Aan de slag met de oefening Copy

Les Voortgang
0% voltooid


Filmpje in balans 
leiden

Hieronder zie je mij met mijn paard Noa (ruin, 23 jaar) de oefening uitvoeren.Uitvoering

○ Ben duidelijk in je lichaamstaal en consequent in je hulpen

○ Aanstappen vanuit stilstand: bevestig de teugel of longe aan de middelste ring of aan de onderzijde van de kaptoom en ga naast de schouder van je paard staan. Het overschot van de teugel of longe of zweep houdt je in de hand welke aan de binnenkant van de rijbaan is en in je andere hand houd je de teugel of longe. In de hand die bij het hoofd van het paard is zorg je zo min mogelijk teugel of longe hebt (zo heb je meer gevoel in je hand als je er minder in vast hoeft te houden). We noemen deze hand even voor het gemak de ‘leidhand‘.

○ Breng je leidhand met daarin de longe naar beneden en leun met je bovenlichaam wat naar voren en maak aanstalten om aan te lopen.

○ Dit is het signaal voor je paard dat het naar voren kan bewegen. In het begin zul je misschien ook het zweepje nodig hebben om daarmee wat beweging naast het paard, richting zijn achterhand te maken, zodat het duidelijker wordt dat het paar naar voren moet bewegen.

○ Zodra je aangestapt bent, relax je je houding zoveel mogelijk en je kijkt in de richting waarop je wil gaan.

○ Voor het stoppen maak je je groot en je leidhand gaat omhoog, dit zorgt er ook weer voor dat je lichaam vanzelf groter/langer maakt. Eventueel kun je de zweep voor het paard zijn borst houden als begrenzing.

○ Al het begin is moeilijk, geef jezelf en je paard de tijd om het door herhaling vanzelf beter te maken.

○ Beloon het paard bij ieder goede poging!


Het bovenstaande is slechts één korte beschrijving om het paard dit aan te leren. Ieder paard is anders en kan andere hulpen nodig hebben, de kunst is om altijd goed te blijven kijken naar wat ieder individueel paard nodig heeft. Filmpje met Vera en Kvikur

In het onderstaande filmpje nog wat aandacht voor het aanleerproces. Je ziet Vera met IJslander Kvikur. Dit is de 3e keer dat ze de oefening doen. Work in progress dus, maar ze zijn al goed op weg. Kvikur is een hele lieve, koele, goed opgevoede ruin, maar hij heeft een lastige lichaamsbouw en kan wel wat hulp gebruiken om zijn lichaam beter te kunnen bewegen.Aandachtspunten

! Belangrijk is dus dat je geen druk op de longe/teugel wil en zodra je deze wel voelt, zul je wat duidelijker moeten zijn en eventueel met de zweep het paard moeten ondersteunen. Of aan de voorkant bij de borst, om het paard te laten stoppen, of aan de achterkant bij de achterhand, om het paard naar voren te laten bewegen. Kom je niet helemaal tot aan de achterhand van je paard met de zweep, gebruik dan een langere zweep of zorg dat je zelf wat meer naast de schouder van je paard beweegt.

! Hoewel je je houding dient te ontspannen, moet je wel duidelijk blijven maken door je lichaamshouding dat jij het paard leidt en bepaald in welke richting jullie gaan en in welk tempo.


Wanneer je deze oefening op lichte druk kunt uitvoeren met je paard, dan heb je het eerste (ondersteunde) stapje gezet in de ‘opleiding’ van je paard!Succes met deze oefening!