Oefeningen rondom de trailerFocus op jou

Het is verleidelijk om zodra de trailer klaar staat direct te starten met daadwerkelijk het oefenen met de trailer. Als ik je een dikke tip mag geven, doe dat niet. Ga eerst aan de slag rondom de trailer. Op die manier kan je paard er rustig aan wennen en er naar kijken terwijl je wat oefeningen doet.

Bij de oefeningen die je doet wil je focus hebben bij jou. Je bent tenslotte degene die het paard kan vertrouwen en het paard dient te wachten op jouw aanwijzingen.


Start met om de trailer heen lopen
In het begin kun je het beste wat met het paard om de trailer heen lopen. Start met wat afstand tussen je paard en de trailer en zorg ervoor dat het paard met je mee kan lopen en ook stopt als je dat vraagt.

Als dat goed gaat, kun je de ruimte tussen het paard en de trailer wat verkleinen. Je paard mag uiteraard de trailer onderzoeken en er aan ruiken. Dit is belangrijk voor het vertrouwen van je paard. Beter toont hij interesse dan angst.


Andere oefeningen
Gaat het om de trailer lopen goed, dan kun je wat anderen oefeningen doen om te testen of je paard focus heeft voor jou en je aanwijzingen kan opvolgen. Neem de basis oefeningen 1 tot en met 4 en probeer deze naast de trailer te doen. Het kan goed zijn dat je paard wat gespannen is of in eerste instantie wat minder aandacht heeft voor jou. Blijf goed je fases hanteren en probeer er voor te zorgen dat je paard wel weer concentratie op kan brengen en focus voor jou heeft. Doe de oefeningen in het begin wat korter en beloon sneller. Vooral als je paard meer focus heeft voor jou dan voor de trailer.

Tip!
Doe oefeningen die je paard al kent. Ga niks nieuws uitproberen naast de trailer.Filmpje

In het onderstaande filmpje zie je mij met Correza om de trailer heen lopen en vervolgens wat oefeningen doen. Correza is bekend met de trailer. Ze is er 3 keer eerder mee vervoerd. Op het moment van filmen is dat een dik half jaar geleden. Ze is er nog niet zo vertrouwd mee als ik graag zou willen. Dus oefenen maar!

Gebruik bij de oefeningen voor het trailerladen een leidtouw of longeerlijn een zweep of stok en handschoenen.


Uitvoering

Voordat je gaat oefenen zorg dat je zelf ontspannen bent en er zin in hebt 🙂

○ Begin met het lopen om de trailer heen waarbij jij aan de kant van de trailer loopt. Laat af en toe je paard even halthouden om te zien hoe het paard reageert op je hulpen en hoeveel focus het paard voor jou heeft.

○ Als dat goed gaat kun je wat basis oefeningen gaan doen naast de trailer. Lukt het niet direct naast de trailer. Houd dan in eerste instantie wat meer afstand tot de trailer.

De oefeningen hoeven uiteraard ook nu niet perfect te gaan, maar zorg er wel voor dat het paard aandacht heeft voor jou. Heeft het niet de aandacht voor jou, ga dan wat sneller door je fases tot je merkt dat het paard wel weer aandacht heeft voor jou.

○ Start met wat simpele oefeningen en bouw het eventueel wat uit. Als het goed gaat is het ook goed om te bekijken of je paard tussen jou en de trailer door kan lopen. Zoals je misschien al eerder geoefend hebt bij de les Je paard genezen van claustrofobie! Het is heel handig als je paard al dit vertrouwen heeft bij de trailer.

○ Gaan de oefeningen goed en heeft je paard focus voor jou en is het ontspannen? Dan is het tijd voor het oefenen met het inladen.


In de volgende les oefenen met het inladen in de trailer.


Succes met deze oefeningen!