Wat als….hulp bij uitdagingen Copy

Het paard steeds aanloopt zodra je met de zweep wijst

Het paard associeert de zweep met voorwaarts. Door voren wat druk op de kaptoom te houden en ook te aaien met de zweep kun je het paard leren dat de zweep op de singelplek, geen voorwaarts betekent.


Het paard naar één kant niet of nauwelijks wil inbuigen

Sommige paarden vinden het ontzettend moeilijk om naar beide zijden in te buigen. Probeer het eens met een snoepje, lukt dat ook niet, dan kan het zijn dat het paard een blokkade heeft in zijn hals bijvoorbeeld of problemen met zijn gebit.

Zorg er altijd voor dat je zelf het paard zo dicht mogelijk bij de neus kunt begeleiden, zo is er zo min mogelijk ‘ruis’ op de communicatielijn.


Het paard niet ‘nageeft’en de hele hals meebeweegt, in plaats van dat alleen het hoofd en het begin van de hals wat draait

Vooral in het begin is het lastig om te voelen of het paard nageeft. Met nageven bedoelen we dat het paard reageert op de druk die jij uitoefent en ‘los laat’. Vaak willen wij teveel ineens en houden we veel te lang vast.

Wat jij kunt doen is vooral met een heel licht contact steeds consequent beginnen en op het moment dat je ook maar voelt en/of ziet dat je paard een paar millimeter de juiste kant in buigt met zijn hoofd, direct de druk eraf halen. Lees eventueel Oefening 2 van de Basiscommunicatie nog eens.Ben je benieuwd naar wat je al geleerd hebt over deze oefening?
Doe de kennistest.