Aan de slag met de oefening Copy

Les Voortgang
0% voltooid


Filmpje

In dit filmpje voer ik de oefening uit vanuit de voorpositie. Zodra het paard niet meer de neiging heeft om af te wenden en dus redelijk recht kan blijven, is deze positie het beste om goed de buiging door het lichaam te kunnen zien.Uitvoering

○ Je start eerst vanuit de Voorpositie in stilstand met Oefening 2 het hoofd naar onder vragen, Oefening 3 Stelling en buiging en Oefening 4 De Volte, zoals in de vorige lessen beschreven

○ Voordat je het paard iets vraagt, moet je zelf eerst een goed plaatje in je hoofd hebben van hoe oefening eruit ziet en hoe je deze wil gaan uitvoeren. Als het voor jou duidelijk is, dan kun je het ook beter overbrengen op je paard.

○ (Bevestig de longe of teugel op de middelste ring van de kaptoom). Loop met het paard een correcte volte en zorg ervoor dat je uit komt op de hoefslag. De hoefslag helpt jou (en het paard) in het begin om meer richting te hebben en ook sneller te kunnen zien als de balans te veel verschuift of het paard de richting verliest. Blijf zelf in de juiste voorpositie lopen. Dus iets meer schuin links of rechts voor het paard.

○ Vanuit de volte ga je nu met het ‘voltegevoel’ een paar passen rechtuit (rechtdoor). Als het ware dus alsof je een volte wil gaan maken maar dan op een rechte lijn. Let goed op dat je je eigen binnenschouder wat opent terwijl je toch in een rechte lijn achteruit blijft lopen en houd de longe of teugel vlak onder de middelste ring vast. Probeer de stelling en buiging (niet teveel) die het paard had vanuit de volte te houden en zodra het paard dit vasthoudt en nageeft, geef jij ook na en zoekt het paard jouw hand in voorwaarts neerwaartse tendens en stop je om het paard te belonen. Ben tevreden met één of twee stapjes.

○ Let erop dat de buiging van de hals niet teveel is. Deze moet vaak minder zijn dan je denkt en in verhouding met de rest van het lichaam blijven. Werk nooit terug met de teugel maar houd de nek zo lang mogelijk en de neus naar voren.

○ De hulpen blijf je herhalen en zodra het paard goed reageert en in de vorm blijft, al is het dus maar twee stappen dan beloon je het paard en stop je (op de hoefslag) met de hulpen. Valt het paard uit de vorm dan geef je weer de gewenste hulp of je maakt een volte en begint vandaar uit weer opnieuw.

○ Gebruik de halve ophoudingen om de balans te bewaken en let er op dat je het paard ook eigen verantwoordelijkheid geeft en dat je geen hulpen geeft als het niet hoeft. Vooral veel loslaten dus.

○ Wissel links- en rechtsom genoeg om en doe de oefening vooral in het begin niet te lang want dit kan spierpijn veroorzaken.

○ Beloon het paard bij iedere goede poging!

Het bovenstaande is slechts één korte beschrijving om het paard dit aan te leren. Daarnaast is ieder paard anders en kan andere hulpen nodig hebben, de kunst is om altijd goed te blijven kijken naar wat ieder individueel paard nodig heeft.

vanuit werk aan de hand positie


Aandachtspunten

! Denk niet zijwaarts maar voorwaarts. Denk ook niet aan schouderbinnenwaarts, maar gewoon rechtuit gaan met wat stelling en buiging.

! Ben voorzichtig dat je niet teveel stelling en halsbuiging vraagt. De neus van je paard mag van voren gezien niet veel verder uitsteken dan zijn schouder, want anders heb je teveel halsbuiging ten opzichte van de rest van het lichaam.

! Laat je door het paard niet naar binnen drukken. Eindig de oefening in het begin altijd met halthouden op de hoefslag.

! Let goed op je lichaamshouding. Je wil het paard ruimte geven om te bewegen dus loop niet te dicht op het paard, maar waak er tegelijkertijd voor dat het paard niet over je heen wil lopen.


Tip: om zelf goed een rechte lijn te kunnen lopen, kun je gebruik maken van een pion of een ander punt aan de overkant welke je als referentie kunt nemen om te zien of je nog steeds in een rechte lijn beweegt.Filmpje Ik & Winja

In het onderstaande filmpje zie je mij met Winja, een Haflinger merrie, de oefening rechtuit met buiging uitvoeren. Winja heeft deze oefening inmiddels een aantal keren gedaan met Tina, haar eigenaar en dat gaat best goed. Ik wilde de oefening ook eens met Winja uitvoeren om even te kunnen voelen en zien wat Winja al wel en niet.Succes met deze oefening!