Inladen oefenenWanneer de voorgaande stappen, het oefenen rondom de trailer, de oefeningen op de klep en het inladen goed verlopen, dan heb je al heel wat bereikt en kun je nu verder oefenen met het plaatsen van de stang en het sluiten van de laadklep.

Bij het plaatsen van de stang en het sluiten van de laadklep zijn er vaak nog diverse uitdagingen. Het paard merkt namelijk op het moment van het sluiten dat het niet meer uit de trailer kan en kan hierdoor gespannen en/of angstig worden en dat op verschillende manieren uiten. Of nog voordat de stang er goed en wel achter zit, stormt het paard weer de trailer uit.

Het is dan ook raadzaam om eerst je paard te leren dat het rustig kan staan in de trailer voordat je het paard erin gaat opsluiten. Ook hier geldt weer dat je het beste in kleine stappen kunt oefenen.


Filmpje

In het onderstaande filmpje zie je mij en mijn trouwe hulp Frank met Noa het ‘wachten’ oefenen, het plaatsen van de stang en het sluiten van de klep.


Uitvoering

Bij deze oefening heb je een rustige helper nodig. Iemand die goed luistert en weet wat hij moet doen en dit dus kalm kan uitvoeren. Bespreek van te voren even goed door hoe jullie het gaan aanpakken voordat je met het paard gaat oefenen. Eventueel kun je de helper voor doen hoe de stang erachter gaat en er weer uit etc.

○ Loop met je paard de trailer in en ga aan de voorzijde bij je paard staan. Blijf dus in eerste instantie in de trailer bij je paard. Let er op dat je zorgt dat het leidtouw zo hangt dat het je paard niet belemmert als het weer naar buiten zou lopen. Laat je paard gewoon in de trailer staan. Tenminste dat is het doel, je paard zo ontspannen mogelijk in de trailer hebben staan. Als beloning kun je wat wortels of wat lekkers voeren.

○ Bekijk goed de reacties van je paard. Kan je paard ontspannen blijven staan zonder dat hij weer uit de trailer wil? Als dat goed gaat, dan kun je tegen je helper zeggen dat de stang erachter kan.

○ Je helper kan het beste eerst even bekijken hoe het paard reageert wanneer hij/zij het paard een beetje naar voren vraagt met druk via de achterhand (basis oefening 2)

○ Als dat lukt en het paard niet tegen de druk in gaat of angstig reageert, dan kan de stang erachter. Lukt het niet, dan dien je dit eerst verder te oefenen.

○ Zit de stang erachter, blijf dan goed naar de reactie van je paard kijken. Is je paard ontspannen? Wacht dan vooral de eerste paar keren niet te lang en haal de stang er weer achter uit. Let op! Als je paard nu zelf bedenkt dat het uit de trailer mag, probeer dit dan door lichte druk via het leidtouw te voorkomen. Reageert het paard hier niet, of niet goed op. Ga dan mee in de reactie van je paard en loop een stuk mee de trailer uit en vraag daarna direct het paard weer naar voren de trailer in. De beloning en ontspanning is steeds voor het paard in de trailer of richting de trailer!

○ Lukt het met de stang. Dan kun je de laadklep rustig dicht laten maken door de helper. Bekijk goed de reacties van je paard. Kan je paard even ontspannen blijven staan, dan kun je tegen je helper zeggen dat de klep weer open kan en daarna de stang weer erachter uit kan. Wacht vervolgens even en zorg ervoor dat je paard ook ontspannen kan wachten tot jij aangeeft dat het uit de trailer mag.

○ Het is heel belangrijk dat je paard dus leert wachten op jouw aanwijzingen voordat het uit de trailer mag. Geen stang erachter betekent dus niet automatisch uitladen.

Werk steeds in kleine stapjes en sluit het paard nog niet te lang op. De tijd van het ‘opsluiten’ kun je langzaam wat verlengen.

○ Gaan deze oefeningen met de stang en de laadklep goed? dan is het tijd om zelf ook uit de trailer te gaan en de trailer helemaal te sluiten.Filmpje ‘droog’ oefenen met de stang

Omdat het vaak lastig kan zijn om je paard dat laatste stapje verder de trailer in te laten lopen en de stang erachter te kunnen bevestigen, laat ik je in het onderstaande filmpje zien hoe je dit kunt oefenen zonder de trailer.Succes met oefenen!