschrijving om het paard dit aan te leren. Ieder paard is anders en kan andere hulpen nodig hebben, de kunst is om altijd goed te blijven kijken naar wat ieder individueel paard nodig heeft.Filmpje volte verkleinen

Hieronder zie je mij met Noa de oefening uitvoeren met het eindresultaat.Uitvoering
volte verkleinen

Om de volte te verkleinen gebruiken we feitelijk dezelfde soort hulpen als bij het volte vergroten.

○ We gaan voor het gemak uit van een volte rechtsom.

○ Loop voor het paard in de voor-positie op de binnencirkel (jouw positie blijft aan de binnenkant, dus links van het paard) en houdt tijdens het lopen een goede volte-lijn aan. Dus draai je lijf zodanig dat je een volte kunt lopen (je loopt achteruit en je hakken wijzen de weg en houden netjes de volte lijn aan). Gebruik eventueel een pion in het midden of een ander object zodat je zelf gemakkelijk blijft zien waar het midden van je volte is).

○ De zweep houd je in je linkerhand en met je rechterhand houd je de teugel vast op de ring van de kaptoom.

○ Nu gaan we de schouders van het paard proberen wat naar binnen te vragen. We gebruiken hiervoor wederom wijken voor druk met beweging (zie Online Cursus Basiscommunicatie).

○ Draai de zweep horizontaal waarbij de punt van de zweep naar de achterhand van je paard wijst. Je kunt een beetje je buik als het ware intrekken waardoor je intentie duidelijk wordt voor het paard, namelijk dat je wil dat je paard naar je toe beweegt met zijn voorhand.

○ Wijs met je hand met de teugel wat naar de binnenkant van de volte. Hiermee stuur je de neus van het paard wat naar binnen en het maakt dat automatisch je lichaamstaal zich aanpast en het duidelijker wordt voor je paard, wat je van hem vraagt. Je zult hiervoor spanning op de teugel moeten hebben zodat je paard ook echt voelt via de neus dat je wil dat het die richting op gaat.

○ Draai rondjes met de zweep langs de schouder van het paard. Let goed om, je gaat met de zweep onder de hals van het paard door. De zweep blijft dus gewoon in je linkerhand en je rechterhand blijft op de ring van de kaptoom. Draai met de zweep naar het paard toe, begin langzaam te draaien en gebruik de fases tot je uiteindelijk met de zweep tegen de schouder van het paard beweegt. Doe dit tot je een reactie krijgt en het paard wat van je af beweegt met zijn voorhand en beloon het paard. Uiteraard beloon je sowieso altijd je paard als je de gewenste reactie krijgt op je vraag.

○ Neem in het begin genoegen met een klein beetje van je af bewegen. Dit kun je met en met verder uitbouwen.

○ Beloon het paard bij ieder goede poging!
Je zult merken dat als je dit goed blijft oefenen je paard gaat reageren op je lichaamstaal en je de zweep niet meer nodig hebt.

Het bovenstaande is slechts één korte beschrijving om het paard dit aan te leren. Ieder paard is anders en kan andere hulpen nodig hebben, de kunst is om altijd goed te blijven kijken naar wat ieder individueel paard nodig heeft.Aandachtspunten

! Overdrijf in het begin je eigen lichaamshouding. Draai je hakken goed naar buiten of naar binnen. Dat maakt het ook gemakkelijker voor je paard om te zien wat je precies van hem wil.

! Let erop dat je met de zweep vooral bij de schouder van het paard houdt. Wanneer je de zweep teveel naar achteren verschuift is het voor het paard niet meer duidelijk dat je wil dat de voorhand eerst naar buiten wijkt. Dan zou het ook zo de achterhand kunnen zijn.Succes met deze oefening!