Aan de slag met de oefening


Hieronder een voorbeeld om deze oefening toe te passen met het gebruik van de fases en je paard zijn voorhand te laten verplaatsen

○ Fase 1: Ga naast het paard zijn hals staan, straal vastberadenheid uit en leg het touw over je arm (zodat het niet in de weg zit, maar je het toch snel kunt pakken) 
en leg je ene hand op de neus en je andere hand op de schouder van het paard je hebt hele lichte druk alleen op het haar.

○ Fase 2: Verhoog de druk iets op je linker en rechterhand, naar druk op de huid.

○ Fase 3: Verhoog de druk weer iets op je linker en rechterhand, naar druk op de spieren.

○ Fase 4: Wanneer het paard niet beweegt gebruik dan nog meer druk, druk op het bot als het ware. Zodra het paard weg beweegt, als is het maar een beetje –Release!!Filmpje hoofd/hals wijken

In het onderstaand filmpje zie je het begin, alleen het draaien van het hoofd en de hals.Fimpjes voor-en achterhand wijken

Hieronder laat ik met Noa zien hoe het eindresultaat eruit kan zien.
Draaien van de voor-en achterhand.

Nieuwe aangepaste video


Eén stap of meer en daarna meer en meer

Wanneer je begint om het paard te leren te wijken voor druk, ben dan niet te veeleisend. Vraag eerst één stap, dan twee of drie stappen. Als dit goed gaat, kun je het langzaam verder uitbreiden. Vraag dus geen vijf stappen tot twee stappen goed gaan. Op deze manier leert het paard beter te accepteren wat je wil en wordt hij ook zekerder. Bouw het verder uit, wees progressief en oefen het frequent waardoor je in een paar maanden 10, 20 of 50 stappen kunt doen. Dominantere paarden hebben meer moeite met het verplaatsen van de voorhand dan de achterhand.

aan staart achteruit vragen

Er zijn veel verschillende richtingen die je kunt oefenen met deze oefening. Zoals: achteruit (op neus, borst etc.), vooruit (aan het touw, aan het halster, aan het voorbeen), Links (voorhand en achterhand), Rechts (voorhand en achterhand), Omhoog (hoofd), Omlaag (hoofd). Ook kun je het paard vragen te wijken voor druk in verschillende gebieden van zijn lijf (bijv. op de plek waar je been zit als je rijdt).

Naast je vingers, kun je ook een ‘carrot stick’ gebruiken bij deze oefening (afhankelijk van welke onderdeel van het paard je gevoelig wil maken voor wijken voor aanraking). Vaak gaat het ook gemakkelijker met de stick dan met je vingers omdat de stick hard is en niet meegeeft blijft de druk vaak gelijker dan bij je vingers. Het is goed om dit vooral in de aanleerfase te gebruiken, want ook ben je hiermee veiliger in staat om druk uit te oefenen zonder dat je direct naast het paard staat (ivm evt. bijten, trappen).

Hieronder nog een voorbeeld van het uitoefenen van lichte druk om het hoofd van het paard omlaag en omhoog te vragen. Deze oefening is later voor het gymnastiseren erg handig. Meer hierover in de Online cursus Gymnastiseren Basis.


Filmpje hoofd omlaag en omhoog


Tegenovergestelde reflex

De tegenovergestelde reflex is een defensieve reactie van het paard wanneer deze tegen druk in duwt in plaats van ervoor wijkt. Het is belangrijk te beseffen dat dit geen ongehoorzaamheid is, het is een ‘right brained’ (angst) instinctieve reactie. Een paard wat bijt of trapt wanneer je begint met oefenen, reageert met een tegenovergestelde reflex. Het ergste wat je op dat moment kunt doen is hem hiervoor straffen of de druk verminderen of weghalen. Als je niet direct jezelf in een benarde positie brengt, blijf dan de druk opvoeren tot je een positieve reactie krijgt. Doe je dit niet, dan leer je het paard op een gevaarlijke manier te reageren op druk.

Het is belangrijk om te blijven doorzetten in de juiste positie, blijf je druk behouden in welke fase dan ook, tot het paard het uitgedacht heeft en weet hoe hij moet handelen. Op het moment dat het ongewenste gedrag stopt, haal de druk er direct vanaf en aai hem eventueel tot hij zijn lippen likt (het paard likt zijn lippen wanneer hij verandert van gedrag en gaat nadenken) en ontspant. Begin vervolgens weer bij fase 1 etc. en blijf dit herhalen tot het paard positief leert reageren en wijkt voor de druk.Filmpje met Correza

In het onderstaande filmpje zie je mij met mijn jonge PRE (26 maanden oud) merrie Correza. Ze kent de oefeningen al een beetje, maar er zijn nog genoeg ‘wat als uitdagingsmomenten’. Dus wellicht interessant voor je om te bekijken.Filmpje met Beau, trainingspaardje

In het onderstaande filmpje zie je nog een filmpje van het aanleerproces. Beau is stoer, maar leert snel.


Lichtheid die zich doorvertaald in het zadel

Hoe lichter en zachter je kunt zijn bij het grondwerk, hoe beter dit zich ook terug vertaald in het zadel. Je paard leert om eerst licht te reageren op de grond. Dit is de eerste stap en zorgt vervolgens ook voor een verbinding met jou vanuit het zadel. Het draait eigenlijk allemaal om het ontwikkelen van gevoel voor zowel jou als het paard. Op termijn wordt je effectiever om bepaalde zaken eerst vanaf de grond aan te leren zodat ze uiteindelijk ook duidelijk zijn als je rijdt.

Bijvoorbeeld door met oefening 2: wijken voor druk de achterhand te laten wijken. In eerste instantie raak je het paard vanaf de grond aan op zijn achterhand. Omdat je vanuit het zadel niet zover kan reiken met je been, kun je gaandeweg steeds verder naar voren het paard aanraken vanaf de grond tot dat je hem kunt laten wijken vanaf het punt waar ook je been zich bevindt wanneer je rijdt.

Wanneer we het paard nieuwe dingen aanleren, doen we dit eerst vanaf de grond en later pas vanuit het zadel, op deze manier hoeft het paard alleen zichzelf te balanceren in nieuwe oefeningen en dat is gemakkelijker dan met een ruiter op zijn rug.


Succes met deze oefening!